2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 30 november 2017 17:24

SBB ökade vinsten till 1.882 Mkr

alt

 

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget, samtalar med personal på Karolinska Huddinge. Foto: Linda Håkansson

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisade en höjd niomånadersvinst efter skatt till 1.882 Mkr (407). I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 2.245 Mkr (508). Hyresintäkterna för perioden ökade till 852 Mkr (436) medan förvaltningsresultatet steg till 208 Mkr (0,2)

 

SBB genomförde under perioden fastighetsförvärv för cirka 11 Mdr kr, bland annat tre bostadsfastigheter med 463 lägenheter i Dalarna. Vidare sålde SBB byggrätter för 80 Mkr totalt omfattande 23.000 kvm, varav 10.000 kvm i Norrköping till Peab och 13.000 kvm i Falun till Riksbyggen.

 

Den 30 september värderades portföljen till 20,6 Mdkr kr (7,6 vid årsskiftet). De räntebärande skulderna uppgick till 12.896 Mkr. Exklusive ägarlån var belåningsgraden 62 procent och medelräntan för dessa lån var 3,58 procent. Det egna kapitalet exklusive innehav utan bestämmande inflytande var 3.802 Mkr. Soliditeten var 30 procent.

 

Efter periodens slut har bolaget köpt nio samhällsfastigheter för 220 Mkr från kommunägda Huge Fastigheter. Dessutom har tre fastigheter i Drammen, Sarpsborg och Arendal i Norge förvärvats genom aktieförvärv av det norska bolaget Offentlige Bygg till ett fast pris om 90 Mkr. Den huvudsakliga hyresgästen i fastigheterna är norska Justisdepartementet. LE

 

torsdag, 30 november 2017 17:14

Index ökade omsättningen

alt
Rickard Haraldsson, vd för Index Residence AB.

 

Index Residence ökade omsättningen under årets tredje kvartal till 29,35 Mkr (1,46). Rörelseresultatet ökade under samma period till 33,1 Mkr (–20,7,) medan resultatet efter skatt sjönk till –27,8 Mkr (26,7).

 

Index svenska projektportfölj uppgår till 990 bostäder. Totalt omfattar projektportföljen cirka 2.200 bostäder under utveckling, tillsammans med systerkoncernen Index Enterprise LLC, vars investeringar finansieras av Index Residence AB. Detta inkluderar systerkoncernens pågående och framtida produktion i Florida, USA.

 

Intäkter från den succesiva vinstavräkningen uppgick till 26,7 Mkr (0) och rörelseresultatet från den succesiva vinstavräkningen var 14,6 Mkr (0).

 

Balansomslutningen blev 2.091 Mkr (2.076) och soliditeten var 61,41 procent (64,9 procent). Finansnettot uppgick till –48,7 Mkr (44,8). Dollarn utvecklades svagt mot den svenska kronan medan den kanadensiska dollarn stärktes under kvartalet. Detta resulterade i en valutaeffekt på –24 Mkr (+13) Valutakurseffekten hänför sig till utlåning i utländsk valuta för finansieringen av systerkoncernens verksamhet i Florida, USA och Ontario, Kanada.

 

Stora delar av Index verksamhet i Sverige sker i Norrtälje. I Norrtälje Hamn beräknas 2.000 nya bostäder uppföras, varav Index står för 20 procent. Försäljningen av de första områdena visar på en stark efterfrågan i området. LE

torsdag, 30 november 2017 16:06

M i Stockholm sågar nya amorteringskravet

alt
Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholm, menar att förslaget med förstärkt amorteringskrav kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast. Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Foto: Peter Knutson.

 

Under torsdagen godkände regeringen Finansinspektionens förslag om förstärkt amorteringskrav.

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, sa finansmarknadsminister Per Bolund under en pressträff.

 

Han fortsatte:

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige. Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3.000 Mdr kr. Det förstärkta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

 

Finansinspektionens ändrade föreskrifter med förstärkt krav på amortering av bolån

föreslås gälla från och med den 1 mars 2018.


