2 maj 2024

Redaktionen

alt
Even Frydenberg, vd och koncernchef för Scandic.

 

Den finska konkurrensmyndigheten har fattat beslut gällande Scandic Hotels förvärv av Restels finska hotellverksamhet som tillkännagavs i somras. Myndigheten godkänner affären under förutsättning att Scandic avyttrar ett hotell i Lahtis, ett i Björneborg och ett i Kuopio. Dessutom är affären villkorad av att Scandic förbinder sig att inte ta del av ett antal av konkurrensmyndigheten tillkännagivna hotellprojekt i Villmanstrand och i Vanda. Förvärvet av Restel förväntas slutföras innan årsskiftet.

 

– Vi godtar konkurrensmyndighetens slutliga beslut och är nöjda med att förvärvet nu har godkänts. Denna strategiska affär stärker ytterligare Scandics geografiska erbjudande och ger oss en ledande position också på den finska marknaden. Vi ser fram emot att påbörja integrationen så snart som möjligt säger Even Frydenberg, vd och koncernchef för Scandic.

 

På proforma-basis, om förvärvet hade skett 1 januari 2016, hade den förvärvade verksamheten under 2016 bidragit med en nettoomsättning på 203,4 MEUR och justerat EBITDA på 13,7 MEUR. De hotell som ska avyttras bidrog tillsammans med cirka 8 MEUR till nettoomsättningen och 1,7 MEUR till justerat EBITDA under 2016.

 

Som tidigare meddelats ser Scandic goda möjligheter till omsättningsökning och marginalförbättring i den förvärvade hotellportföljen under de kommande åren. Det finns potential att öka intäkterna genom omprofilering till Scandic samt ett stärkt kunderbjudande på den finska marknaden. Därutöver förväntas kostnaderna minska genom samordning av administration och inköp.

 

Sammantaget bedömer Scandic att den förvärvade verksamheten, exklusive de tre hotell som kommer att avyttras, har potential att generera en justerad marginal för EBITDA  över gruppens långsiktiga finansiella mål på 11 procent.

tisdag, 05 december 2017 15:27

Hefab ska bygga 230 bostäder i Örnsberg

alt
Markering visar planområdet för Pincetten. Karta: Stockholms stad

 

Exploateringsnämnden i Stockholm har beslutat om en markanvisning för projektet Pincetten, vid Örnsbergs tunnelbanestation. Markanvisningen för Pincetten 1 gick till Hefab Fastighets AB.


Vid Örnsbergs tunnelbanestation i Hägersten planerar Hefab cirka 230 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, inom Pincetten 1 och i en del av fastigheten Hägersten 1:1. I projektet planeras även för lokaler och en förskola. För att möjliggöra bygget planeras det för en överdäckning av tunnelbaneperrongen. Detaljplanearbetet kommer att inledas under år 2018.

 

Bolaget Hefab, med vd Mathias Borg, hade år 2016 tillgångar om cirka 1,4 Mdr kr.

 

Hefab är projektinriktat. Förutom projektet i Örnsberg är bolagets projekt: 1. Tollare Port i Nacka, med 49 hyresrätter, som ska stå klara under hösten 2018. 2. Skattsedeln med 136 hyresrätter intill Hägerstensåsens tunnelbanestation, som ska byggstartas i april 2018. 3. Fulufjället med 27 hyresrätter i Alvik/Tranberg som färdigställdes i våras. 4. Ett projekt i Örby med 100 hyresrätter, som har färdig detaljplan sedan våren 2017.

alt
Panorama över Feurbach, cirka 5 km från Stuttgarts centrum.

 

Catella Residential Investment Management förvärvar två bostadsprojekt i Nürnberg och Stuttgart på uppdrag av en sydtysk investeringsfond. Totalt omfattar förvärvet 23,6 MEUR.

 

– De två projekten innehåller små och medelstora lägenheter på en marknad med stark efterfrågan och en hård konkurrens, säger Matthias Bursi, biträdande fondchef på Catella.

