28 april 2024

Redaktionen

 

Parksjukhuset i Helsingfors kommer att renoveras i två faser. Den första fasen omfattar en  totalrenovering av byggnadens äldre delar samt av en nyare tillbyggnad.

 

 

Skanska har tecknat avtal med Helsingfors universitetssjukhus för den första fasen av renoveringen av Parksjukhuset i Helsingfors. Kontraktet är värt 40 MEUR, cirka 419 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2019.

Parksjukhuset kommer att renoveras i två faser. Den första fasen omfattar en  totalrenovering av byggnadens äldre delar samt av en nyare tillbyggnad. Efter renoveringen kommer sjukhuset ha 10 operationssalar samt lokaler för ambulerande och öppenvårdskirurgi. Tidplanen för den andra fasen bestäms senare i processen.

Byggfasen pågår och massiva rivningsarbeten har genomförts på byggnaden, som fortfarande pågår.

– Allt material som tidigare orsakat problem har tagits bort från byggnaden. I praktiken, efter rivning, kommer de flesta av byggnaderna bara att ha en bärande ram och en skyddad yttre, säger Urmas Soots, chef för Skanskas affärsenhet i Finland

I den första fasen kommer cirka hälften av byggnaden att genomgå en omvandling som kommer att färdigställas under 2021.

onsdag, 18 december 2019 10:49

Willhem köper nyproduktion i Eskilstuna

 

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

 

Willhem utökar sitt fastighetsbestånd i Mälardalen genom förvärv av 337 hyresrätter som ska uppföras i centrala Eskilstuna. Affären sker genom bolagsköp till ett överenskommet fastighetsvärde om 617 Mkr.

Projektet omfattar 337 nyproducerade hyresrätter om 1-4 rum och kök, i ett kvarter som planeras att färdigställas etappvis under 2022-2023. Den totala arean är 15.109 kvm varav 505 kvm utgörs av lokaler. Byggnaderna ska miljöklassificeras enligt Miljöbyggnad silver.

Willhem kommer att ta över projektet och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda och uthyrda. Affären är villkorad av att bygglov erhålls före tillträdet.

– Vi är nöjda med att kunna stärka vår marknadsposition och attraktionskraft i Eskilstuna med nyproducerade hyresrätter i bästa A-läge, som dessutom är utmärkt belägna i förhållande till vårt befintliga bestånd, kommenterar Mikael Granath, vd för Willhem.

I Mälardalen äger Willhem sedan tidigare 1.300 lägenheter varav cirka 600 lägenheter i Eskilstuna.

tisdag, 17 december 2019 19:56

Areim stärks med strategiska rekryteringar

 


Förutsättningen för en stark och stabil organisation är för Areim att fortsätta den positiva utvecklingen av bolagets verksamhet. Under 2019 har bolaget förstärkt sitt team på flera strategiskt viktiga positioner som en del i att Areim växt till en verksamhet med cirka 60 medarbetare, fyra fonder och totalt 16 Mdr kr under förvaltning.

 

För att stärka bolagets operativa verksamhet, som också blir allt viktigare i takt med en expansion, är Anna Ösund-Ireland, som sedan våren 2019, är COO på Areim. Hon har drygt 20 års erfarenhet från internationella banker i London och Mellanöstern.

 

Anders Kjellin, med närmare 30 års erfarenhet från branschen, är sedan januari Head of Asset Management och han leder fastighetsutvecklings – och förvaltningsteamet in i den fortsatta expansionen och stärker det redan framgångsrika arbetet. Han kommer närmast från Vasakronan där han bland annat arbetat med fastighetsutveckling och varit regionchef för södra Sverige i 15 år.

 

Emma Otterhem är sedan oktober Head of Legal på Areim. Hon har drygt 15 års erfarenhet som jurist och hon kommer närmast från Fjärde AP-fonden där hon var senior legal counsel. Dessförinnan arbetade hon under tio år på en internationell advokatbyrå med fokus på transaktioner och investeringar, till stora delar inom fastighetsbranschen.

