2 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 29 november 2017 13:57

Oscar bygger 140 bostäder på Värmdö

 

alt
Sju fristående flerbostadshus och fyra mindre stadsvillor ska Oscar Properties bygga på Kvarnbergsterrassen i Värmdö kommun.

 

Värmdö kommuns markanvisningstävling för utbyggnad med bostäder och lokaler på Kvarnbergsterrassen i Gustavsberg vanns av Oscar Properties. Intresset för tävlingen var stort och totalt inkom 11 anbud.

 

Sju fristående flerbostadshus och fyra mindre stadsvillor byggs och anpassas till landskapet och den dramatiska terrängen på Kvarnbergets norrsluttning. Placeringen av byggnaderna och utformningen med lokaler i bottenplan, skapar en tydlig och sammanhållen stadsgata mellan Gustavsbergs centrala delar och hamnområdet.

 

– Oscar Properties förslag kommer att passa väl in i de kulturhistoriska miljöerna i Gustavsberg. Förslaget fick starkt stöd av i princip samtliga partier och jag hoppas det kommer göra Värmdö och framför allt Gustavsbergsborna stolta, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö. 

 

Anbudsgivarna skulle bland annat föreslå utformning av cirka 140 lägenheter och ett antal lokaler. Oscar Properties anbud bedömdes som ett väl genomarbetat anbudsförslag och fick högst totalpoäng i utvärderingen. Anbudsgivaren uppfyller givna tävlingsförutsättningar och kvalificeringskriterier.

 

– Vi är mycket glada över att få förtroendet från Värmdö kommun att utveckla det historiska Gustavsberg. Värmdö har ett attraktivt läge och vi ser fram emot att etablera oss i området, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

I motiveringen framgår att kommunens utvärderingsgrupp anser att Oscar Properties förslag jämfört med andra anbud är mer nedtonat i både volym och färgskala, vilket bedöms som en styrka.

 

– Vi attraherades av gestaltningsförslagets avskalade men ändå tydliga karaktär. Förslaget förhåller sig på ett bra sätt till kulturmiljön och befintliga byggnader i området, säger Fredrik Cavallin, chef för planenheten på Värmdö kommun och medlem i utvärderingsgruppen.

 

Utvärderingsgruppen lade stor vikt vid att förslaget hade bra balans mellan stadsmässighet och bibehållen natur. I motiveringen står bland annat att ”anbudet presenterar ett tydligt stadsbyggnadsförslag med en bärande gestaltningsidé utifrån platsens förutsättningar och kvalitéer” och att ”anbudet presenterar byggnader med fina arkitektoniska kvalitéer och omsorgsfullt utformade detaljer”.

alt
Ledningen på Pangea Property Partners, från vänster: Mikael Söderlund, analyschef och partner, André Lundberg, projektledare och partner  samt Bård Bjølgerud, vd och partner.

 

Trots en turbulent bostadsmarknad fortsätter de stora fastighetsbolagen att klättra på börsen. Uppgången bland fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen hittills i år är 9 procent i genomsnitt. Samtidigt fortsätter bostadsutvecklarna att falla, och de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan har också tagit stryk, visar den senaste utgåvan av Pangea Listed Overview från Pangea Property Partners.

 

– Den kommersiella fastighetsmarknaden är fortsatt stark och problemen på bostadsmarknaden är förhållandevis isolerade och påverkar framförallt nyproduktionen, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

 

Däremot är det tuffare tider för de mindre fastighetsbolagen på First North som backat med hela 19 procent under 2017. Sämst har det gått för bolagen med fokus på bostadsutveckling som tappat över 30 procent, men även bolagen med fokus på traditionell fastighetsförvaltning har backat 12 procent, visar rapporten.

 

– De mindre fastighetsbolagen kan få det svårare om vi går in i en mer utmanande marknad. De är generellt sett högre belånade, äger fastigheter i mer sekundära lägen och är beroende av framtida tillväxtmöjligheter, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

 

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till nästan 120 Mdr kr hittills i år, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året. I Norden som helhet ligger emellertid volymen i linje med rekordåret 2016. Utländska köpare har varit nettoköpare och står bakom drygt 30 procent av volymen.

