29 april 2024

Redaktionen

 

Under våren 2020 öppnar Riksbyggen Kronhöjdens Handel upp med 6 nya koncept om totalt cirka 2.000 kvm i Partille centrum.


Savills har varit rådgivare åt Riksbyggen i uthyrningsprocessen av Kronhöjdens Handel som öppnar i Partille centrum. Totalt uthyrt är 1.700 kvm fördelat på 950 kvm handel och 750 kvm kontor.

Under våren 2020 öppnar Kronhöjdens Handel upp med 6 nya koncept i Partille centrum och bidrar därmed till en mer levande innerstad.Riksbyggen färdigställer även totalt 74 bostadsrätter om 2-3 rok till priser mellan 3,3 och 4,3 Mkr med månadsavifter mellan 3.614 kr och 4.039 kr.

Robert´s Coffee är en av aktörerna och gör härmed sin tredje etablering i Sverige. Kedjan satsar hårt på svenska marknaden och öppnar i december sitt första café i Göteborg med placering i Nordstan.

Hive Coworking öppnar 750 kvm kontorshotell och businesscenter.

–  Det känns väldigt roligt att Riksbyggens nyproduktion i Partille nu är fullt uthyrt. Intresset har varit väldigt stort och vi är extra glada att Robert´s Coffee valt att etablera sig här. Vi ser fram emot inflyttningen till våren, säger Rikard Lindkvist, Head of Leasing, Savills i Göteborg.
tisdag, 17 december 2019 11:16

Humlegården köper Landbyska verken i city

 

Humlegården Fastigheter köper Landbyska verket 8 och Landbyska verket 9, omfattande 11.000 kvm vid Engelbrektsplan i Stockholms city. Säljare är Midroc. Foto: Åke Gunnarsson

 

Midroc säljer Landbyska verket 8 och Landbyska verket 9 i Stockholm, beläget på Engelbrektsplan mellan Stureplan och Humlegården till Humlegården Fastigheter. De två fastigheterna omfattar sammanlagt drygt 11.000 kvm, huvudsakligen kontor. Överlåtelsen sker genom en bolagsaffär. Tillträdet sker den 18 december 2019. Byggnaderna är uppförda vid två olika tidpunkter år 1916 och år 1981. Midroc har ägt fastigheterna sedan 1993 och löpande investerat i och utvecklat fastigheterna.

– Det har varit ett mycket stort intresse för fastigheterna..Vi säljer fantastiska fastigheter med ett oslagbart läge i centrala Stockholm. Försäljningsprocessen har skett i gott samarbete med Humlegården och vi är nöjda med affären, säger Peter Syrén, vd för Midroc Properties.

Fastigheterna är de enda förvaltningsfastigheterna Midroc har i Stockholm. Nu fokuseras fastighetsförvaltningen till västra Skåne och där bolaget ökar förvaltningsvolymen med nya och egenutvecklade fastigheter.

– Marknaden värderar den här typen av fastigheter högt idag och det verkar vara rätt tillfälle i marknaden att sälja. Vi vill investera i nyproducerade och egenutvecklade fastigheter. Det finns många projekt i vår portfölj att investera i och vi tror också att det kan komma intressanta projekt att köpa framöver, säger Peter Syrén, vd för Midroc Properties.

Midroc kommer fortsätta investera i nya fastighetsutvecklingsprojekt i såväl västra Skåne, södra Halland, Växjö som Stockholm och Uppsala. Fastighetsutvecklingsportföljen är stor och omfattar 1,1 miljoner kvm BTA byggrätter. Projektportföljen är fördelad på bostadsprojekt (främst bostadsrätter och hyresrätter) och kommersiella projekt för främst kontor, hotell, lager/logistik och samhällsfastigheter.

Nordanö har varit Midrocs rådgivare i försäljningen.

Midroc har kommit överens med köparen om att inte offentliggöra köpeskillingen och det underliggande fastighetsvärdet i försäljningen.