 

Projektet i distriktet Mögeldorf i Nürnberg, som är centralt beläget i en parkmiljö, omfattar bostäder om 2.606 kvm. Byggnaden kommer att rymma 25 bostäder och en kommersiell enhet samt ett garage under jord med 30 platser. Lägenheterna varierar i storlek mellan 51 och 108 kvm.

 

Säljaren är Kommunale Entwicklungs- und Wohnungsbaugesellschaft mbH (KEWOG). Köpeskillingen för projektet i Nürnberg är 9,9 MEUR.

 

Fastigheten, som har förvärvats i Stuttgart-Feuerbach, ligger norra delen av staden, i en byggnad med 7 våningsplan innehållande 124 små lägenheter och ett garage under jord med 13 platser. Lägenheterna, i storlekar mellan 18 kvm och 23 kvm, förväntas bli färdigställa och överlämnade till en ideell förvaltare i september 2018, en förvaltare som tillhör ett dotterbolag till Stuttgart Caritas Association. Förvaltaren har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för fastigheten.

 

Feuerbach ligger cirka 5 km från Stuttgarts centrum, med bekväm tillgång till tunnelbanestation och järnvägsstation. Köpeskillingen för projektet i Stuttgart-Feuerbach är cirka 13,7 MEUR.

tisdag, 05 december 2017 13:43

Kongahälla Shopping får ett hälsokluster

alt
I Kongahälla Shopping som växer fram i centrala Kungälv kommer ungefär en femtedel av hyresgästerna att ha verksamheter inom vård och hälsa, något som skapar ett flöde av ärendebaserade besök som också gynnar de övriga hyresgästerna i området.


Kongahälla Shopping – gemensamt ägt av Adapta Fastigheter och Alecta – har tecknat hyresavtal med Västra Götalandsregionen (VG-regionen) för vårdetableringar om totalt 4.200 kvm. Satsningen omfattar ett brett utbud inom friskvård, sjuk- och tandvård, och den blir en viktig del i det hälsokluster som nu växer fram i Kongahälla Shopping.
    

Genom vårdetableringen skapas ett tydligt flöde av ärendebaserade besök på dagtid vilket är gynnsamt för alla verksamheter i Kongahälla Shopping. VG-regionens etablering kommer att innehålla en stor tandklinik, vårdcentral, BVC, rehabmottagning, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning och en enhet för barn- och ungdomshabilitering.
    

Förutom VG-regionens satsning kommer klustret även att innehålla ett stort gym genom Nordic Wellness, hårvård, och specialister inom egenvård som fotvård, massage m.m.
    

– Sammantaget kommer vi nu att få cirka 7.000 kvm av profilerad hälsa och vård vilket är unikt. Det är också del i en tydlig utveckling till att bli ett modernt center där besökaren skall kunna göra fler saker samtidigt, och där många verksamheter förutom handeln bidrar till starka besöksflöden över tid, säger Erik Fischer, vd för Adapta Fastigheter.
    

Kongahälla Shopping blir ett regionalt köpcentrum i centrala Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över tio år och omfattar cirka 37.000 kvm uthyrningsbar yta. Byggarbetena påbörjades under sommaren 2016 och öppningen är planerad till mars 2019. Hyresavtal finns idag på mer än 70 procent av ytorna avsedda för butiker, restauranger och service.
    

– Vi sitter nu med förhandlingar på de flesta av resterande ytor i centret och lägger mycket tid på det för att få till den bästa och mest intressanta butiksmixen. Vi håller också på med arbetet kring vårt Food & Beverage utbud där O’Learys blir en viktig aktör, säger Håkan Olsson, uthyrningsansvarig på Adapta Fastigheter.
    

I direkt anslutning till Kongahälla Shopping byggs det 900 lägenheter, förskola och ett nytt resecentrum. Totalt i Kungälv byggs och planeras just nu för 3.600 nya bostäder.

alt
Tidig illustration över Småas kvarter i Barkarbystaden.