 

– Vi ser ett stort kapitalinflöde från bland annat pan-europeiska och amerikanska investerare. Det beror både på ett uppsving i den nordiska ekonomin, där alla länder nu går bra, och gynnsamma valutakursförändringar, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

alt
Gallerian Shopping vid Storgatan i centrala Luleå. Shopping uppfördes av byggmästare O.F. Sjöström och den ritades av Ralph Erskine. Invigningen skedde den 27 oktober 1955, vilket gör Shopping till Sveriges och världens första köpcentrum inomhus. Diös äger Shopping, Strand, Åhlénshuset och Smedjan i Luleå.


Från och med 1 januari 2018 stärker Diös sin säljorganisation inom handel genom tre centrala affärsutvecklare. De kommer att fokusera på nya etableringar och större befintliga kunder i Diös samtliga tio prioriterade tillväxtstäder.
    

Från årsskiftet kommer också den nuvarande organisationen inom handel att tillhöra Diös respektive tillväxtstad. Detta för att ta ett tydligare helhetsgrepp över utvecklingen av fastigheterna och därigenom skapa bättre förutsättningar för lokal stadsutveckling.
    

– Vårt fokus är att skapa tillväxt i våra prioriterade städer genom att utveckla våra fastigheter med fler attraktiva mötesplatser, kontor och butiker. Som ett led av det förstärker vi den centrala uthyrarorganisationen och förtydligar förutsättningarna för varje affärschef att utveckla den lokala affären och att driva stadsutveckling i våra städer, säger Henrik Lundmark, fastighetschef, Diös.

alt

                                                                                                                                     

David Johansson (bilden t h), fastighetschef med ansvar för Humlegården Fastigheters bestånd i Stockholms ytterstadsområden, lämnar sitt uppdrag den 22 januari nästa år och tillträder en nyinrättad roll som stadsutvecklingschef på Fastighets AB Balder. I samband med denna förändring har Humlegården valt att samla ansvaret för hela fastighetsportföljen, värderad till över 19 Mdr kr, i en övergripande roll. Uppdraget tilldelas Peter Lind (bilden t v), som idag är fastighetschef med ansvar för beståndet i Stockholms innerstad.
    

Peter Lind har arbetat inom Humlegården sedan 2003, inledningsvis som projektchef och sedan 2010 som fastighetschef.
    

– Jag är mycket glad över att Peter Lind har valt att tacka ja till uppdraget som fastighetschef med övergripande ansvar för hela vår fastighetsportfölj. Han representerar ett starkt ledarskap och har en hög strategisk kompetens, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

tisdag, 28 november 2017 17:17

Ett försiktigare Tobin

alt
Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Tobin Properties redovisade en ökad niomånadersvinst efter skatt till 42,4 Mkr (39,5), motsvarande 3,99 kr (3,41) per aktie. Rörelseresultatet ökade till 53,7 Mkr (38,5). Under perioden tecknade bolaget bindande avtal om försäljning av lägenheter till ett värde om 1.154 Mkr (784), inklusive långsiktiga fastighetslån i bostadsrättsföreningarna. Antalet sålda bostäder på bindande avtal uppgick till 249 (88), medan antalet produktionsstartade bostäder ökade till 268 (0) och antalet bostäder i pågående produktion uppgick till 417 (330). Den 30 september var Tobins soliditet till 36,3 procent.

 

Efter periodens utgång har marknaden för Tobin bromsat in rejält. Bolaget har valt att inte tillträda projekt Fjärdingen i centrala Uppsala, vilket innebär att handpenningen om 22 Mkr kan gå förlorad. Bolaget har också beslutat att tills vidare hyra ut och förvalta befintliga fastigheter i projektet Örtagården i Uppsala. Dessa åtgärder bidrar till att målsättningen om en försäljningsvolym om 2 Mdr kr och 500 byggstarter under 2017 inte kommer att uppnås.

 

Tobin har har beslutat att bredda sitt produktutbud till att även innefatta hyresrätter och kommersiella lokaler. Bolaget har också inlett diskussioner om försäljningar för att ta fram orealiserade värden i projektportföljen för att säkerställa god framtida likviditet.

 

Marknaden gillar inte Tobin, under tisdagen sjönk aktien med 6,95 procent till 28,10 kr. Aktien har varit en usel placering då Tobin Properties aktiekurs sjunkit med 65 procent sedan årsskiftet. LE/SF

tisdag, 28 november 2017 17:06

Anette Henriksson, ny vd för Locum

alt

                                                                                                                                             

Locums styrelse har utsett Anette Henriksson (bilden) till ny vd för Locum AB. Hon kommer närmast från Lunds kommun där hon varit kommundirektör sedan 2012.