Midroc Properties utvecklar och förvaltar kommersiella lokaler och bostäder. Projektportföljen omfattar idag 1,1 miljon kvm byggrätter med en projektvolym på cirka 37 miljarder kronor. Fokus är inriktat på södra Sverige och huvudkontoret finns i Malmö.

Midroc Properties ingår i Midroc Europe som under 2018 omsatte 8,1 miljarder kronor och sysselsatte 4.000 medarbetare.

I en kommentar
kan sägas att Humlegården äger sedan tidigare grannfastigheterna vid Engelbrektsplan, nämligen Sparbössan 1, T-House, Engelbrektsplan 1, om 12.000 kvm med Humlegårdens huvudkontor samt Österbotten 18 (före detta huvudkontor för Humlegården), om 4.300 kvm på Birger Jarlsgatan 27. Humlegården Fastigheter har ännu inte kommunicerat den stora miljardaffären, eftersom Midroc skickade ut ett e-brev om affären en dag för tidigt. Priset för de två fastigheterna har marknaden satt till cirka 190.000 kr/kvm, vilket skulle motsvara drygt 2 Mdr kr. SF

 

 

tisdag, 17 december 2019 11:11

Stadsbiblioteket får en stor renovering

 

Stockholms stadsbibliotek invigdes 1928 och ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Biblioteket rymmer cirka 400.000 böcker. Byggnaden benämns ibland Asplundhuset efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet.


Majoriteten i Stockholms stads kommunfullmäktige toge ett beslut under måndagen om att det eftersatta underhållet av Stadsbiblioteket ska åtgärdas under en femårsperiod till en total investering om 260 Mkr. Underhållsåtgärderna är nödvändiga för uppfyllande av myndighetskrav.

– Det är inte en dag för tidigt, med tanke på att inga större investeringar har gjorts på Stadsbiblioteket sedan 80-talet. De åtgärder vi nu kommer att vidta är helt nödvändiga för att klara myndighetskrav. Den grönblåa majoriteten tar ansvar för Stadsbiblioteket och har idag beslutat om ett fullt finansierat förslag, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

–  Det är för mig helt ofattbart att Socialdemokraterna idag motsatte sig beslutet om att rusta upp Stadsbiblioteket. De vidtog inte några åtgärder under förra mandatperioden och även nu driver de på för att ytterligare försena och fördyra renoveringen av en vacker kulturinstitution. Stockholmarna behöver sitt stadsbibliotek, och därför är det viktigt att renoveringarna nu skyndsamt påbörjas, tillägger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

De tidigare alternativ som utretts och som avsett omfattande ombyggnad, utveckling och renovering har visat sig inte vara ekonomiskt hållbara. Därför har fastighetsnämnden och kulturnämnden i ett gemensamt genomförandebeslut istället föreslagit att fastigheten underhålls till en investeringsutgift om 260 Mkr. De underhållsåtgärder som föreslås innebär ett ansvarstagande för fastigheternas fortsatta värde och säkerställer att kulturnämndens verksamhet kan fortgå utan att drabbas av akuta driftsstopp.

De underhållsåtgärder som planeras inom en femårsperiod är uppfyllande av myndighetskrav, förbättrad brandsäkerhet, tekniska installationer, utvändig renovering samt åtgärder av vatten och avlopp. De så kallade basarerna med externa hyresgäster behöver tomställas på grund av omfattande underhållsåtgärder. En översyn av fastigheterna kommer göras generellt för ökad barnsäkerhet och tillgänglighet.

Investeringsutgiften uppgår till 217 Mkr, vilket innebär 260 Mkr inklusive index. Efter år 2025 då underhållsprojektet är genomfört tillkommer cirka 5 Mkr per år för att fastigheterna ska fortsätta vara välskötta. Projektets påverkan på fastighetsnämndens resultatbudget bedöms som neutralt. Investeringen medför en ökad hyreskostnad för kulturnämnden om 7  Mkr år 1 och hyresintäkter för externa hyresgäster kommer sättas marknadsmässigt.


måndag, 16 december 2019 15:43

Nyfosa köper av Randviken för 4,2 Mdr kr

 

Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 

Nyfosa har tecknat avtal med Randviken Fastigheter AB om förvärv av en fastighetsportfölj till ett totalt värde om 4.174 Mkr. Förvärvet avser en portfölj av 79 kommersiella fastigheter. Som en del i köpeskillingen kommer Nyfosa att emittera 10,31 miljoner nya aktier.

Fastigheterna är huvudsakligen belägna i Karlstad, men även i Uppsala, Stockholm, Norrköping och Malmö och utgörs främst av kontor samt lager. Fastigheterna har en total yta om cirka 2,86 miljoner kvm och med ett årligt hyresvärde om cirka 350 Mkr. De största hyresgästerna är AFRY AB, Meda AB och Tieto Sweden AB. Genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 3,6 år och den ekonomiska uthyrningsgraden är 90 procent. Ekonomiskt tillträde för fastigheterna är planerat till den 29 februari 2020. Fysiskt tillträde är planerat till den 4 mars 2020. Tillträde är villkorat av att Konkurrensverket godkänner transaktionen.

Fastigheterna har i affären åsatts ett värde om 4,2 Mdr och köpeskillingen erläggs dels genom en kontant betalning, dels genom att Nyfosa emitterar 10,31 miljoner aktier. De nyemitterade aktierna har, som en del i betalningen av köpeskillingen, åsatts ett totalt värde om cirka 734 Mkr, vilket är baserat på volymviktad genomsnittskurs för Nyfosa-aktien under en överenskommen period före avtalets ingående. Aktierna tecknas av säljaren. Emissionen av de nya aktierna, vilka emitteras i samband med tillträdet, sker med stöd av bemyndigande från årsstämman den 9 maj 2019 och medför en utspädning för existerande aktieägare i Nyfosa med cirka 5,8 procent av kapital och röster. Affären förväntas generera ett förbättrat resultat och kassaflöde per aktie efter utspädning. Affären finansieras i övrigt genom upptagande av nya lån och tillgänglig likviditet.

– Denna transaktion ligger helt i linje med vår strategi där vi uppnår kraftig tillväxt samtidigt som vi erhåller stabila tillgångar i bra lägen i tillväxtregioner. De nya fastigheterna bidrar till att Nyfosa ökar sitt bestånd i främst Mälardalen, Stor-Malmö och Stor-Stockholm samt inom kategorierna kontor och lager. Vi är mycket nöjda med år 2019 då vi har genomfört fastighetstransaktioner till ett totalt värde om cirka 9,8 Mdr kr, varav avyttringar genomförts för cirka 900 Mkr. Det innebär att vi netto har ökat vårt fastighetsbestånd med över 50 procent sedan noteringen i november 2018, säger Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 

– När vi startade Randviken hade vi ett tydligt mål att under 3 år bygga upp en fastighetsportfölj om 5-6 miljarder kronor. Vi skulle ha en portfölj där cirka 25 procent av beståendet utgjordes av rena utvecklingsfastigheter, därutöver förvaltningsfastigheter. Tanken var att vi sedan skulle söka nytt kapital eller plattform för att växa vidare. Genom den här affären, som kom upp snabbt, skapas den plattformen i och med ägandet i Nyfosa. De flesta anställda kommer erbjudas anställning i Nyfosa, vilket känns bra. Jag har stor tro på att Nyfosa kommer fortsätta att utvecklas positivt framöver. Det är en bra portfölj som Nyfosa nu kommer fortsätta förvalta och utveckla, vilket ska bli spännande att följa i framtiden i egenskap av aktieägare, säger Tobias Emanuelsson, vd för Randviken Fastigheter.

Efter försäljningen är genomförd kommer Randviken Fastigheter inneha projekt- och exploateringsfastigheter till ett värde om cirka 600 Mkr. Fastigheterna har existerande samt potentiella byggrätter om cirka 100.000 kvm. Randviken Fastigheter har under 2019 genomfört affärer till ett värde om cirka 9 Mdr kr.


