2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 28 november 2017 10:56

Skanska säljer för 800 Mkr i Warszawa

alt

Skanska säljer första etappen i kontorskomplexet Generation Park i Warszawa.


Skanska har sålt den första kontorsbyggnaden i komplexet Generation Park i Warszawa, Polen, till Hansainvest Real Assets GmbH för cirka 800 Mkr. Byggnaden, med en uthyrningsbar yta om cirka 21.000 kvm, är nyligen färdigställd och den är nästan fullt uthyrd till Citi Service Center Poland. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe under fjärde kvartalet 2017, medan tillträdet av fastigheten beräknas ske i slutet av första kvartalet 2018.
    

Generation Park är Skanskas största kontorsutvecklingsprojekt i Central- och Östeuropa. Komplexet kommer att bestå av tre kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta om cirka 84.000 kvm.
    

Projektet förväntas få LEED Platinum certifiering. Den högsta byggnaden, ett torn på 34 våningar, kommer att bli 140 meter högt (180 meter inklusive spiralen). Komplexet kommer också certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

måndag, 27 november 2017 17:45

Thomas Lindström går till Pareto Securities

alt

                                                                                                                                        

Pareto Securities i Stockholm har utsett Thomas Lindström (bilden) att leda verksamheten i Pareto Securities fastighetsportfölj om cirka 1 miljard euro. Lindström har mer än 25 års erfarenhet på den nordiska fastighetsmarknaden. Han ledde The Carlyle Group Norden i mer än åtta år. Före detta var han bland annat på Realia och på GE Real Estate Nordic där han var chef för affärsutveckling och ansvarig för förvärv i Norden. Dessutom har Lindström haft ledande befattningar på DTZ och tills helt nyligen CBRE.

 

Thomas Lindström, ny Partner i Pareto, säger:

– Jag är glad över att gå med i teamet under en intressant tidpunkt för Pareto. Paretos skickliga team och dess förmåga att locka till sig betydande fastighetskapital bör ge Pareto möjligheter för tillväxt.

 

Stefan Gattberg, chef för företagsekonomi och partner på Pareto, säger:

– Under de senaste två åren har vi gjort flera strategiska rekryteringar för att ytterligare stärka vår position som
en ledande asset investment manager i Norden. Vi är verksamma för att betjäna våra kunder med solida investeringar och Thomas är en del av att säkra denna strategi. Thomas erfarenhet uppfyller mycket höga krav och hans starka fokus på fastigheter är resurser som delas av Pareto.

alt
IPM Informed Portfolio Management är ett systematiskt investeringsverktyg som erbjuder placeringar globalt för institutionella investerares aktieportföljer.

 

För att säkerställa fortsatt kontroll över IPM Informed Portfolio Management AB (IPM) har Catella avtalat med ett antal befintliga aktieägare i moderbolaget IPM Informed Portfolio Management B.V. (”IPM B.V.”) om förvärv av aktier i IPM B.V. Köpeskillingen är beroende av vissa villkor och väntas uppgå till mellan 160 Mkr och 212 Mkr. Överenskommelsen är villkorad bland annat av godkännande från en bolagsstämma i Catella och ett myndighetsgodkännande. Affären baseras på ett bolagsvärde i IPM AB om cirka 2 Mdr kr.

 

IPM har konsoliderats i Catella-koncernen sedan 2014, genom ett direkt och indirekt ägande (via IPM B.V.) om 50,7 procent i kombination med ett aktieägaravtal med ett antal större minoritetsägare. Catella kommer att förvärva mellan 10,0 procent och 13,3 procent av aktierna i IPM B.V., vilket gör att Catellas indirekta och direkta ägande i IPM AB efter transaktionen kommer att uppgå till mellan 58,3 och 60,7 procent av aktierna.

 

Överenskommelsen med Befattningshavarna innebär också att Catella i utbyte mot Garantin givit dem en option att om fem år sälja sina återstående innehav i IPM till Catella på vissa villkor. Befattningshavarna önskar även efter budet att kvarstå som stora ägare i IPM och erbjuds därför av Catella att återköpa aktier i dotterbolaget IPM AB för det fall att de måste infria sitt garantiåtagande.

måndag, 27 november 2017 16:26

Riksbyggen byggstartar 91 bostäder i Uppsala

alt
Riksbyggen uppför nu 91 lägenheter på Råbyvägen i Uppsala, med en stor variation av 2:or, men även 1:or, 3:or och 4:or.

 

Nu byggstartar Riksbyggen Brf Aftonfalken i Uppsala med 91 bostadsrätter. Med och tar det första spadtaget är Terez Olsson, kommunalråd (M), Elin Boström, projektledare Riksbyggen samt blivande boende i brf Aftonfalken. Föreningen kommer att bestå av 91 lägenheter på Råbyvägen, med en stor variation av 2:or men även 1:or, 3:or och 4:or. Inflyttningen kommer att ske våren/sommaren 2019.

 

Riksbyggen har en lång tradition av bostadsbyggande i Uppsala. Sedan 1950 har Riksbyggen byggt inte mindre än 6.750 bostadsrätter, inräknat de projekt som är byggstartade fram till dags datum. Brf Aftonfalken är bostadsrättsförening nummer 64 i ordningen. I år byggstartar Riksbyggen 332 lägenheter i Uppsala, nyligen togs första spadtag för 241 bostadsrätter i kvarteret Åsikten Södra.

 

– I rollen som långsiktig samhällsutvecklare har Riksbyggen stort fokus på hållbarhetsfrågorna. Vid brf Aftonfalken har Riksbyggen till exempel två bikupor för att värna om de viktiga stadsbina, vi vill inte bara bidra med nya bostäder utan få hela Uppsala att blomma, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Bikuporna kom på plats i samband med byggandet av systerföreningen Brf Skogsfalken som färdigställts tidigare under 2017. All Riksbyggens nyproduktion i flerbostadshus certifierad enligt Miljöbyggnad silver. Inför varje projekt genomförs en analys av ekosystmet i marken med hjälp av ett analysverktyg.

måndag, 27 november 2017 15:22

ALM Equity ökade vinsten stort till 196 Mkr

alt
Joakim Alm och ALM Equity har en trygg affärsmodell som klarar störningar på marknaden för bostadsrätter.

 

ALM Equity har verkligen ökat försäljning och resultat. För årets första nio månader mer än fördubblade bolaget omsättningen till 1.922 Mkr (863) med ett rörelseresultat som steg till 267 Mkr (165). Vinsten efter skatt ökade för årets första nio månader till 195,5 Mkr (131,2) med en rörelsemarginal som minskade till 14,2 procent (15,8).

 

I balansen ökade samtliga tillgångar till 4.666 Mkr (3.010) varav projektfastigheternas värde minskade till 93 Mkr (138) medan exploateringsfastigheternas värde steg till 3.698 Mkr (1.878).

 

De långfristiga skulderna steg till 1.158 Mkr (554) liksom de kortfristiga skulderna vilka ökade till 1.300 Mkr (580). Det innebar att det egna kapitalet stärktes till 2.197 Mkr (1.046), med en soliditet som steg till 40 procent (24).

 

Per 30 september 2017 hade Alm Equity 24 (11) projekt under produktion om totalt cirka 120.750 kvm (60.700), varav ALM Equitys andel utgjorde cirka 93.050 kvm (38.000). Detta motsvarar 2.016 (1.196) bostäder, varav ALM Equitys andel var 1.473 (771).

 

Av dessa var 1.567 bostäder i nyproduktion, medan 449 har skapats genom ombyggnation av befintliga byggnader. Den totala försäljningsgraden i produktion uppgick vid kvartalets slut till 81 procent (90 )

 

Under tredje kvartalet tillträdde kunder totalt 100 bostäder varav ALM Equitys andel var 95 bostäder.

 

Joakim Alm menar i ett förord till rapporten att en överhettning på marknaden delvis beror på spekulation av köpare som har bokat lägenheter för snabb vidareförsäljning och, när bokningen gick över i ett upplåtelseavtal, sålt kontraktet med en procentuellt högre vinst. När bostadsrättsmarknaden nu har stannat av och lånelöften förfallit blir de bokade lägenheterna veritabla krutdurkar.

 

Trots oron på bostadsmarknaden har ALM Equity en trygg affärsmodell. Joakim Alm förklarar:

– Under moderbolaget ligger varje fastighetsprojekt i en egen bolagsstruktur med egen finansiering som i allmänhet är uppbyggd genom samarbete med externa investerare och med en palett finansiella instrument för att optimera kapitalanvändningen. Det ger också en stor uthållighet i händelse av störningar på marknaden som kan medföra att projekttiden blir utsträckt. I takt med att projekten färdigställs och tillträds av sina nya ägare återbetalas skulderna och projektbolagen avvecklas. Vinsten delas ut till moderbolaget som endera kan återbetala skulder eller, när marknaden är lämplig, investera i nya projekt. Att hela tiden arbeta med en optimal kapitalanvändning är en viktig nyckel till den höga avkastning på det egna kapitalet som ALM Equity har kunnat visa upp under hela sin verksamhet. SF

måndag, 27 november 2017 14:57

ETTELVA anställer Emma Östlund

alt

                                                                                                                                   
ETTELVA Arkitekter anställer Emma Östlund (bilden) som hållbarhetsstrateg och miljöplanerare. Syftet med rekryteringen är att ytterligare höja ETTELVAs hållbarhetsfokus för att kunna guida beställare i hållbarhetsfrågor. Östlund har tidigare arbetat som hållbarhetsstrateg och miljöplanerare inom Täby kommun.
    

– Vi är stolta över att Emma Östlund valt att komma till oss. ETTELVA kan nu erbjuda miljöplanerarkompetens i våra stadsbyggnadsprojekt. Vi kan nu ta fram miljökonsekvensbeskrivningar, göra miljö- och behovsbedömningar samt erbjuda processledning inom miljöplanering. Det innebär att vi i ännu högre grad bidrar till att skapa bra förutsättningar för låg miljöpåverkan i våra projekt, säger Lina Kumlin, ansvarig för Stadsbyggnad på ETTELVA.

måndag, 27 november 2017 14:55

CBRE rekryterar Susanne Kraft

alt

                                                                                                                                     
CBRE meddelar att Susanne Kraft (bilden) har utsetts till Associate Director på CBRE. Hon kommer närmast från konsult- och rekryteringsföretaget SW in Scandinavia AB där hon arbetat som kundansvarig säljare sedan 2013. Susanne Kraft, som påbörjar sin nya anställning i januari, kommer med sin starka kompetens inom sälj- och kundansvar att stärka teamet ytterligare.
    

– Vi har under året sett ett ökat behov av våra tjänster och Susanne kommer med sin energi och kompetens att vara ett mycket välkommet tillskott i teamet, säger Nina de Besche, Executive Director på CBRE i Sverige.

måndag, 27 november 2017 14:52

Atrium Ljungberg välkomnar IBM till Kista+

alt

Atrium Ljungberg köpte Borgarfjord 3 i Kista av Areim våren 2016 för 325 Mkr.


I dagarna flyttar IBM sitt svenska huvudkontor till Atrium Ljungbergs fastighet Kista+ (Borgarfjord 3). Atrium Ljungberg köpte fastigheten i april 2016 och sedan dess har en stor omprofilering pågått och nu står det nya kontorskonceptet Kista+ färdigt. Omprofileringen innefattar bland annat ett förändrat yttre, modern digital kommunikation och utveckling av gemensamma funktioner. Fastigheten öppnas mot Kistagången och i entréplan finns ett kafé med tillhörande mötesanläggning och co-workingyta, som blir en naturlig mötesplats för många som rör sig i området.
     

Fastigheten ligger i korsningen Kistagången/Torshamnsgatan precis vid Kistamässan, med gångavstånd till Kista Galleria, tunnelbana och Helenelunds pendeltågstation. IBM hyr cirka 6.500 kvm, vilket motsvarar ungefär halva fastigheten. Utvecklingen av fastigheten spelade en stor roll i IBM:s beslut att flytta sin verksamhet hit.
     

– Vi hälsar IBM varmt välkommen till Kista+. Här har vi tillsammans skapat ett av Kistas hetaste kontorskoncept. Kista+ har en karaktär som tillför en ny dimension på Kistas kontorsmarknad, säger William Wetterholm, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg.
     

– Vi är väldigt glada över att IBM nu flyttar in i centrala Kista. Med sin världsledande forskning och utveckling är de en mycket viktig del av vårt innovationsekosystem. Kista står inför en stor utveckling i stadsmiljön de närmaste åren vilket kanske kommer synas som tydligast just vid Kistagången. Nya bostäder, hotell, renoverade, nya kontorsfastigheter och inte minst den nya tvärbanan ligger i linje med det stadsutvecklingsarbete vi driver tillsammans i Kista Science City, säger Johan Ödmark, vd Stiftelsen Electrum och Kista Science City.

måndag, 27 november 2017 14:23

Balder köper Hallonbergen C med rabatt

alt
Balders vision om nya Hallonbergens centrum. Illustration: 3XN

 

Kommunstyrelsen i Sundbyberg har godkänt Balders förslag att köpa Hallonbergens centrum för 840 Mkr samtidigt som Balder erbjuds att köpa byggrätter för 800 Mkr när detaljplanen vunnit laga kraft.

 

Priset för centrumfastigheten var ursprungligen 920 Mkr. Att priset sänktes för Hallonbergens centrum beror bland annat på kostnader om 34 Mkr för rivning av ett före detta äldreboende, skriver Stockholm Direkt.

 

I Balders idékoncept ingår bland annat bostäder för 2.100 personer och ett hotell med 200 rum. Centrumbyggnaden ska omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restauranger. Butikerna flyttar ut. Hallonbergsplan görs om på ett sätt så att människorna tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamnet "Sundtorget".

 

Försäljningen har kritiserats av oppositionen i kommunen.

– Jag tycker att det är onödigt och oprofessionellt. Om ett företag är på väg att gå i konkurs kanske man behöver sälja billigt, men så är inte fallet för kommunen. Man är så angelägen om att sälja att man inte tar betalt, säger oppositionsrådet Peter Schilling (S).

 

Balder har tävlat mot Wallenstam om att få köpa centrumet.

 

Klart sedan tidigare är att Sundbybergs kommun har godkänt att Folkhem vunnit tävlingen om att utveckla centrumet i Ör.

 

Den 18 december i år ska kommunfullmäktige i Sundbyberg fatta beslut om vem som får utveckla Rissne centrum. Även där står Balder för ett av bidragen, och Balder tävlar nu mot Einar Mattsson och Ikano Bostad.

fredag, 24 november 2017 18:02

Humlegården inviger konstprojekt i Hagalund

alt
Foto av Robert Brecevic “Kaninfågeln” work-in-progress hos Performing pictures i Stockholm.

 

Under måndagen 27 november invigs projektet Moving Murals Hagalund. Projektet som drivs av Filmregion Stockholm–Mälardalen består av två delar – gatukonst i form av en muralmålning och rörlig bild i form av videoprojektioner i stadsrummet.

 

Ett unikt samarbete mellan Solna Stad och Filmregionen där det mexikanska konstnärskollektivet Lapiztola har bjudits in till RÅMATERIAL/ Black Sheep, vars verksamhet nu stödjs av Humlegården Fastigheter.

 

Verket kommer att uppföras på baksidan av Gelbgjutarevägen 7 i Hagalund. Under dagtid fungerar verket som en stencilmålning i egen estetisk kraft. På kvällen, då mörkret faller, sätter en videoprojektion igång.

 

– I projektet vill vi levandegöra Hagalunds gamla industrimiljö genom ett deltagande verk, där samtida konstnärliga uttryck utvecklas i samspel med unga filmskapare, säger Filmregionens vd Anette Mattsson.