Småa AB, som ingår i koncernen ALM Equity, förändrar upplåtelseformen för sina planerade lägenheter i Barkarbystaden, Järfälla. Av de drygt 200 bostäderna planeras 75 procent att upplåtas som hyresrätter. Övriga bostäder kommer att upplåtas med bostadsrätt i Brf Kronan. Förändringen är en naturlig anpassning till efterfrågan och marknadsläge.
    

Småas byggnation är det sista kvarteret i den första etappen i Barkarbystaden. Delar av projektet ställs om till hyresrätter enligt en överenskommelse mellan Småa och Järfälla kommun. Överenskommelsen görs som en naturlig anpassning till efterfrågan och marknadsläge. 25 procent av bostäderna planeras bli bostadsrätter i Brf Kronan och 75 procent blir hyresrätter, där en stor andel kommer att vara mindre lägenheter om 1-2 rum och kök.
    

– Vi ser fram emot att förverkliga denna fina byggrätt med välplanerade bostäder i både bostads- och hyresrättsform. Detta blir Småas första mixade projekt vad gäller upplåtelseform, vilket vi tror kommer bidra starkt till projektets och områdets framgång, säger Fredrik Arpe, vd för Småa.
    

Köpe- och exploateringsavtalet avser fastigheten Barkarby 2:54 och omfattar en byggrätt om 10.520 kvm ljus BTA. Byggstart planeras under 2018 med etappvis inflyttning med start preliminärt 2019/2020.

måndag, 04 december 2017 18:40

Infranode stänger fond om 4,45 Mdr

alt
Christian Doglia och Philip Ajina, partners på Infranode.

 

Infranode har nu sin första fond om 4,45 Mdr kr på plats. Det sista åtagandet kommer från Fjärde AP-fonden som ansluter till Folksam, KPA Pension, IMAS Foundation, LähiTapiola och Europeiska investeringsbanken (EIB) som investerare. Kapitalet ska investeras långsiktigt i nordisk infrastruktur. Infranode, som är startat i partnerskap med Areim, har hittills gjort två investeringar i Sverige (Vasa Värme och Eneo Solutions) och en i Norge (Akershus Energi Varme AS).

 

– I Norden finns ett betydande investeringsbehov i infrastruktur som de kommande tio åren väntas uppgå till över 200 miljarder euro. Vår vilja är att bidra till ett hållbarare och starkare samhälle i Norden genom uppbyggnad av samhällsviktig infrastruktur, säger Christian Doglia, Partner på Infranode.

 

Infranode kan äga allt från 100 procent och ned till en minoritetspost på 10 procent. Vid minoritetsägande kan majoritetsägaren vara såväl offentlig som privat. Utöver traditionellt ägande kan Infranode även gå in i ett tidsbegränsat ägande genom exempelvis koncession eller genom att erbjuda möjlighet till återköp.

 

– Det offentliga uppskattar att vi kan investera på sätt som gör att de inte behöver förlora rådigheten över sin infrastruktur. Vi märker också att det offentliga välkomnar oss särskilt på grund av att vi investerar både AP-fonds kapital och kommunanställdas egna pensionspengar, säger Philip Ajina, Partner på Infranode.

 

Infranode investerar i både befintlig infrastruktur och i nybyggnation. Gemensamt för alla investeringar är ett långsiktigt ägande med en horisont på 25 år och att hållbarhet är centralt i varje steg i Infranodes investeringsprocess.

måndag, 04 december 2017 18:38

Cromwell noterar CEREIT i Singapore

alt
Paul Weightman, vd för Cromwell.

 

Australiensiska Cromwell Property Group har genomfört en första notering – omfattande 1,4 miljarder euro (13,9 Mdr kr) – av Cromwell European Real Estate Investment Trust (CEREIT) Singaporebörsen (SGX-ST). Större investerare vid noteringen var Cerberus Singapore, Hillsboro Capital samt Grodon Tang och Celine Tang.

 

– CEREITs framgångsrika IPO är en innovativ och transformativ affär. Det är den första euro-denominerade REIT:en på SGX-ST och den största noteringen av en REIT i Asien sedan 2013, säger Paul Weightman, vd för Cromwell.