 

Volvo Cars huvudkontor i Torslanda, Göteborg.

 

Folksam och KPA Pension, som ingår i Folksamgruppen, återinvesterar 2 miljarder i preferensaktier i Volvo Car AB, i samband med att befintliga preferensaktier löses in.

– Investeringen ger våra kunder en god riskjusterad avkastning och ett fortsatt engagemang i ett framgångsrikt bolag med stark anknytning till svensk industri. Inte minst inom frågor som elektrifiering och självkörande bilar ligger Volvo Cars långt framme, säger Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet, Folksamgruppen.

Folksamgruppens investering fördelar sig enligt följande: Folksam Liv 1.000 Mkr, Folksam Sak 200 Mkr och KPA Pensionsförsäkring 800Mkr.

Lenner & Partners har varit Folksamgruppens rådgivare i samband med transaktionen.


måndag, 16 december 2019 12:22

Retziuslaboratoriet byggs om på Campus Solna

 

Akademiska Hus investerar 275 Mkr i att bygga om det cirka 24.000 kvm stora Retziuslaboratoriet på campus Solna.

 

 

Campus Solna och den närliggande Hagastaden växer och utvecklas med målet att bli ett av världens starkaste life science-kluster. För att ge nya verksamheter med koppling till medicin och hälsa möjlighet att etablera sig på området investerar Akademiska Hus nu 275 Mkr i att bygga om Retziuslaboratoriet.

Campus Solna är en viktig del av den framväxande Hagastaden. Området, som kommer att binda ihop Stockholm och Solna, utvecklas till en levande ny stadsdel med boende, handel, tunnelbana, kultur och parkområden. Här går även samhälle, universitet och näringsliv samman för att skapa navet i Stockholmsregionens life science-kluster med fokus på forskning och vetenskap som förbättrar människors liv och hälsa.

I samband med att Karolinska Institutet under 2018 flyttade delar av sin verksamhet till det experimentella forskningslaboratoriet Biomedicum, uppstod en unik vakans om 45.000 kvm som ger en möjlighet för nya företag att etablera sig på området. I nära samarbete med Karolinska Institutet öppnar Akademiska Hus Campus Solna för nya aktörer, och som ett led i det arbetet fortsätter satsningen genom att Akademiska Hus investerar 275 Mkr i att bygga om det cirka 24.000 kvm stora Retziuslaboratoriet. Här skapas toppmoderna kontors- och labbmiljöer som med sitt strategiska läge i direkt anslutning till Karolinska Institutet även ger närhet till en rad andra myndigheter, företag och organisationer – alla med en koppling till utbildning och forskning inom medicin och hälsa.

– Campus Solna befinner sig i en mycket spännande utvecklingsfas. Genom att bygga om Retziuslaboratoriet ser vi fram emot att kunna erbjuda flera nya aktörer möjlighet att flytta till området och ta del av de centrala mötesplatser som skapas där studenter, forskare, besökare, företagare och start up-bolag kan sammanstråla för kunskapsutbyte, utveckling och innovation inom life science, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

I dagsläget arbetar, studerar och forskar mer än 4.000 personer på Campus Solna. Intresset för att flytta sin verksamhet till området är stort och Akademiska Hus har redan tecknat avtal med flera företag som nu har eller inom kort kommer att flytta sina verksamheter till Campus Solna.

Ombyggnaden av Retziuslaboratoriet beräknas starta våren 2020. Inflyttning planeras kunna ske i slutet av år 2022.

 

Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

 

 

Swegon Sverige AB, som ingår i börsnoterade Latourkoncernen, har tecknat hyresavtal med Galären om nya lokaler i Luleå. Hyresavtalet har ett värde om cirka 2 Mkr och är tecknat på 8 år.

Swegon är marknadsledande inom energieffektiva produkter och system för inomhusklimat. Swegon har 16 produktionsenheter i Sverige, Finland, Italien, Indien, Nordamerika, Tyskland, Belgien och Storbritannien. Företaget har mer än 2.400 anställda och omsättningen år 2018 översteg 5 miljarder svenska kronor.

– Vi är mycket glada över det nytecknade avtalet med Swegon, som också är en leverantör till Galären sedan en tid tillbaka. I och med detta bygger vi vidare på vår relation med ytterligare samarbeten, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

Swegon Sverige AB flyttar in i det nya Luleåkontoret den 1 juni 2020.

– Galärens erbjudande om hyresgästanpassning och lokalens läge var de avgörande faktorerna för det nytecknade avtalet, säger Stefan Wiklund på Swegon i Luleå. Verksamheten behövde bättre anpassade lokaler samtidigt som vi ville komma mer centralt.

måndag, 16 december 2019 11:46

Prime Living säljer med vinst i Dublin

 

Lars Wikstöm, vd för Prime Living.

 

 

Krisdrabbade Prime Living AB, se länk, tecknade via dotterbolag Prime Living Sandyford Limited sent under fredagskvällen den 13 december 2019, ett avtal om att sälja bolagets fastighet i Sandyford, Dublin (”Sandyford”) på Irland till Atlas Limited Partnership (”ALP”). Köpeskillingen är 18,5 MEUR, cirka 193,3 Mkr. Prime Living köpte år 2017 fastigheten, drygt en mil från centrala Dublin, för 10,3  MEUR, med målet att bygga 600-800 studentlägenheter.

Köpeskillingen ska betalas av ALP vid tillträdet som inträffar den 20 december 2019. Tillträdet är villkorat av att Prime Living tillhandahåller underlag som visar att rivningsarbeten har utförts på fastigheten i enlighet med godkänd fastighetutvecklingsplan, vilket är ett villkor som bedöms kunna uppfyllas i tid.

Av försäljningslikviden kommer cirka 31,42 Mkr användas till att återbetala aktieägarlångivarna enligt den överenskommelse som ingicks med dem den 14 november 2019
. Den planerade tidpunkten för tillträdet vid försäljning av Sandyford innebär att bolaget beräknas bli omkring en vecka sen med fullgörandet av återbetalningsförpliktelsen enligt avtalet med aktieägarlångivarna. Bolaget avser därför kontakta aktieägarlångivarna i avsikt att få godkännande för avvikelsen.

Prime Livings vd Lars Wikström ger följande kommentar:
– Försäljningen av Sandyford är en viktig händelse för oss och en förutsättning för implementeringen av vår rekapitaliseringsplan. Den förbättrade likviditetssituationen ger oss även förutsättningar att fokusera på operationella frågor, vilket är nödvändigt för att förverkliga de värden vi ser i portföljen på sikt.


måndag, 16 december 2019 11:28

PATRIZIA köper kanalbostäder i Köpenhamn

 

PATRIZIA Immobilien AG har avtalat om att köpa en nyckelfärdig fastighet med 71 bostäder mot kanalen i Köpenhamns attraktiva stadsdel Teglholmen.

 

 

PATRIZIA Immobilien AG, en global partner för paneuropeiska fastighetsinvesteringar, har ingått ett avtal om att köpa en nyckelfärdig fastighet mot kanalen i Köpenhamns attraktiva stadsdel Teglholmen. Förvärvet sker på uppdrag av en av PATRIZIA: s paneuropeiska bostadsfonder, PATRIZIA Wohn-Invest Europa I. Den 6.672 kvm stora fastigheten med 71 bostäder är för närvarande under uppbyggnad av KPC och kommer att vara klar för inflyttning i juni 2019. Säljaren är ett konsortium av KPC och Reka, som har utvecklat och byggt flera projekt tillsammans i området med rådgivarna advokatbyrån Kirk Larsen & Ascanius.