 

Vidare har Areims ekonomiteam förstärkts under hösten med Ylva Wirenstrand Ekelund, som är Finance Manager med ansvar för alla verksamma fonder och leder controllerteamet. Hon har över 15 års erfarenhet från fastighetsbranschen från olika befattningar inom ekonomi och rådgivning och hon kommer närmast från Wästbygg Projektutveckling där hon arbetade som Business Controller och Finance Manager.

 

– Enda sättet att bygga ett så bra bolag som möjligt är att rekrytera så bra personer som möjligt. Det är därför oerhört positivt att vi kan attrahera så erfarna och kompetenta personer till vårt växande bolag, säger Therese Rattik, vd för Areim. Vår ambition är att skapa en miljö där våra medarbetare har möjlighet att utvecklas. På så sätt blir vi hela tiden bättre och kan skapa bestående värden.


tisdag, 17 december 2019 13:59

Malmö säljer mark i Norra Hamnen

 

Malmö stad säljer 66.500 kvm mark i Norra Hamnen för 73,3 Mkr. Köpare är holländska MG Real Estate.

 

Malmö stad säljer mark i Norra Hamnen till holländska MG Real Estate. Bolaget har för avsikt att bygga en logistik- och kontorsanläggning. Tomten omfattar omkring 66.500 kvm och säljs för 73,3 Mkr. Försäljningen antas skapa 160 nya arbetsplatser och bidra till en ökad sysselsättning i hela hamnområdet och i Malmö.

Staden ser ett behov av en bredare arbetsmarknad i Malmö inom lager, logistik, volymhandel och industri.

– Etableringen av MG Real Estate är en bra sak för hela hamnens utveckling. Dels skapas arbetsplatser i fastigheten, men det kommer också att skapas fler sysselsättningstillfällen i branscher kopplat till logistik och transport samt övrigt näringsliv i hela Malmö. Det stärker också vårt hamnbolags, Copenhagen Malmö Port (CMP), verksamhet, säger tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström.

Malmö Industrial Park är ett expansivt industriområde mitt i Öresundsregionen i direkt anslutning till Copenhagen Malmö Port (CMP). MG Real Estate är den första utomnordiska aktören som köper mark i området.

– Det här visar att Malmös hamn är att räkna med på den internationella arenan. Jag tror att intresset för Malmös hamnområde kommer att öka, tack vare hamnens strategiska läge och de möjligheter till samarbete som finns, både med hamnen och med andra verksamheter i området, fortsätter Andreas Schönström.

MG Real Estate har nyligen etablerat ett skandinaviskt dotterbolag som ska fortsätta expansionen i Norden.

– MG Real Estate har redan varit framgångsrika i Danmark i snart tre år. Framgångarna och efterfrågan från våra kunder gör att vi vill expandera i resten av Norden, mer specifikt i Sverige. Våra kunders verksamheter i Malmö hamn kommer att stärka vikten av hamnen i hela Öresundsregionen, säger Anton Van Vlerken, Chief Country Officer i Nederländerna och Norden, MG Real Estate.

Utvecklingen av Malmö Industrial Park sker i samverkan med Copenhagen Malmö Port (CMP).

 

NCC säljer två byggnader i kontorsprojektet Fredriksberg i Konepaja, Helsingfors.

 

NCC säljer B- och C-byggnaderna i kontorsprojektet Fredriksberg i Konepaja, Helsingfors, för cirka 680 Mkr till tyska KanAm Grund Group och deras fond LEADING CITIES INVEST.

– Vi har utvecklat ett unikt kontorsprojekt i Fredriksberg med modern, hållbar design, och ett attraktivt serviceutbud. Vi är mycket glada över att få samarbeta med KanAm-koncernen. Det är roligt att de har valt det här projektet som sin första investering i Finland, i ett av Helsingfors mest attraktiva områden, säger Petri Bergström, chef för NCC Property Development i Finland.

