2 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                         

Som ett led i Colliers expansion och den höga efterfrågan på våra tjänster har Colliers  tillsatt två nya analytiker till sitt Göteborgsteam: Manfred Meyer och Eric Månsson.

 

Manfred Meyer (bilden t v) har tidigare arbetat på Ernst Rosén och har en bakgrund inom Finans och Fastighetsekonomi på Stockholms Universitet.

 

Eric Månsson (bilden t h) kommer direkt från Lunds Tekniska högskola där han läst till Civilingenjör i Lantmäteri.


Joachim Svedberg, Region- och transaktionschef Göteborg, säger:
– Det är inspirerande att få in ytterligare två unga och drivna personer till vårt team. Vi är nu ännu bättre rustade för en spännande transaktionsmarknad!

   

fredag, 24 november 2017 17:20

SHH redo att bygga mer

alt
SHH Bostad har byggstartat och slutsålt brf Brygghuset med 152 lägenheter mellan 40-55 kvm i Visättra Ängar, Flemingsberg.

 

I takt med fler byggstartade och fler färdigställda projekt redovisade SHH en ökad nettoomsättning under årets nio första månader till 681 Mkr (367). Rörelseresultat förbättrades till 40 Mkr (16) och marginalen till steg 5,8 procent (4,2). Finansnettot för perioden uppgick till -12 Mkr (-5) medan vinsten efter skatt steg till 27 Mkr (11).

 

– Behovet av ekonomiskt tillgängliga bostäder har inte minskat och SHH:s affärsmodell är mer rätt än någonsin. Rådande marknadsläge kommer att gynna SHH jämfört med många andra bostadsutvecklare som enbart erbjuder exklusiva bostäder. Vi avser framöver att öka andelen hyresrätter i vår verksamhet och ser också möjligheter i en marknad med sundare byggrättspriser. Vi har kapacitet att agera i marknaden, själva och tillsammans med våra starka samarbetspartners, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef SHH.

 

Under perioden sålde SHH 325 bostäder (214), samtidigt som antalet produktionsstartade bostäder ökade till 285 (214) och antalet färdigställda bostäder steg till 314 (35). Den totala projektportföljen uppgick till 3.657 bostäder (2.593), varav 549 bostäder (481) var i produktion och 3.108 var vilande byggrätter (2.112). Av bostäderna i produktion var 422 bostadsrätter (409) och 127 hyresrätter (72).

 

En nyemission om 100 Mkr till Fastighets AB Balder bidrog till att SHH Bostads egna kapital ökade till 426 Mkr (307 vid årsskiftet), motsvarande en soliditet om 37,6 procent (16,5). LE

alt
Byggbild från JM:s projekt Monoliten vid Telefonplan i Stockholm.

 

Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2016 jämfört med 2015 för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus, skriver Statistiska centralbyrån, SCB.

 

Enligt Byggnadsprisindex (BPI) ökade byggnadskostnaden med knappt 8 procent för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus 2016 jämfört med 2015. Byggnadsprisindex mäter prisutvecklingen där skillnader i kvalitet är borträknade.

 

Högsta kostnaden i Stor-Stockholm

Den genomsnittliga produktionskostnaden var 45.040 kr/kvm lägenhetsarea i flerbostadshus år 2016 i riket som helhet. Produktionskostnaden var högst i Stor-Stockholm med 57.250 kr och lägst i Södra Sverige med 34.484 kr.

 

För gruppbyggda småhus låg den totala produktionskostnaden i riket som helhet på i genomsnitt 33.543 kr per kvm bostadsarea 2016. Produktionskostnaden var högst i Stor-Stockholm med 43.720 kr och lägst i Södra Sverige med 28.253 kr.

 

Högre kostnader för bostadsrätter

Produktionskostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea för flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt är betydligt högre, 65 procent, jämfört med hus upplåtna med hyresrätt (52.698 kr respektive 31.871 kr). Högre markkostnad för bostadsrätter förklarar en del av skillnaden. För riket uppgick i genomsnitt markkostnaden till 10.231 kr per kvm lägenhetsarea för flerbostadshus år 2016. För bostadsrätter var markkostnaden 13.783 kr kvm lägenhetsarea medan den var 4.134 kr för hyresrätter.