 

– Jag är väldigt glad över att vi lyckats rekrytera Anette Henriksson. Hennes samlade kompetens och erfarenhet från såväl fastighetsbranschen som från landsting och kommuner gör att hon är rätt person att leda Locum framåt i arbetet med att ta hand om våra sjukhusfastigheter, säger Paul Lindquist (M), Locums styrelseordförande.

 

Anette Henriksson kommer närmast från en tjänst som kommundirektör på Lunds kommun. Hon har tidigare även arbetat som vice vd på Akademiska Hus och ekonomidirektör för Landstinget Halland. På Locum kommer hon att leda arbetet med att förvalta och utveckla vårdfastigheterna i Stockholms läns landsting. Målet är att bli Sveriges bästa fastighetsförvaltare 2020.

 

– Det känns fantastiskt roligt och jag ser fram emot att tillsammans med kompetenta medarbetare fortsätta utvecklingen för att möta kundernas behov på bästa och effektivaste sätt, säger Anette Henriksson.

 

Locum har det senaste året storsatsat på den systematiska fastighetsförvaltningen – något som också visat sig i kundnöjdheten som ökat med fem enheter på bara ett år. Utöver fastighetsförvaltning genomför Locum nu sitt största bygguppdrag någonsin då åtta sjukhus ska uppgraderas till en kostnad på över en miljard vardera.

 

Anette Henriksson tillträder som ny vd på Locum under mars/april 2018.

tisdag, 28 november 2017 16:01

Trumps SoHo-hotel skyltas om

alt
Femstjärniga Trump Soho-hotel på Manhattan har 46 våningar och rymmer totalt 391 rum, exklusive restauranger och konferenssalar.

 

President Donald Trumps företag, The Trump Organization, kommer ta bort skyltningen från Trump SoHo-hotel på 246 Spring Street, på Nedre Manhattan i New York, efter att ha förvaltat hotellfastigheten i mer än ett decennium. Orsaken är dålig lönsamhet för hotellrörelsen.

 

Hotellrörelsen förvärvas nu i december av CIM Group, ett fastighetsinvesteringsbolag från Kalifornien. Detaljerna i avtalet, inklusive hur mycket CIM ska betala Trump för hotellrörelsen avslöjades inte.

 

Trumps SoHo-hotel har haft dålig lönsamhet en längre tid. Hotellets sushirestaurang har stängt. Professionella idrottslag, som en gång var tillförlitliga kunder, har slutat att boka rum i Trumps SoHo-hotel. Hotellet har även länge haft svårt att boka mötesrum och konferensrum, enligt rapporter från radiostationen WNYC.

 

Problemen med Trumps hotell speglar presidentens potentiella intressekonflikter, vilken även lett till att Trump International Hotel and Tower i Toronto kommer att skyltas om.

I amerikansk media har utvecklingen av SoHo-hotellet granskats för sina band till den ryskfödda affärsmannen Felix Sater. Sater, som arbetar i ett fastighetsbolag, som  bland annat förvaltar Trump SoHo på Manhattan, har i press uppmärksammats för sambanden mellan den amerikanska presidentens bolag och pengarna från Ryssland.

 

I oktober förra året avslöjades Sater efter att han hade hjälpt familjen Viktor Khrapunov, en före detta kazakisk minister, som är utflyttad till Schweiz, att investera flera miljoner dollar i amerikanska fastighetsbolag, bland annat i lägenhetsköp i Trump Soho-hotel.

 

I New York förvaltar och äger Trump följande fastigheter: 1. Trump International Hotel & Tower, 2. 1290 Avenue of the Americas, 3. Trump Building, 40 Wall Street, 4. Trump World Tower, 5. Trump Tower, 6. Trump SoHo, 7. Trump Park Avenue, 8. Wollman Rink in Central Park, 9. Trump Parc, 10. Trump Parc East och 11. Trump Palace, 610 Park Ave.

 

Förutom Trump International Hotel & Tower i New York, finns varumärket även i Baku, Azerbajdzjans huvudstad (ej färdigställt), Chicago, Honolulu, Toronto, Vancouver, Las Vegas, Washington och Panama City.