KanAm Grund Group, med huvudkontor i Frankfurt, är ett internationellt fastighetsbolag. Fastighetsfonden LEADING CITIES INVEST, är en del av KanAm Grund Group och finns numer även i Helsingfors.

Konepaja-området i Helsingfors betecknas som industri- och kulturmiljö av riksintresse.

– Fredriksberg handlar inte bara om kontorsbyggnader. Det är en mötesplats för både Helsingforsbor och besökare. Området speglar verkligen vår vision att skapa levande platser i levande städer, säger Yirui Jiang, chef för fastighetsutveckling och projektstyrning på NCC i Finland.

NCC utvecklar området i fyra etapper. Fredriksberg A slutfördes och såldes till Swiss Life Asset Managers under hösten 2018. Andra och tredje etappen, Fredriksberg B och C, har påbörjats och beräknas stå klara under andra kvartalet 2020. De omfattar totalt cirka 11.000 kvm uthyrningsbar yta för kontor och handel. Arbetet med slutetappen D förväntas inledas direkt efter slutförandet av B och C.

Vid försäljningen uppgår uthyrningsgraden till 40 procent och NCC lämnar hyresgarantier i 2 år för outhyrda ytor i samband med försäljningen. Affären genomförs som en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 680 Mkr.

Försäljningen ger en positiv resultatpåverkan i det andra kvartalet 2020 i affärsområde NCC Property Development. Transaktionen ger en positiv effekt på kassaflödet under det fjärde kvartalet 2019, eftersom transaktionen innehåller en större förskottsbetalning.

tisdag, 17 december 2019 13:41

SBB säljer stor aktiepost i Amasten

 

Från vänster: Jan-Erik Höjvall , vd för Amasten och Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB.

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB,  har för avsikt att sälja sina aktier i Amasten Fastighets AB. SBB äger cirka 20 procent av antalet aktier och röster i Amasten.

En försäljning av cirka 89 miljoner aktier är säkrad
genom åtaganden att förvärva aktier från ett antal välrenommerade fastighetsinvesterare; bland andra Eiendomsspar AS, Helene Sundt AS, Länsförsäkringar Fastighetsfond, M2 Asset Management AB och Bengt Kjell genom bolag. Dessa investerare har uttryckt acceptans för en reducerad tilldelning om det främjar kvaliteten i aktieägarbasen och likviditeten i eftermarknaden. Försäljningen kommer att ske till ett pris om 8,35 kr per aktie. Åtaganden att förvärva aktier är inte förknippade med någon ersättning.

SBB har uppdragit åt ABG Sundal Collier att utföra försäljningen genom ett så kallat ”accelerated book building”-förfarande. Ett sådant förfarande förväntas inledas kl. 17.31 onsdagen den 18 december 2019.

– Amasten ser positivt på att få in nya långsiktiga ägare i bolaget och har bistått säljande aktieägare och dess rådgivare i försäljningsprocessen, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.


tisdag, 17 december 2019 13:31

Viktor Hansson köper mark i Täby

 

På fastigheterna Topasen 1 och Topasen 2 i Täby planerar Viktor Hansson att bygga 180 lägenheter. Bild:
Arkitema Architect

 

Kommunfullmäktige i Täby har godkänt ett marköverlåtelseavtal för fastigheterna Topasen 1 och Topasen 2, mellan Byggnadsfirman Viktor Hanson och Täby kommun. Byggrätten avseende kvarteret kommer att innehålla cirka 180 lägenheter.

Till grund för marköverlåtelseavtalet ligger Viktor Hansons gestaltningsförslag som godkändes i Stadsbyggnadsnämndens utskott Namn- och Skönhetsrådet (NSR) den 10 oktober 2019.

Utgångspunkten för gestaltningen är ett tätt samspel med kvarterets volym och siluett. Fasadmaterialet är skiffer som tillsammans med sin skimrande variation mellan olika skifferkulörer och ett varierande taklandskap också bidrar till en sammanhållet kvarter som väl integreras i sin omgivning.