 

Noteringen säkerställer också cirka en tredjedel av Cromwells europeiska tillgångar som förvaltas med långsiktigt kapital och tillåter Cromwell att växa sin plattform i Italien, eurozonens tredje största ekonomi, med ytterligare 400 MEUR i förvaltat kapital.

 

Cromwells egna andel i REIT:en blir, förutsatt att övertilldelning inte utnyttjas, 35,8 procent.

måndag, 04 december 2017 18:29

Scandic återtar The Mayor i Århus

alt
The Mayor i centrala Århus.

 

Scandic Hotels har tecknat ett långt avtal med fastighetsägaren Evars Hoteller om att ta över driften av hotell The Mayor i centrala Århus. Scandic The Mayor hette tidigare Århus Plaza och drevs av Scandic 1999 – 2014. Byggnaden ligger i ett premium-läge bredvid både Stadshuset och Århus Musikhus.

 

– Århus är, efter Köpenhamn, den mest betydelsefulla regionen i landet för oss. Att vi nu återtar The Mayor känns oerhört roligt och strategiskt viktigt, säger Jens Mathiesen, Managing Director Scandic Danmark.

 

Scandic planerar att ta över driften av The Mayor från och med 1 mars 2018. Hotellet kommer att erbjuda 162 rum, en restaurang, en bar och ett relaxområde. Sedan Scandic upphörde sin verksamhet 2014 har hotellet genomgått omfattande renoveringar, och i samband med det nya leasingavtalet har Scandic och fastighetsägaren kommit överens om fortsatt renovering med fokus på rum, badrum och entrévåningen.

måndag, 04 december 2017 18:08

Tobias Alsborger lämnar NREP

alt
Efter tolv år lämnar nu Tobias Alsborger partnerskapet i NREP.

 

Efter tolv år på NREP har Tobias Alsborger beslutat att lämna företaget. Hans uppgifter på NREP kommer att tas över av Stefan Wallander och Rickard S. Dahlberg, båda partners på NREP.

 

– Tobias Alsborger har varit med sedan starten av NREP och spelat en viktig roll för att bygga vårt svenska team och påverkat vår företagskultur positivt. Vi kommer att sakna honom, säger Rickard S. Dahlberg, grundare och partner, NREP.

måndag, 04 december 2017 16:11

Riksbyggen bygger landmärke i Partille

alt
Brf Kronhöjden kommer inte bara bli ett vanligt bostadshus utan ett landmärke och en symbol för det nya moderna Partille.

 

Vid Kyrktorget i Partille ska Riksbyggen uppföra 74 lägenheter i Brf Kronhöjden. Den 6 december är det dags att sätta spaden i marken. På plats är bland andra Stefan Svensson, kommunstyrelsens ordförande, Jörgen Hermansson, förvaltningschef samhällsbyggnadskontoret och Anders Sandberg, marknadsområdeschef.

 

– Partille befinner sig i en stor förvandling från förort till en attraktiv och hållbar förstad. Från Riksbyggens sida är vi glada över att få vara en del av den utvecklingen och därför känns det extra roligt att starta bygget av Brf Kronhöjden, säger Anders Sandberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Brf Kronhöjden kommer inte bara bli ett vanligt bostadshus utan ett landmärke och en symbol för det nya moderna Partille. Riksbyggen är sedan 1940 en samhällsbyggare och hållbarhetsfrågorna finns med i alla våra processer, från markförvärv till färdiga bostäder och sedan vidare till de boendes vardag när fastighetsförvaltningen tar vid.

 

Till exempel är all Riksbyggens nyproduktion i flerbostadshus certifierad enligt Miljöbyggnad silver. Inför varje projekt genomförs en analys av ekosystemtjänsten av marken med hjälp av ett prisbelönt analysverktyg.

 

Det nya Partille är på väg att ta form. Det innebär många nya bostäder, spännande landskapsförändringar som till exempel lek- och aktivitetsparken vid Säveån, utbyggd kommunal service och ett modernt tilltalande centrum.

 

– Vi är stolta över att få vara med och bygga upp Partilles identitet som en hållbar kommun i framkant, säger Anders Sandberg.