I snitt beräknar Finansinspektionen att det innebär en ökad månadsamortering på 2.000 kronor. Regeringen räknar med att cirka 14 procent av nya bolånetagare berörs av det förstärkt amorteringskravet.

 

Moderaterna i Stockholm säger i ett pressmeddelande att unga och nya på bostadsmarknaden har redan idag en pressad situation i Stockholm. Moderaterna sågar därför regeringens nya förslaget om amorteringskravet som kommer att göra det än mer tuffare för de som vill in på bostadsmarknaden.

 

– Förslaget kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast. Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Vi har idag en hög inflyttningstakt och vi har stora behov framåt att rekrytera förskollärare och undersköterskor. Även personer som inte är höginkomsttagare måste ha förutsättningar att bo i och flytta till Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.

 

– Lån ska givetvis amorteras, men i detta läge som vi nu befinner oss i är detta fel väg att gå. Vi behöver ett samlat grepp kring att öka bostadsbyggande och rörligheten på bostadsmarknaden. Inte ytterligare stygn på det bostadspolitiska lapptäcke som vi har idag. Regeringen behöver ta ett omtag kring bostadspolitiken och backa från dagens förslag, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

torsdag, 30 november 2017 12:02

Skanska får order om 520 Mkr i USA

alt
Skanska bygger bostäder och lokaler för 500 studenter på Hollows West Campus Residence Hall i Durham, North Carolina, USA.


Skanska har tecknat avtal med Duke University om att bygga Hollows West Campus Residence Hall i Durham, North Carolina, USA. Kontraktet är värt cirka 520 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2017. Skanska har sedan tidigare genomfört omfattande renoveringar och nybyggnationer för Duke University.
    

Det nya studenthemmet kommer att bestå av två byggnader i sex våningar för cirka 500 studenter samt assistenter till de boende. Det 24.500 kvm stora studenthemmet kommer också att innehålla en rad gemensamma lounger med fullt utrustade kök och studierum.

 

Projektet kommer att söka LEED Silver-certifiering. Byggnationen pågår och förväntas vara slutförd i juli 2019.

alt
Nya Hovås är en helt ny stadsdel i Göteborg. Totalt byggs 1.300 lägenheter liksom affärer, restauranger, kaféer och service i kvarter med blandad arkitektur.


Familjebostäder i Göteborg har inlett uthyrningen av sitt första hus på Uggleberget i Nya Hovås. Om knappt ett år är det dags för inflyttning – i ett boende med naturen runt knuten, och butiker och restauranger inom promenadavstånd. Framtiden Byggutveckling bygger hyresrätterna på Uggleberget för Familjebostäders räkning.
    

– I området kommer det att finnas lägenheter för de flestas behov. Från de minsta på ett rum och kök till de största på fem rum och kök - med smarta utformningar för att få ut så mycket som möjligt av ytan. En boendemiljö i samklang med naturen med mycket ljusinsläpp, ekparkett och natursten, säger Andanna Deleanu, uthyrare på Familjebostäder.
    

Familjebostäder kommer att stå värd för 368 lägenheter i sexton hus på Uggleberget, både radhus i två våningar och punkthus på upp till tio våningar.

 

De flesta lägenheterna får balkong eller egen uteplats och tio av husen har gemensamma takterrasser. I det första huset inryms 28 lägenheter och i början av nästa år börjar uthyrningen av hus 2 och 3 med ytterligare 56 lägenheter.

alt

                                                                                                                        

Den 1 december tillträder Anna-Karin Norrman (bilden) som ny

marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg. Hon har närmast varit verksamhetschef för Ronald McDonald Hus i Göteborg med ansvar för såväl verksamhet som fastighets- och projektansvar för en omfattande utbyggnad som stod färdig i augusti 2017.

 

Riksbyggen förvaltar mer än 20.000 bostadsrätter i marknadsområde Göteborg, som spänner över sju kommuner, och ytterligare nästan 55.000 hyresrätter. Dessutom har Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg för ett 20-tal kommersiella och offentliga kunder i blandade uppdrag för drift, städning och skötsel.

onsdag, 29 november 2017 18:14

Biehl och Klinge, nya på CBRE

alt

                                                                                                                                         

CBRE Asset Services har ytterligare förstärkt teamet under hösten och anställt Malin Biehl (bilden t v) och Tanja Klinge (bilden t h).