– Vi ser fram emot att vara en del i utvecklingsarbetet och tillsammans med vår arkitekt från Arkitema Architect och Täby kommun gemensamt skapa ett attraktivt bostadskvarter säger Peter Nilsson, vice vd för Byggnadsfirman Viktor Hanson.
tisdag, 17 december 2019 13:19

Serneke säljer i Västra hamnen i Malmö

 

Serneke säljer projektfastigheten Kosterbåten 2 i Västra hamnen till Executive Property Development Europe AB och Fastighets AB Hemporten. Fastigheten, som innehåller ett long stay-hotell med 65 rum och 42 hyresrättslägenheter, beräknas stå klar under andra kvartalet 2022.

 

Serneke har tecknat avtal som innebär en försäljning av fastigheten Kosterbåten 2 i Västra hamnen i Malmö. I affären ingår en totalentreprenad för uppförande av long stay-hotell och lägenheter. Entreprenadens ordervärde uppgår till cirka 151 Mkr.

Serneke säljer bolaget Kosterbåten AB som innehåller fastigheten Kosterbåten 2. Köpare är Executive Property Development Europe AB och Fastighets AB Hemporten, vars andelar kommer att omfatta 60 respektive 40 procent av ägandet i fastigheten.

Serneke har utvecklat planen för fastigheten som omfattar ett long stay-hotell med 65 rum, för vilka hyresavtal tecknats med Apartments by the More Hotel AB,  samt 42 hyresrättslägenheter.

Serneke Bygg tecknar i och med affären ett totalentreprenadavtal för att genomföra produktionen av hotell och lägenheter. Byggstart sker omgående och projektet beräknas vara klart under andra kvartalet 2022. Entreprenadens ordersumma om cirka 151 Mkr inkluderas i orderingången för fjärde kvartalet 2019.

– Vi är väldigt glada att kunna genomföra en försäljning av ett spännande projekt där hotell och bostäder skapar synergier i ett attraktivt område i Malmö. Det är också roligt att kunna genomföra ännu en affär i linje med vår strategi, säger Jonas Håkansson, regionchef för Serneke Projektutveckling.

 

Socialtjänstens nya hus kommer att samla Västerås Stads medarbetare inom socialtjänsten nära Centralstationen.  Huset ska omfatta cirka 7.800 kvm beräknas vara färdigställt under fjärde kvartalet 2021.

 

NCC ska tillsammans med Hemfosa bygga en ny kontorsfastighet för att samla socialtjänstens verksamhet i Västerås. Uppdraget utförs i partnering och ordern uppgår till cirka 250 Mkr

– Socialtjänsten vill samlokalisera sina verksamheter i ett hus, en väg in, för att skapa tydlighet och bästa möjliga möte för alla besökare. Tillsammans med NCC får vi en trygg och öppen byggprocess och kan skapa ett välkomnande, flexibelt, hållbart och kostnadseffektivt hus för viktiga samhällsverksamheter, säger Maria Liderås, regionchef Hemfosa Fastigheter AB.

Socialtjänstens hus kommer att samla Västerås Stads medarbetare inom socialtjänsten och uppförs centralt nära Centralstationen. Uppdraget avser nybyggnation av kontorsfastigheten Sigurd 6. Huset omfattar cirka 7.800 kvm och kommer till största delen att rymma moderna och flexibla kontorsytor. 

Huvudentrén ska ge ett välkomnande intryck och entréplanet blir ett öppet plan med reception för mottagande av besökare. Här kommer det även att finnas plats för en verksamhetslokal för handel, butik eller café som ska bidra till en öppen och trygghetsskapande miljö mot gatan. Under markplan byggs ett garage med cirka 60 platser med plats för bilpool och laddplatser.

Socialtjänstens hus får gedigna, hållbara och naturliga material, som trä, tegel och puts. Huset ska även miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver med ett bra klimatskal och låg energiförbrukning.

– NCC har gedigen erfarenhet av att bygga moderna kontorshus. Genom att bilda en gemensam organisation tillsammans med vår uppdragsgivare skapar vi gemensamma mål och hjälper varandra att lösa uppdraget på bästa sätt. På så vis säkerställer vi att det skapas trygga, välkomnande och tillgängliga miljöer för både medarbetare och besökare, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden. 