 

Ej färdigställda Trump International Hotel & Tower, har planerats i New Orleans och Dubai. SF

alt
Järnbrott 758:621. Platsen gränsar till befintlig bebyggelse i form av småhus och verksamhetsområde, natur samt en golfanläggning.

 

I måndags fattade fastighetsnämnden i Göteborg beslut om rekordmånga markanvisningar och markreservationer, totalt gällande cirka 2.500 bostäder. Bland annat får Skanska och Stena möjlighet att bygga 500 bostäder i Frölunda efter att ha vunnit en av de första kommunala marktävlingarna med fokus på socialt hållbar bebyggelse. Göteborgs Stad har bland annat värderat hur man bygger en inkluderande stad, där stor kraft har lagts på gemenskap, samhörighet, tolerans och öppenhet.

 

– Vi har länge efterlyst marktävlingar baserade på kvalitet och långsiktig hållbarhet istället för pris. Här kan vi använda vårt handlingsutrymme som byggherre till att göra skillnad för staden och individen. Vi hoppas det här kan vara ett första steg i en långsiktig satsning för ett öppnare, mer sammanhållet Göteborg, säger Lars Henriksson, regionchef för Skanska Nya Hem i Göteborg.  

 

I Skanska och Stenas koncept för ett inkluderande kvarter blandas hyresrätter och bostadsrätter i samma trapphus med gemensamma gårdar. I kvarteret finns även bostäder med särskild service för funktionshindrade, seniorboende och en bogemenskap med vänförening som är öppen för hela kvarteret. De gemensamma ytorna kan bland annat användas till cykelverkstad, återanvändning och odlingsmöjligheter. En kvartersledare tillsätts för att säkerställa att det färdiga kvarteret uppnår målen.

tisdag, 28 november 2017 15:53

Wallenstam markanvisas 325 bostäder

alt
Idéskiss för Lagerströmsplatsen, vy mot norr längs Norra Gubberogatan. Skiss: Semrén & Månsson.

 

Igår fattades beslut om att Wallenstam får två markreservationer i Göteborg – en vid Lagerströmsplatsen och en i Hovås Lyckhem. Båda markreservationerna har positivt planbesked men vissa frågor återstår att utreda i detaljplanearbetet. Markreservationen vid Lagerströmsplatsen erhålls tillsammans med Balder och Tornet.

 

Totalt sett omfattar de båda markreservationerna en bostadsproduktion om cirka 325 lägenheter.

 

– Vi ser fram emot att vara med och bidra till fler nya bostäder till Göteborg och ser mycket positivt på båda markreservationerna, nu hoppas vi på en smidig detaljplaneprocess för att kunna starta byggnationen inom en snar framtid, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam. 

 

Markreservationen vid Lagerströmsplatsen omfattar för de involverade byggherrarna totalt cirka 200 bostäder på mark på ömse sidor av Norra Gubberogatan, i gränsområdet mellan stadsdelarna Gårda, Olskroken och Lunden.

 

För markreservationen i Hovås Lyckhem, Askim, äger kommunen cirka hälften av marken inom det område som eventuellt kan bli aktuellt för detaljplaneläggning och exploatering. Markreservationen här omfattar cirka 125 bostäder i flerbostadshus.

tisdag, 28 november 2017 10:59

Gawelin, ny vd för Castellum Region Mitt

alt

                                                                                                                                 
Per Gawelin (bilden) har utnämnts till ny vd för Region Mitt i Castellum efter Claes Larsson som några månader sedan meddelade att lämnar sin tjänst vid årsskiftet. Gawelin kommer närmast från rollen som affärsområdeschef för Castellums kontor i Örebro och har tidigare varit både verksamhetsutvecklare och förvaltare inom bolaget. Han har dessutom med sig en bred ledarerfarenhet som tidigare lagkapten och spelare i fotbollsklubben Örebro SK.
    

Som vd kommer Per Gawelin att ansvara för att leda Region Mitt – det vill säga Castellums verksamhet i Örebro, Västerås, Uppsala, Norrköping, Linköping, Jönköping och Växjö – med fastigheter till ett värde av cirka 20 Mdr kr.
    

Gawelin tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2018 och kommer även att ingå i Castellums koncernledning.