29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 18 december 2019 17:32

Skandia säljer Vägaren 24 på Södermalm

 

Vägaren 24, omfattande 15.000 kvm, som varit i Skandia Fastigheters ägo i över 20 år, är belägen vid Götgatan, Folkungagatan och Kocksgatan på Södermalm i Stockholm.

 

 



Göta Lejon öppnade som en SF-biograf den 25 januari 1928 med 1307 platser, inklusive 541 på läktaren. Den var då Stockholms näst största biograf, från år 1940 den största. Entrén har en baldakin klädd med kopparplåt krönt med ett kopparlejon av Einar Forseth, som även har dekorerat salongen. Teatern har last- och sceningångar på både Folkungagatan och Kocksgatan. På platsen låg tidigare krogen Källaren Hamburg som revs 1912.



Nu säljer Skandia Fastigheter Vägaren 24 på Södermalm i Stockholm till en fond förvaltad av Meyer Bergman. Köparen tillträder fastigheten, som är känd för teatern Göta Lejon, den 1 april 2020. Köpeskillingen har inte meddelats, men den bör vara drygt 1 Mdr kr. Under hösten har Skandia Fastigheter varit en större säljare. I oktober i år sålde Skandia
till Balder Lorensberg 55:15 med 38.000 kvm hotell, handel och kontor längs Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Se länk.

Skandia Fastigheters rådgivare i affären har Catella varit.

 

Vägaren 24, som varit i Skandia Fastigheters ägo i över 20 år, är belägen vid Götgatan, Folkungagatan och Kocksgatan på Södermalm i Stockholm. Den uthyrningsbara arean om cirka 15.000 kvm innefattar, förutom 128 hyresrättslägenheter, även ett antal kommersiella lokaler, där teatern Göta Lejon är den mest tongivande.

 

Skandia Fastigheters kontor, köpcentrum, bostäder och samhällsfastigheter är samlade i 127 fastigheter – eller 1,1 miljoner kvm – huvudsakligen i de tre storstadsregionerna och med ett sammanlagt värde av cirka 57 Mdr kr. Skandia Fastigheters har 150 medarbetare med målet att skapa och förvalta stadsmiljöer som lever länge. Uppdraget är att leverera en långsiktigt god avkastning till Skandias 1,4 miljoner ägare.

 

Meyer Bergman förvaltar för fonders räkning fastigheter i bland annat London (The Burlington Arcade), Paris (Pershing Hall), Berlin (Topas Arcade), Oslo (Promenaden) och Chicago (666 North Michigan Avenue).

onsdag, 18 december 2019 15:28

Catella Crim förvärvar för 1,25 Mdr kr

 

Michael Keune, verkställande direktör för Catella Residential Investment Management (CRIM).



En europeisk fond som förvaltas av Catella Residential Investment Management (CRIM) har gjort sex förvärv till ett värde av 120 MEUR, cirka 1,25 Mdr kr

Catella Wohnen Europa har köpt prisvärda bostäder i München, Berlin och Wolfsburg i Tyskland för 65 MEUR i Tyskland, i Nieuwege och i Deventer, Nederländerna för 35 MEUR samt investerat 15 MEUR i Taastrup, en förort i Köpenhamn.

De senaste förvärven ökar fondens tillgångar under förvaltning till 925 MEUR.

Michael Keune
, verkställande direktör för CRIM, säger att fondens senaste förvärv i Tyskland, Nederländerna och i Danmark är bra exempel för viktiga teman i fondens investeringsstrategi:
– Förvärven innebär att fonden köper prisvärda hyresbostäder genom att investera i små lägenheter på centrala platser i städer som München och Wolfburg, där höga hyror är normen på grund av en hög efterfrågan och begränsat utbud. eller att erbjuda boende till personer med relativt blygsamma inkomster som behöver bo nära stora städer, som är fallet i Köpenhamn.

 



 

Heimstaden utnämner  Søren Vendelbo Jacobsen (bilden), 39, till co-CIO från och med den 1 februari 2020. Søren Vendelbo Jacobsen kommer tillsammans med CIO, Christian Fladeland, att ansvara för utvecklingen och genomförandet av koncernens investeringsstrategi.

Søren Vendelbo Jacobsen
kommer från en position som chef för fastigheter och infrastruktur hos Sampension där han har lett företagets investerings- och portföljstrategi och genomförandet av investeringar, inklusive det övergripande kapitalförvaltningsansvaret. Innan han kom till Sampension hade han en position inom Sadolin & Albæks analys- och värderingsavdelning.