Markarbeten påbörjas efter årsskiftet och huset beräknas vara färdigställt under fjärde kvartalet 2021.

Samarbetet genomförs i partnering, en samarbetsform där parterna genomför uppdraget med projektets bästa i fokus. I den första fasen har parterna gemensamt arbetat fram handlingar och riktpris för projektet och nu har entreprenadkontraktet tecknats. 

Affären om 250 Mkr registreras i det fjärde kvartalet 2019 i affärsområdet NCC Building Sweden.
tisdag, 17 december 2019 12:08

Ny Handelshögskola i Göteborg

 

I januari 2020 inleder Akademiska Hus rivningen av tegelbyggnaderna för Handelshögskolan i Göteborg i hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata för att ge plats åt en ny byggnaden för Handelshögskolan.


Nu startar förberedelserna för en ny byggnad vid Handelshögskolan i centrala Göteborg. Byggnaden ska ge fakulteten möjlighet att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik. Som en del av projektet kommer också en av Västlänkens stationsuppgångar att integreras i byggnaden.

Handelshögskolans utbildningar är attraktiva och bland de mest sökta inom Göteborgs universitet. Men de befintliga lokalerna är trångbodda och institutionerna sitter spridda på flera olika adresser. Den nya byggnaden skapar mer flexibla ytor för både medarbetare och studenter, och gör det också möjligt att samla hela Handelshögskolan under ett och samma tak.

– Med det nya huset och ombyggnationerna i kvarteret på Vasagatan 1 vill Handelshögskolan skapa en attraktiv lärandemiljö i internationell framkant, där forskning och utbildning kan utvecklas för att möta samhällets behov, och där medarbetare och studenter trivs och känner lust att vara och verka, säger Per Cramér, rektor för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Rivning möjliggör ny byggnad

I januari 2020 startar Akademiska Hus de första förberedelserna för den framtida byggnaden. Då inleds rivningen av tegelbyggnaderna i hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata för att ge plats åt den nya byggnaden. Rivningen beräknas pågå under våren 2020 och arbetet sker i dialog med universitetet och närboende för att minimera störningar. Som en del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete har byggnaden som rivs inventerats med målsättningen att kunna ta tillvara och återbruka delar av de befintliga materialen.

– Att riva en äldre del av Handelshögskolan är en del i projektet Västlänken, men också en nödvändighet för att kunna förverkliga fakultetetens långsiktiga expansion. Rivningen kommer att ske med största möjliga återbruk och omsorg om omgivningen. Påså vis ges plats för en ny och än mer hållbar byggnad som ger bättre förutsättningar för universitetets behov och som på ett spännande sätt knyter an till den befintliga arkitekturen, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

Arkitekttävling
Planerna på en utbyggnad av Handelshögskolans lokaler har pågått under flera år. I maj 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling om utformningen av en ny byggnad. Tävlingen arrangerades i samråd med Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter och vinnare blev Johannes Norlander Arkitektur, vars bidrag samspelar med befintlig bebyggelse och ger möjligheter till flexibla lokaler med fokus på pedagogik och nya former för lärande.

Det framtida byggprojektet präglas dessutom av synergieffekter. Utöver att Handelshögskolan får nya ändamålsenliga lokaler innefattar byggnaden också en uppgång från Västlänken station Haga. Uppgången är integrerad i den nya byggnaden och placerad vid hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata.

– Den mest lämpliga placeringen av uppgången har arbetats fram i nära samarbete med Göteborg Stad. På detta sätt minimerar vi riskerna för att göra för stora förändringar i stadsmiljön, Handelshögskolan integreras i city och får en tydlig koppling till hela regionen samtidigt som den gröna Vasaallén bevaras intakt som attraktivt flanerings- och cykelstråk, säger Åsa Henninge.

Den nya byggnaden för Handelshögskolan planeras stå klar 2024.