 

Malin Biehl är anställd som Head of Property Management på Asset Services. Hon kommer närmast från ICA Fastigheter där hon har varit Asset Manager med ansvar att utveckla egenägda fastigheter. Innan dess arbetade Malin med Business Development på Savills.

 

Tanja Klinge arbetar som Fund Reporting Manager och kommer närmast från Adtoma där hon arbetat som CFO med en gedigen erfarenhet inom fondrapportering.

onsdag, 29 november 2017 18:04

S&P ger Stockholms stad högsta kreditbetyg

alt
Stockholms stad är lågt skuldsatt och staden har en snabbt ökande befolkning, anser Standard & Poor's.

 

Standard & Poor´s (S&P) ger Stockholms stad fortsatt högsta möjliga långsiktiga och kortsiktiga kreditbetyg (rating) AAA/ A-1+ respektive K-1.

 

Starkt bidragande faktorer till det goda kreditbetyget är Stockholms stads stora budgetflexibilitet, goda ekonomiska resultat, relativt låga skuldnivå samt ansvarsfulla skuldutveckling, vilka Standard & Poor´s antar kommer bestå framöver. Standard & Poor´s anser vidare att Stockholms stad har därmed kapacitet att möta utmaningar i form av ökande utgifter och investeringar, bland annat på grund av en snabbt ökande befolkning.

alt
Brf Sjöstjärnan i ett hus ritat av White arkitekter.

 

I går tog Fastighets AB Balder det första spadtaget för bostadshuset Brf Sjöstjärnan – den första av fyra byggetapper i projektet Stjärnhusen i Västra Frölunda, Göteborg. Etappen består av punkthus om 16 våningar med 130 bostäder om 1–3 rum och kök.

 

– Vi vill tillföra något som inte finns i området idag, så väl inuti som utanför bostaden. Området präglas av så gott som enbart hyresrätter och vi tror att en blandning av boendeformer ger en bättre helhet. Vi rustar även upp nya grönområden och naturliga mötesplatser, vilket bidrar till ett levande grannskap, säger Erik Selin, vd för Balder. 

 

Bygget är unikt i Göteborg och det byggs enligt Miljöbyggnad Silver. De boende kommer erbjudas tllgång till elbil- och cykelpool och kollektivtrafikkort hos Västtrafik. Planerat första inflyttningsdatum är vintern 2019 och redan nu är majoriteten av bostäderna sålda.

onsdag, 29 november 2017 14:47

Vectura bygger omsorgsboende i Sigtuna

alt
Inflyttning i Vecturas omsorgsboende i Sigtuna stadsängar planeras till 2019/2020.


Vectura Fastigheter, ägt av Patricia Industries som ingår i Investor, ska bygga ett äldreboende med 60 platser i samarbete med Aleris och ett trygghetsboende med 30 lägenheter i egen regi i den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar.
    

I Sigtuna stadsängar 1,5 km norr om gamla Sigtunas stadskärna, skapas nu Sveriges mest hållbara stadsdel med två solfångsparker, bergvärmepumpar och ett modernt lågvärmenät för värmedistribution. Stadsdelen blir variationsrik med hyres- och bostadsrättslägenheter, radhus och villor. Det blir varierande bygghöjder, stenlagda gator och gränder samt flera små torg. Dessutom planeras för butiker, restauranger, laféer, skola, förskola, fritids, samt hållplatser för kollektivtrafik.
    

Totalt planeras för cirka 900 nya bostäder och första inflyttning planeras till 2018. Stadsdelen byggs upp etappvis och väntas vara fullständigt klar i början av 2030-talet.
    

Vectura grundades för fem år sedan och fokuserar på samhällsfastigheter, kontor och hotell. Bolaget har ingen exitststrategi och medverkar i alla steg i värdekedjan, från identifiering av mark och byggrätter till förvaltning och utveckling.