– Jag har känt Søren sedan vi båda var anställda på Sadolin & Albæk och en ömsesidig professionell såväl som personlig respekt utvecklades tillsammans med vårt nära samarbete. Heimstaden är hängiven till ”Sustainable Footprint - Strong Financials” och därför måste vi ständigt utvidga vårt investeringsteam för att säkerställa fortsatt högkvalitativa investeringar av kapitalet som våra institutionella aktieägare tillhandahåller. Søren är mitt absoluta första val som co-CIO och jag ser fram emot att fortsätta utvecklingen av investeringsteamet tillsammans med honom, säger Christian Fladeland, CIO på Heimstaden.

– Det har varit en anmärkningsvärd hög takt inom investeringsteamet sedan Christian började som CIO i januari 2019 och för att ta teamet till nästa nivå har vi identifierat ett behov av ytterligare ledarskap. Ledningen och styrelsen har träffat Søren och vi samtycker alla  till Christians uttalande. Søren är professionell och analytiskt stark och han har en stor personlighet, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

– Heimstaden är en visionär och operativ ägare som har stor ekonomisk styrka för att säkerställa kontinuerlig tillväxt. Jag ser fram emot att leda och vidareutveckla den dynamiska och ambitiösa investeringsorganisationen samt att bidra till att vidareutveckla Norden och europeiska företag, säger Søren Vendelbo Jacobsen.

 

Från vänster: Patrik Hall, vd för Heimstaden Bostad AB och Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen.



Folksam-gruppen, Folksam Liv, Folksam Sak och KPA Pension kommer att bli nya ägare efter att ha tecknat cirka 4 Mdr kr i en kontantemission som ska göras den 7 januari 2020. Resterande del av 7,2 Mdr kr i en företrädesemission tecknas av Heimstaden Investment AB.

Det nya aktieägaravtalet som tecknades för Heimstaden Bostad i oktober öppnade för att få nya institutionella investerare som kan delta i den europeiska expansionen av Heimstaden Bostad. I den här processen var Folksam-gruppen tidigt in i processen och gruppen har beslutat att investera parallellt med de andra institutionella investerarna Alecta, Ericsson och Sandvik.


Folksam-gruppen blir efter kontantemissionen den näst största institutionella investeraren i Heimstaden Bostad med 7 procent av kapitalet i Heimstaden Bostad AB

– Vi har länge letat efter en bostadsplattform och efter att ha träffat ledningen i Heimstaden Bostad och gjort en grundlig due diligence på företaget och dess affärsplan kom vi fram till att detta var en investering som passade oss bra. Vi ser fram emot att arbeta tätt med ledningen och de andra ägarna i Heimstaden Bostad för att nå företagets höga ambitioner, säger Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet i Folksam Group.

Som en konsekvens av investeringen kommer styrelsen från och med den 7 januari 2020 att utvidgas med ledamöterna Birgitta Stenmark, chef för alternativa investeringar och företrädare för Folksam-gruppen och Karmen Mandic, chef för kommunikations- och marknad i Heimstaden Investment.

– Vi är mycket glada över att välkomna Folksam-gruppen som nya partners och att de ser kvaliteten i vår portfölj och på vår verksamhet och ledning. Heimstaden Bostad har höga ambitioner när det gäller att växa med portföljens storlek och den nya ägarstrukturen stöder helt klart våra ambitioner om kvalité. Avtalet markerar ett bra slut på ett bra år, även om fler investerare fortfarande kan ansluta innan vi stänger böckerna ..., säger Patrik Hall, vd för Heimstaden Bostad AB

Efter emissionen och fastighetsförvärven från Alecta och Heimstaden i Sverige, Danmark Norge och Tyskland kommer Heimstaden Bostad att ha en proforma ett eget kapital på cirka 46 procent och en tillgänglig likviditet, inklusive engagerade kreditfaciliteter, om cirka 25 Mdr kr.


J.P Morgan Securities och DLA Piper har agerat som finansiella och juridiska rådgivare för Heimstaden Bostad AB. Juridisk, skattemässig och finansiell due diligence har utförts av DLA Piper och PWC.

 

Joachim Hallengren, vd  och koncernchef, Bonava.



Bonava förvärvar mark i Babenhausen, Tyskland, beläget cirka 25 km sydost om Frankfurt am Main. Fastigheten ligger i ett område där Bonava planerar att skapa ett nytt grannskap med cirka 530 hem. De första bostäderna förväntas resultatavräknas och överlämnas till kund under det andra kvartalet 2022.