Louise Hertz
, PATRIZIA: s landschef i Danmark, kommenterar:
– Denna nyckelfärdiga investering är en unik möjlighet att köpa en högkvalitativ fastighet i en av Europas mest livliga och bebodda huvudstäder. Köpenhamns befolkningstillväxt i kombination med det attraktiva läget för fastigheten gör att investeringen kommer att ge en stabil avkastning till våra investerare under de kommande åren.

Köpenhamn är fortfarande en av de mest attraktiva städerna för fastighetsinvesteringar på grund av dess goda demografi, växande ekonomi och höga levnadsstandard. Den främsta drivkraften för stadens fastighetsmarknad är befolkningstillväxt, trenden mot ytterligare urbanisering i Danmark och allmän bostadsbrist.

Investeringen på Teglholmen är en av flera core och core-plus-investeringar över hela Europa under år 2018 på uppdrag av fonden PATRIZIA Wohn-Invest Europa I. Fonden har een total investeringsvolym på 4,5 miljarder danska kronor. Förvärvet ökar PATRIZIAs asset under management i Danmark till 10 miljarder danska kronor.


måndag, 16 december 2019 11:03

OBOS satsar på fabriksbyggda trähus

 

OBOS Start Living är ett koncept för nybyggda bostäder som innehåller både flerbostadshus, kedjehus, parhus, radhus och villor. Husen byggs i trä i Obos fabriker i Vrigstad och Sundsvall.

 

 

Hela stadsdelar som byggs utan att kompromissa med vare sig trivsel, kostnadseffektivitet eller minskad klimatpåverkan. Det är målet med konceptet Start Living som bostadsutvecklaren OBOS har tagit fram i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter.

– Fyra av fem kommuner har underskott på bostäder och då gäller det att bygga snabbt och mycket utan att upprepa de misstag som gjordes i miljonprogrammen. Med Start Living vill vi utveckla möjligheten att tids- och kostnadseffektivt bygga hela områden där människor vill leva och bo, säger David Carlsson, operativ chef för OBOS Projektutveckling Bostad.

Start Living är ett koncept för nybyggda bostäder som innehåller både flerbostadshus, kedjehus, parhus, radhus och villor. Bostäderna kan erbjudas i alla upplåtelseformer – från hyrda studentlägenheter på 28 kvm till privatägda tvåplansvillor på 137 kvm för barnfamiljen.

Husen byggs i trä i OBOS fabriker i Vrigstad och Sundsvall. Industriellt byggda trähus har lägre klimatpåverkan än byggnader med stomme i mer energiintensiva material som byggs på plats. Fabriksproduktion ger också lägre byggkostnader, vilket gör att boendepriserna kan hållas nere.

Konceptet Start Living har funnits sedan 2013 men det har nu uppgraderats i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter till att omfatta tre nya designlinjer.

– Vi har velat ta fram det bästa ur två världar – bostäder som människor både vill bo i och har råd med. Målet med Start Living är att kommuner och boende inte ska behöva välja mellan form och funktion, säger Erika Wörman, arkitekt på Djurgårdsstaden arkitekter.

Designlinjerna innebär att bland annat fasad, ytterdörrar och fönster kan varieras och kombineras helt fritt för att skapa varierade uttryck. OBOS har även sett över planlösningarna och anpassat dem utifrån många kommuners krav på yteffektiv nyproduktion.

– Start Living är ett flexibelt, kvalitetssäkrat, kostnads- och tidseffektivt koncept som kan möta kommunernas, regeringens och framför allt de boendes krav på en trivsam boendemiljö, säger Magnus Hultqvist, ansvarig på OBOS för utvecklingen av konceptet.

Flera bostadsprojekt har redan påbörjats utifrån det uppgraderade konceptet. Brf Bränninge Hills i Habo norr om Jönköping hade säljstart den 28 november, i februari är det säljstart för Brf Karusellen i Nora och senare i vår för Brf Växthuset i Umeå.

I Sverige verkar OBOS med varumärken OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget Kärnhem.
OBOS är Norges största bostadsbyggare och -förvaltare.