 

Genom att de nyproducerade bostäderna som ligger till grund för produktionskostnaderna varierar i antal och utförande mellan åren kan det vara svårt att göra relevanta jämförelser över tid. Årets resultat liknar dock tidigare år vad gäller skillnader mellan bostads- och hyresrätter.

Med årets publicering redovisas också ett antal tekniska variabler för flerbostadshus och gruppbyggda småhus.

 

Definitioner

Produktionskostnaden utgör den totala kostnaden för bostadsprojektet, det vill säga summan av byggnadskostnad och markkostnad inklusive eventuell vinst eller förlust. Produktionskostnaden motsvarar försäljningspriset för objektet. Försäljningspriset baseras på anbud/kontraktssummor eller byggherrens beräkningar. Avdrag för eventuella bidrag har inte gjorts.

 

Med gruppbyggda småhus avses småhus som ska försäljas eller upplåtas med hyresrätt eller bostadsrätt.

 

Som bostadsarea räknas (med vissa inskränkningar) area ovan mark i lägenhet. Arean begränsas av färdigställda insidor av de väggar som omsluter varje lägenhet. I arean inräknas köksskåp, garderober och liknande.

 

Med lokallägenhetsarean avses den uthyrningsbara lokalarean (LOA-h).

 

Lägenhetsarea är summan av bostadsarea och lokallägenhetsarea.

fredag, 24 november 2017 13:42

Maja Majtorp går till Fabege

alt

                                                                                                        

Maja Majtorp (bilden) lämnar sin tjänst som projektutvecklare på Alm Equity för att hos Fabege inititalt utgöra en viktig resurs i visions- och utvecklingsarbetet av Solna Business Park.


Hon börjar sin nya tjänst den 15 januari 2018 inom Fabeges affärsutvecklingsteam med fokus på planläggning och fastighetsutveckling i tidiga skeden.

 

– Just nu är vi inne i en intensiv period där vi har flera stora stadsutvecklingsprojekt som pågår parallellt, nästa etapp av Arenastaden, Haga Norra och Solna Business Park. Därför är vi väldigt glada för att Maria har tackat ja till att förstärka vårt team, säger Charlotte Liliegren, chef för fastighetsutveckling och värdering på Fabege.

fredag, 24 november 2017 12:38

Strato – nya höghus på Södermalm

alt
Strato, säng på italienska, är ett projekt med två höghus, varav det högsta blir 19-våningar, vid Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Bild: Alexander White

 

alt

Projektet Strato i kv. Tobaksmonopolet 3, vid Maria Bangata, nära Tantolunden. Karta: Alexander White

 

CA Fastigheter och Panorama Properties har påbörjat förberedande arbeten för att bygga två höghus i kvarteret Tobaksmonopolet 3, nära Tantolunden på Södermalm. Projektet kallas Strato, vilket betyder säng på italienska. Det är två höghus som ska byggas, varav det ena är 19-våningar. I projektet ska Tengbomhuset på Maria Bangata bevaras för sitt kulturhistoriska värde så att kontorslokalerna byggs om till bostäder.


Det är arkitekt Alexander White som fått äran att förmedla Strato, det nya landmärket på Södermalm. Projektet, innefattar 90 bostäder om 1-4 rok och höjer sig 19 våningar över staden. Strato planeras att säljstartas under mars 2018.

 

Det var Bonava som sålde projektet Tobaksmonopolet 3 till CA Fastigheter och Panorama Bostad AB i januari 2017. Försäljningspriset var 230 Mkr med en tilläggsköpeskilling om 125 Mkr när ny detaljplan vunnit laga kraft.

 

Strato är en del av Brf Monopolet, skriver Alexander White, vilken består av totalt tre huskroppar med kvarterskänsla belägna i ett av Södermalms mest dynamiska områden. Husen disponerar gemensamt en bemannad conciergeservice, lounge med co-working space, cykelparkering, bilgarage och eget gym. Till föreningen hör dessutom en välrenommerad restaurang vilken knyter samman kvarteret.

 

Tornet med dess 19 våningar bäddar för generösa ljusflöden och skapar en känsla av frihet, framhåller Alexander White. De rymliga terrasserna och glaspartierna ger dessutom panoramautsikt över Tantolunden, Stockholms vatten och stadens silhuett. Med exklusiv, kontemporär inredning och arkitektonisk skärpa, där funktion och estetik förenas med beständiga material skapas en funktionell och självklar bas för moderna människors liv.

 

– Projektering pågår och har pågått under en längre tid. En del förberedande arbeten kommer nu påbörjas, fullständiga bygglovshandlingar ska skickas in nu någon gång innan jul, säger Pernilla Claesson, regionchef på CA Fastigheter, till Stockholm Direkt.

 

Hon fortsätter:

– Vid erhållet bygglov tar vi nästa steg. Byggtiden väntas bli cirka 2,5 år.

fredag, 24 november 2017 12:30

Söderhov förnyar Globenområdet

alt

I förslaget Söderhov har alla kvarterentréer mot den centrala parken som blir en naturlig fokus- och samlingspunkt för de som kommer att bo och arbeta i området. Illustration: White och Luxigon


Med förslaget Söderhov, ritat av White arkitetkter i samarbete med Kjellander Sjöberg, har ett konsortium bestående av Wallenstam, Åke Sundvall och Castellum vunnit en markanvisningstävling för byggrätter om drygt 100.000 BTA vid före detta Söderstadion och hovet. Av 100.000 kvm är cirka 30.000 kvm kommersiellt (kontor, hotell och kulturanläggningar) och cirka 70.000 kvm bostäder samt plats för träningsanläggningar för hockey. Vinsten innebär att konsortiet har rätt att teckna markanvisningsavtal med SGA Fastigheter, Stockholm Globe Arena Fastigheter, och med en option att ensamt förhandla om köpeavtal.
    

Konsortiets vision för området tar sin utgångspunkt i platsens historia som mötesplats med storslagna arenor. Globenområdets strategiska placering har varit en utgångspunkt i förslaget. Beroende på slutgiltig utformning och volym uppskattas den totala investeringen, efter förvärv av byggrätter samt exploatering av marken, till 1,2-1,4 Mdr kr. Konsortiet bedömer genomförandet till 6-8 år, med möjlig byggstart tidigast 2020.
    

– Stockholm får nu en ny stadsdel som fylls av liv under dygnets alla timmar och årets alla dagar. Det känns fantastiskt att vi på White med vår breda kompetens får fortsätta att utveckla Södermalm och koppla ihop den nya stadsdelen med Globen och Söderstaden, säger Ulla Bergström, kontorschef hos White i Stockholm.
    

– Vi är väldigt glada och stolta för möjligheten att utveckla stadsdelen tillsammans med Castellum, Åke Sundvall och Stockholms stad. Det här är i tidigt skede och ett komplext projekt men med stor potential, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.
    

– Det behövs en blandning av bostäder och arbetsplatser för att göra en stadsdel levande. Vi på Castellum bidrar med att skapa attraktiva arbetsplatser genom vår kunskap om kommersiella lokaler och den lokala marknaden. Våra gemensamma kompetenser samverkar till att skapa en stadsdel i hjärtat av ett livfullt evenemangscentrum, säger Anders Nilsson, vd Region Stockholm-Norr i Castellum.

alt

                                                                                                                                        

Kommunstyrelsen i Malmö beslutade på sitt möte den 23 november att utse Anna Bertilson (bilden) till ny fastighets- och gatudirektör. Hon arbetar för närvarande som samhällsbyggnadsdirektör i Linköpings kommun och har tidigare arbetat som biträdande stadsbyggnadsdirektör i Göteborgs stad och direktör vid stadsledningskontoret i Göteborgs stad. Anna Bertilson tillträder sin nya tjänst den 1 februari 2018.

 

I våras beslutade kommunstyrelsen i Malmö att göra en sammanslagning av fastighetskontoret och gatukontoret till en förvaltning senast 1 juli 2018. Rekryteringen av en fastighets- och gatudirektör påbörjades under april månad och har beretts i kommunstyrelsens arbetsgivarutskott i samråd med presidiet vid tekniska nämnden.

 

– Anna Bertilssons bakgrund passar också utmärkt för det förändringsledarskap som nu behövs när två förvaltningar ska bli en, säger Andreas Norbrant, tf stadsdirektör i Malmö stad.

torsdag, 23 november 2017 17:22

Mikael Helin ansluter till CBRE

alt

                                                                                                 

CBRE Asset Services har rekryterat Mikael Helin (bilden) som Senior Fund Reporting Manager. Med sin gedigna erfarenhet av bokslutsarbete, resultatanalys samt budget-och prognosarbete från fastighetsbolag kommer han  att förstärka CBRE Asset Services team inom Client Accounting.

 

Mikael Helin kommer närmast från ICA Fastigheter där han arbetat som Business Controller sedan 2012. Dessförinnan har han arbetat som ekonomichef hos Omniagruppen och Sweco Elektronik.

 

– I Mikael Helin får vi en person som direkt kan förstärka oss inom Client Accounting. Det är ett område inom Asset Services vi satsar extra på och som är väldigt viktigt för våra kunder, säger Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige.

torsdag, 23 november 2017 16:55

Roger Mogert avgår efter sexuella ofredanden

alt
En djupt ångerfull Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, tvingas avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Foto: Lars Eriksson

 

Det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) har tvingats att avgå under torsdagen, efter att en handfull kvinnor vittnat om att han missbrukat sin ställning som makthavare och politiker med sexuella ofredanden. Att Roger Mogert avgår innebär att Jan Valeskog utses till nytt Stadsbyggnadsråd, Mirja Räihä till nytt Arbetsmarknads-, Idrotts- och Kulturborgarråd samt Stefan Hansson till nytt biträdande Finansborgarråd.

 

Roger Mogert själv säger i ett skriftligt uttalande att han ber om ursäkt för sitt beteende. 

 

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert avgår som borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholms stad efter att en handfull kvinnor vittnat om att borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker. Uppgifterna kom fram i en utredning som har tillsatt av finansborgarrådet Karin Wanngård (S), i spåren efter #meeto-uppropen.


Utredningen är inte stängd, men det som har kommit fram under senaste veckan räcker för att han inte kan sitta kvar på sin position, säger finansborgarrådet Karin Wanngård till DN.

 

Rogert Mogert är ångerfull och han skriver att han ska söka hjälp:

– När vänner till mig har påpekat att mitt beteende inte har varit bra, har jag slagit det ifrån mig. När allting nu systematiskt lagts fram för mig om hur jag har agerat mot andra, så kan jag inte värja mig, eller skjuta det ifrån mig. Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt. Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Jag hoppas att såväl de som drabbats och andra vars förtroende jag brutit så småningom ska kunna förlåta mig. Jag tar ansvar för mina handlingar, det ligger bara på mig. Mitt beteende är en del av en struktur som måste förändras. Det gör inte mitt agerande mindre allvarligt.

 

Roger Mogert slutar i det skriftliga pressmeddelandet med orden:

–  Förändring måste börja hos en själv. Jag kommer söka hjälp för att ta tag i problem jag borde tagit tag i för länge sedan.

torsdag, 23 november 2017 16:35

2.000 nya bostäder på Kungsholmen

alt
Det nya planområdet på Kungsholmen för 2.000 bostäder.

 

alt
De olika kvarteren i planområdet.

 

Stockholms har godkänt en ny stor plan med en förtätning av Kungsholmen med Stadshagen. Totalt ska det byggas cirka 2000 bostäder av bland andra Stockholmshem, Skanska, NCC och Balder.

 

Stockholms stad räknar med totalt 16 byggherrar i planärendet. I ärendet, som har behandlats av Stockholms Stadshus och stadsledningskontoret, sägs att Stadshagen ska omvandlas till en tätare och en med övriga staden bättre integrerad stadsdel och med ett blandat innehåll och ett aktivt stads- och parkliv.

 

Inom planområdet ska det skapas förutsättningar för nya bostäder samt skola, förskolor, idrottsverksamhet, kontor, och kommersiella lokaler.

 

Först ut är Stockholmshem som ska bygga 220 hyreslägenheter, 78 studentlägenheter, två förskolor, lokaler samt en underjordisk tennishall. Detaljplanen för Stockholmshem beräknas vinna laga kraft efter beslut i kommunfullmäktige under kvartal 2, nästa år 2018. För Stockholmshem beräknas den totala projektkostnad till 1.105 Mkr, inklusive moms.