– Tyskland är vår största marknad och förvärvet i Babenhausen är i linje med vår strategi att växa ytterligare på den tyska marknaden. Vi ser en stor efterfrågan på prisvärda bostäder för människor med vanliga inkomster, säger Joachim Hallengren, vd  och koncernchef, Bonava.

Den tyska marknaden har ett stort behov eftersom cirka 400.000 nya bostäder behöver byggas årligen under de kommande tio åren.

 

I våras utsågs Bonava till Tysklands mest aktiva bostadsutvecklare för sjunde året i rad, enligt marknadsundersökningsföretaget Bulwiengesa.

 

Exploateringskontoret i Stockholm har anvisat ett markområde i Solberga med adressen Folkparksvägen till Byggnadsfirman Viktor Hanson AB.



Stockholms kommuns exploateringsnämnd har den 12 december 2019 beslutat att anvisa ett markområde i Solberga med adressen Folkparksvägen till Byggnadsfirman Viktor Hanson AB.

Byggnadsfirman Viktor Hanson AB har vunnit en markanvisningstävling genom jämförelseförfarande och nu har steg två för jämförelseförfarandet avslutats.

– Byggnadsfirman Viktor Hanson valdes efter en sammanvägning av skriftligt koncept tillsammans med presentationen, där den visar på en platsanalys som ligger till grund för det skriftliga konceptet. Vi ser att Viktor Hansons koncept är innovativt på platsen och har förmåga att anpassa sig till den sammanhållna bebyggelsen i Solberga, samt att konceptet visar potential till dagvatten- och skyfallshantering, säger Vanja Westerlund på exploateringskontoret.

– Vi är mycket stolta och glada över att vi vunnit markanvisningstävlingen avseende projektet i Solberga och ser fram emot att samarbeta med Stockholms stad. Det ska bli spännande att följa utvecklingsarbetet i projektet säger Peter Nilsson, vice vd för Byggnadsfirman Viktor Hanson.

 

Sveaviken ska bygga 300 bostadsrätter, 115 studentbostäder, en förskola och kommersiella lokaler i ett kvarter i Barkarbystaden där engagemang, kreativitet och innovation tillåts växa i en inspirerande miljö. Visionsbild: Krook och Tjäder



Järfälla kommun tecknar avtal om markanvisning med Sveaviken Bostad AB som bygger ett kvarter med 300 bostadsrätter, 115 studentbostäder, en förskola och kommersiella lokaler. Bostäderna ligger på gångavstånd till Barkarbystadens kommande tunnelbana.

Sveaviken är vinnare i Järfälla kommuns markanvisningstävling för ett kvarter i Barkarbystaden etapp III B. Här ska Sveaviken utveckla ett citykvarter med en livlig gatumiljö och ett publikt stråk. Kvarteret kommer att ligga centralt mitt i den framväxande staden med 200 meter till Sveatorget där Barkarbystadens tunnelbanestation, handel, restauranger och kaféer kommer att samsas med annan service och kontor. Kvarteret ligger också på gångavstånd till grundskola och naturreservat med bra rekreationsmöjligheter.

– Jag är mycket glad att Sveaviken väljer att investera i Barkarbystaden. Deras kvarter kommer att bli en naturlig förlängning på redan befintlig stadsbebyggelse, säger Jonathan Björniden (L), ordförande Planutskottet i Järfälla kommun.

Sveavikens koncept och bärande idé är att skapa ett kvarter där engagemang, kreativitet och innovation tillåts växa i en inspirerande miljö där klokt användande av resurser och minskad klimatpåverkan är genomgående.

– Vi är mycket glada över att vi vunnit denna markanvisningstävling och ser fram emot att bygga i Järfälla. Vi tror starkt på platsen och är övertygade om att den stadsutveckling som sker i Barkarby med tillkommande tunnelbanestation skapar en långsiktigt mycket attraktiv stadsdel att leva i, kommenterar Pär Thomaeus, vd för Sveaviken Bostad.

Markanvisningsavtalet med Sveaviken Bostad AB avser fastigheten Barkarby 2:59 och omfattar en total byggrätt om 25.000 kvm BTA.

Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med Sveaviken Bostad AB togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 9 december.

 

JM bygger 200 ägarlägenheter i Barkarbystaden och planerar lokaler för co-working i gatuplan. Det ger boende i Barkarbystaden möjlighet att jobba i en kreativ miljö på gångavstånd från sin bostad och nära bra kommunikationer. Visionsbild: ETTELVA Arkitekter



JM är vinnare i Järfälla kommuns markanvisningstävling för ett kvarter i Barkarbystaden etapp III B. Premierande har varit att JM bygger ägarlägenheter. Det blir de första i Barkarbystaden och kommer att bidra till ett varierat bostadsutbud för olika önskemål.   

– Jag är väldigt glad att JM väljer att investera i Barkarbystaden för första gången och då väljer att bygga ägarlägenheter. Att vi kan erbjuda en boendeform där man kan äga sin lägenhet blir ett viktigt tillskott och gör det möjligt för människor i alla olika skeden i livet att bo i Barkarbystaden; för den som flyttar hemifrån, den som flyttar hit för att jobba eller studera, för egenföretagare, för de med barn på hel- eller halvtid och större familjer. Kvarteret kommer att bidra till dynamik, energi och härlig stadsmiljö, säger Jonathan Björniden (L), ordförande Planutskottet i Järfälla kommun.

Ägarlägenheterna kommer att ligga centralt mitt i den framväxande staden med 100 meter till Barkarbystadens tunnelbana där handel, restauranger och kaféer kommer att samsas med service och kontor.

I bottenvåningarna planerar JM lokaler för co-working vilket gör det möjligt för småföretagare med mindre lokalbehov att etablera sig i en kreativ miljö nära hemmet och bra kommunikationer.

– Från JM ser vi att ägarlägenheter tillför ett viktigt komplement till befintligt bostadsutbud och som kan attrahera nya kundgrupper att hitta till Barkarbystaden. Allt fler lägenhetsköpare efterfrågar boende med direkt ägande som alternativ till bostadsrätt eller hyresrätt, säger Malin Lindskog, regionchef på JM.

Markanvisningsavtalet med JM AB avser del av fastigheten Barkarby 2:2 och omfattar en total byggrätt om 18.000  kvm BTA.

Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med JM AB togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 9 december.

 

Barkarbystaden
Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.


 



 

Rekryteringen av Malén Wasting (bilden) innebär att hon har tillträtt en tjänst som affärsutvecklare på Atrium Ljungberg där hon kommer ingå i ett team som ska driva utvecklingen av Slakthusområdet i Stockholm.

Under första halvåret 2019 förvärvade Atrium Ljungberg drygt 50.000 kvm äldre industrifastigheter. Tillsammans med framtida optioner och utvecklade markanvisningar i Slakthusområdet kommer Atrium Ljungbergs utveckling omfatta cirka 200.000 kvm och den totala investeringen uppgå till cirka åtta miljarder kronor fram till år 2030.

Malén Wasting kommer närmast från JM AB där hon drivit utvecklingen av bland annat Galoppfältet i Täby och Kvarnholmen i Nacka. Hon har även erfarenhet från att ha arbetat inom Stockholm stad i över tio år, bland annat som projektledare på exploateringskontoret.

– Maléns gedigna erfarenhet som projektledare på exploateringskontoret och att driva stora stadsutvecklingsprojekt i både Täby och Nacka kommer väl till pass nu när Atrium Ljungberg planstartar den norra delen av Slakthusområdet, säger Andreas Jaeger, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.


onsdag, 18 december 2019 11:32

Niam stärker det danska teamet

 

Fredrik Jonsson, CEO Niam.

 


Niam har anställt Maria Winther Fladeland som Director in Acquisitions. Hon har nyligen arbetat som Transaction Manager på Focus Asset Management. Hon börjar sin anställning den 2 januari 2020. I augusti 2019 anställdes Merete Kjær Buchgreitz som Associate Director in Finance och hon kommer senast från en roll som chef för redovisning och skatt på NNIT. Båda kommer att vara en del av Niams danska team där Michael Berthelsen är Country Manager, Niam Denmark.

Niam är det ledande fastighetsbolaget i Nordeuropa med fastighetsförvaltning under förvaltning om cirka 3,3 miljarder euro. Bolagets CEO är Fredrik Jonsson.

 

Niam, som grundades 1998, har investerat över 10,6 miljarder euro sedan starten. Bolaget  har ett fullt integrerat investeringsteam med mer än 60 fastighetsproffs med erfarenhet från alla större tillgångsslag. Niam, som har huvudkontor i Stockholm, har även kontor i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn.