29 april 2024

Redaktionen

 

Rotebro centrum, Stationstorget.

 


John Mattson Fastighetsföretagen AB har tecknat avtal om att förvärva 541 lägenheter i områdena Rotebro och Rotsunda i Sollentuna kommun. Förvärvspriset uppgår till 765 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 40 Mkr. Säljare är Sollentuna Stadshus AB.

Förvärvet omfattar totalt 37.200 kvadratmeter uthyrbar yta fördelade på 29 fastigheter med bra lägen intill Rotebro centrum och Rotsunda torg, nära pendeltågsstationen och E4:an. Rotebro och Rotsunda är expansiva delar av Sollentuna kommun med positiv befolkningsutveckling och hög efterfrågan på bostäder. Byggnaderna är uppförda under 1950- och 70-talen och har god spridning avseende lägenhetsstorlek, med tyngdpunkt på två- och trerumslägenheter.

John Mattson har sedan tidigare drygt 2.250 hyresbostäder belägna på Lidingö. Genom förvärvet utökar bolaget fastighetsbeståndet med cirka 22 procent uthyrbar yta. En del i bolagets tillväxtstrategi är att etablera sig i fler kommuner i Stockholmsregionen, i lägen med bra utvecklingsmöjligheter och goda kommunikationer.

– Fastighetsportföljen passar väl in i bolagets förvaltningsmodell, vi ser en långsiktig potential i beståndet och ser fram emot att erbjuda de boende en fortsatt god livsmiljö. Vi ser också fram emot ett gott samarbete med Sollentuna kommun, säger Siv Malmgren, vd för John Mattson.

– Det är glädjande att vi får in en aktör med gedigen erfarenhet av fastighetsförvaltning och en tydlig affärsidé om att långsiktigt äga och förvalta hyresrätter. Därutöver har de stort fokus på social hållbarhet, säger Henrik Thunes (M), ordförande i Sollentuna Stadshus AB.

Förvärvet sker genom en bolagsaffär och ett förvärvspris om 765 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 40 Mkr. Säljare är Sollentuna Stadshus AB. Tillträde av fastigheterna kommer ske under maj 2020.

Linklaters Advokatbyrå har varit rådgivare till John Mattson i transaktionen.

Fakta om förvärvet
Antal fastigheter: 29 varav 7 med tomträtt. Antal lägenheter: 541. Uthyrbar yta: 37.200 kvm varav cirka 34.200 kvm bostäder och cirka 3.000 kvm lokaler Ekonomisk uthyrningsgrad: 99 procent. Hyresintäkter vid fullt uthyrt (2019): cirka 42 Mkr. Förvärvspris: 765 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 40 Mkr. Datum för tillträde: 4 maj 2020

 

Besqab produktionsstartar 46 bostadsrättslägenheter i en första etapp i Nacka strand.

 

 

 


Besqabs 172 bostadsrätter i Årstaberg ska stå klara för inflyttning efter sommaren 2021. Illustration: Equator Stockholm

 

 

 


I Besqabs stadsdelsprojekt Ultuna Trädgårdsstad i Uppsala säljstartade Besqab i november fem eftertraktade villor med äganderätt.



Alla myndighetsbeslut är på plats och tack vare god marknadskontakt kan Besqab produktionsstarta 118 bostäder i tre bostadsprojekt i december. Projekten är dels den andra och sista etappen med 67 bostadsrättslägenheter i Vélo i Årstaberg, dels 46 bostadsrättslägenheter i en första etapp i Nacka strand, dels Parkvillorna, fem villor med äganderätt i Uppsala.

Bostadsrättsprojektet Vélo
i Årstaberg med totalt 172 lägenheter säljstartades i mars 2019 och en första etapp om 105 lägenheter produktionsstartades under andra kvartalet. Projektet har haft god marknadskontakt och Besqab produktionstartar nu de resterande 67 bostäderna.

– Vi är väldigt glada att kunna produktionsstarta även de sista bostäderna i Vélo, säger Staffan Grundmark, Besqabs regionchef för Stockholms stad. Här kan du leva hållbart i innerstans närhet och med Liljeholmskajen, kollektivtrafik, skola och grönområden alldeles intill. Inflyttning planerar vi till efter sommaren 2021.

I oktober säljstartade Besqab ett nytt kvarter i Nacka strand med totalt 200 bostadsrättslägenheter. Projektet har mottagits väl av marknaden och den första etappen om 46 bostäder produktionsstartar nu i december.

– I Nacka strand bygger vi bostäder i ett högt läge med utsikt över Saltsjön och Djurgården, säger Lotta Niland, Besqabs regionchef för Stockholms län. Ett väldigt fint projekt som vi är glada att starta. Vi räknar med att de första kunderna kan flytta in i början av 2022.

I Besqabs stadsdelsprojekt Ultuna Trädgårdsstad i Uppsala säljstartade Besqab i november fem eftertraktade villor med äganderätt vilka produktionsstartas under december.

Villorna kompletterar Besqabs övriga projekt i området väl och samtliga fem hus är redan bokade, säger Sofia Ljungdahl, Besqabs regionchef i Uppsala.Besqab har tidigare under året också sälj- och produktionsstartat 33 småhus med blandad upplåtelseform i det nu slutsålda Ekparken i Ultuna Trädgårdsstad, Uppsala. Därtill har hyresrättsprojektet Lindallén i Uppsala produktionsstartat med totalt 253 hyresrättslägenheter.


 



 

Rekryteringar av Jonas Andersson (bilden t v) till rollen som vice vd och CFO och Jenny Wärmé (bilden t h) till rollen som chefsjurist i Slättö innebär att de båda även blir partners i Slättö.

Jonas Andersson och Jenny Wärmé lämnar Hembla (tidigare D. Carnegie & Co) och ansluter sig till Slättö som seniora partners. Både  har haft ledande positioner sedan bolagets begynnelse och varit nyckelspelare i den tillväxtresa som Hembla gjort de senaste åren. De båda börjar sin anställning på Slättö i maj 2020.

Jonas Andersson innehar nu rollen som CFO/CIO på Hembla, men har valt att avsluta sin anställning för att gå vidare till Slättö. Han har haft en central roll som huvudansvarig för samtliga transaktioner och finansieringar, i nära samarbete med Blackstone som varit majoritetsaktieägare, de senaste fem åren. Innan han anslöt sig till Hembla arbetade han med transaktion, finansiering samt IR på fastighetsfonden Mengus. Hanhar dessförinnan en bakgrund från investment banking och management consulting.

Jenny Wärmé innehar sedan augusti 2014 rollen som Head of Legal & Corporate Affairs på Hembla. Hon var huvudansvarig för noteringen av Hembla år 2015 och hon har spelat en avgörande roll i uppbyggnaden av bolaget. Vid sidan av sin nuvarande anställning har hon även haft ett antal uppdrag som ordinarie styrelseledamot i andra noterade fastighetsbolag såsom Amasten Fastighets AB, Tre Kronor Property Investment AB samt till nyligen även i Stendörren Fastigheter AB. Jenny Wärmé har över 15 års erfarenhet inom den legala sektorn med specialisering inom fastighetsrätt, finansiering, transaktion och bolagsfrågor. Innan sin anställning hos Hembla arbetade hon som advokat hos Mannheimer Swartling Advokatbyrå mellan åren 2006–2014.

– Jonas och Jenny är var för sig en drömrekrytering, så att få dem båda två och dessutom redan samspelta som ett team känns fantastiskt. Laget blir aldrig riktigt fulltaligt när man har höga ambitioner, men nu har vi en riktigt bra grundstomme av människor på plats som jag är glad över att ha lyckats knyta till Slättö. Vi gör ett starkt 2019 och har fått ett antal strukturellt viktiga pusselbitar på plats som gör att jag ser fram emot 2020, säger Johan Karlsson, vd och grundare, Slättö.

– Vi är otroligt glada och laddade inför denna nya spännande resa! Slättö har en stark historik och står inför en kraftig expansionsfas. Det är mycket tilltalande att få en chans att komma in i detta spännande och intressanta läge som bolaget befinner sig i. Vi är också väldigt nöjda över att få möjligheten att fortsatt kunna jobba tillsammans som ett team och att komma in som en del av Slättös redan kompetenta lag. Magkänslan är helt enkelt väldigt rätt. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna bidra med våra tidigare erfarenheter vad gäller såväl tillväxt som bolagsutveckling, säger Jonas Andersson och Jenny Wärmé.
torsdag, 19 december 2019 12:49

NCC säljer logistik i Göteborg till ICA

 

ICA Fastigheter köper av NCC ett logistikprojekt i Arendal i direkt anslutning till Göteborgs hamn och invid riksväg 155.

 


NCC säljer logistikprojektet Stora Bergstomten i Arendal för ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 290 Mkr. Fastigheten ska användas som ett e-handelslager för ICA Sverige och köpare är ICA Fastigheter.

Stora Bergstomten är den fjärde etappen i Arendal Green Park i Göteborgs hamn och här utvecklar NCC och ICA tillsammans ett nytt e-handelslager. ICA Sverige tecknade ett hyresavtal för hela den uthyrningsbara ytan om cirka 17.200 kvm i april i år.

– Vi ser att intresset för logistikfastigheter ökar i takt med en växande e-handel och Arendal har ett av Sveriges bästa logistiklägen. Vår ambition är att utveckla attraktiva och hållbara fastigheter genom bland annat BREEAM-certifiering i nära samverkan med våra kunder för att kunna möta deras behov. Att ICA nu blir både hyresgäst och ägare är ett bra exempel på det, säger Johanna Hult-Rentsch, regionchef Väst, NCC Property Development.

Affären genomförs som en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 290 Mkr. Inga hyresgarantier lämnas vid försäljningen. Fastigheten beräknas vara färdigställd i fjärde kvartalet 2020 och ger då en positiv resultatpåverkan i NCC Property Development.

– Förvärvet är i linje med vår strategi att skapa en infrastruktur för ICA:s logistik och e-handel. Arendal är ett strategiskt viktigt läge och kommer göra det enklare och mer effektivt för ICA-butikerna att samordna plock och leverans i ett gemensamt e-handelslager, säger Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter.

Arendal har en placering i direkt anslutning till Göteborgs hamn och invid riksväg 155, med utmärkt skyltläge. NCC har utvecklat flera logistikprojekt i Arendal och påbörjar nu planeringen för nästa etapp.

NCC har som mål att minimera projektets miljöpåverkan och att fastigheten ska bli certifierad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.



 

Småbåtshamnen på Råå, Helsingborg.

 


I fiskeläget på Råå utanför Helsingborg planerar Riksbyggen för fem bostadsrätter i Brf Fiskeläget fördelat på två hus. Husen kommer att harmonisera med de befintliga gamla byggnaderna i det pittoreska Råå.


– Råå har ett fantastiskt läge och där vi planerar för en nybyggnation som kommer att smälta in i den unika miljön. Alla lägenheter kommer att få en uteplats mot innergården och ett bekvämt badrocksavstånd till både hamn, bad och strand, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.

De nya bostäderna kommer att ligga på den tomt där det tidigare låg en livsmedelsbutik.

Riksbyggen planerar för ett gårdshus med två 3:or på 81 kvm och för ett gatuhus längs Rååvägen med tre lägenheter. I gatuhuset blir det en 3:a i markplan och två etagelägenheter, en 4:a på 110 kvm och en 5:a på 137 kvm.

– Riksbyggen har arbetat med projektet under en lång tid och det är väldigt roligt att vi nu kan starta arbetet. Det kommer att bli ett lyft för hela fiskläget med de nya bostäderna, säger Ulrika Nyström, regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad, region Syd.

I Råå finns all service och alla bekvämligheter som vardagen kräver. Helsingborg ligger bara sex km bort och hela Öresundsregionen nås inom en timme med båt, tåg eller buss.

Försäljningen i Brf Fiskeläget är planerad att starta under hösten 2020.




torsdag, 19 december 2019 12:27

Pangea: Nytt transaktionsrekord

 

Transaktionsvolymen i Sverige ökade med hela 35 procent till cirka 220 miljarder kronor under 2019.



Efter ett mycket starkt sista kvartal uppgår transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden till cirka 44 miljarder euro under 2019, vilket är den högsta nivån någonsin. Den höga volymen beror bland annat på en rekordstark svensk fastighetsmarknad och många stora bolagsaffärer, visar nya siffror från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.


– 2019 blev inte bara ett rekordår, utan också femte året i rad med en volym över 40 miljarder euro. Det visar att den nordiska fastighetsmarknaden är en av de absolut mest stabila och aktiva i Europa, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen i Sverige ökade med hela 35 procent till cirka 220 miljarder kronor under 2019. Det förra rekordet på 208 miljarder kronor från 2016 passerades alltså med marginal. I Norge, som fortsätter att vara den näst största marknaden i Norden, minskade volymen med 7 procent under året. Även i Finland och Danmark sjönk volymerna med cirka 25 procent, från ovanligt höga nivåer under 2018. Det totala antalet transaktioner på den nordiska fastighetsmarknaden minskade med 5 procent under 2019 och den genomsnittliga transaktionsstorleken uppgick till 44 miljoner euro.

 

 

 

 

 

I Sverige är transaktionsvolymen högre än någonsin tidigare, men antalet affärer är det lägsta på fem år. Det beror på att det sker allt fler stora portföljaffärer, och många utländska investerare söker exempelvis färdiga förvaltningsstrukturer och bolagsförvärv i första hand, och inte enskilda fastigheter, säger Mikael Söderlundh.

Utländska köpare stod för 34 procent av transaktionsvolymen i Norden under 2019 och i Sverige var andelen
30 procent. Under de senaste tre åren har utländska köpare nettoinvesterat mer än 20 miljarder euro på den nordiska fastighetsmarknaden.

Kontor var det största segmentet och stod för 29 procent av transaktionsvolymen under 2019, följt av bostäder som stod för 23 procent. Andelen samhällsfastigheter ökade till 18 procent, en markant ökning från 6 procent förra året. Handel stod för 11 procent av volymen, ned från 16 procent förra året.

– Det finns en stark efterfrågan på olika typer av samhällsfastigheter, drivet av demografiska faktorer och en jakt på stabila kassaflöden. Även centralt belägna kontorsfastigheter och logistik är heta segment, medan det är fortsatt motigt för handelsfastigheter, säger Joakim Arvius, vd i Sverige och partner på Pangea Property Partners. De största fastighetstransaktionerna i Norden under 2019 var:

1. SBBs förvärv av svenska samhällsfastighetsbolaget Hemfosa (39,8 miljarder kronor). 2.Vonovias förvärv av svenska bostadsbolaget Hembla (33,5 miljarder kronor). 3.Elos och Varmas sammanslagning av köpcentrumen Jumbo och Flamingo i Finland (0,6 miljarder euro). 4. Liliums och Castellums bytesaffär med 26 fastigheter i Linköping och Sundsvall (5,2 miljarder kronor). 5. DNB Livs förvärv av DNB Banks huvudkontor i Oslo från SBB (4,5 miljarder norska kronor).


Pangea Property Partners har genomfört nästan 40 transaktioner och andra rådgivningsuppdrag i Norden med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 30 miljarder kronor under 2019
. Bolaget var exempelvis rådgivare i den stora bytesaffären mellan Lilium och Castellum i Linköping och Sundsvall på 5,2 miljarder kronor, vilket är den största fastighetsaffären i Sverige under året bortsett från utköp från börsen.

Pangea var också rådgivare till Starwood i deras första affär i Finland när de förvärvade 73 bostadsfastigheter, med cirka 2 200 lägenheter, från Elo och OP Group. Baolget har även genomfört flera stora transaktioner i centrala Stockholm och Oslo för kunder som Humlegården, Profi Fastigheter, Union Investments, Bane NOR, Genesta och Tristan Capital Partners.

– Vi förväntar oss att även 2020 kommer att bli ett starkt år för den nordiska fastighetsmarknaden, drivet av gynnsamma makroekonomiska förutsättningar såsom låga räntor och svaga lokala valutor, samt många följdaffärer och portföljjusteringar i kölvattnet av senaste tidens stora bolagsförvärv, säger Joakim Arvius.

torsdag, 19 december 2019 12:08

Genesta säljer till Klövern för 2 Mdr kr

 

Kalvebod Brygge 32 i centrala Köpenhamn omfattar 31.700 kvm.



Genesta säljer kontorsfastigheten Kalvebod Brygge 32 i centrala Köpenhamn på uppdrag av Genesta Nordic Real Estate Fund II (GNRE Fund II) för 1.420 miljoner danska kronor, motsvarande 1.984 Mkr, till Klövern.
När Genesta förvärvade den 31.700 kvm stora fastigheten i början av 2018 var den nästan tom.

Idag är Kalvebod Brygge 32 fullt uthyrd med Kammeradvokaten som största hyresgäst, samt DSB och Rigsarkivet.

Under Genestas ägande har 25.400 kvm hyrts ut och fastigheten genomgår just nu en omfattande renovering för att möta de nya hyresgästers behov. När allt är klart kommer fastigheten att ha skräddarsydda kontorslokaler, en ny fasad och en takterrass.

– Den unika karaktären och det centrala läget gör att Kalvebod Brygge 32 passar perfekt in i fondens investeringsstrategi. Projektet visar varför kontorsmarknaden i Köpenhamn är, och kommer fortsätta vara, en viktig marknad för oss, säger Genestas vd, David Neil.

Hyresgästerna förväntas att flytta in i den nyrenoverade fastigheten i april 2021.

– Vi ser fram emot att få välkomna våra nya hyresgäster till moderna och flexibla kontorsytor i ett mycket centralt läge. Detta förvärv kompletterar vår portfölj i Köpenhamn på ett fantastiskt sätt, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

Genesta har haft Revco, Gorrisen Federspiel och Colliers som rådgivare under transaktionen.

GNRE Fund II
Fondens strategi är att erbjuda institutionella investerare attraktiva kapitalplaceringar i kontorsfastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Fonden investerar också i handel- och logistikfastigheter i huvudstäderna och andra storstäder i Norden.




onsdag, 18 december 2019 23:06

Humlegården växer stort

 

T-House uppfördes 1907-1910 på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Byggnaden är ritad arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955). I T-House har Humlegården sitt huvudkontor.



Av Stefan Fröjdendahl

Under det senaste halvåret har Humlegården Fastigheter växt rejält. Under onsdagen tillträdde Humlegården kontorsfastigheterna Landbyska verket 8 och 9, omfattande 12.000 kvm, vid Engelbrektsplan i Stockholm då Midroc sålde fastigheterna. Se länk

Humlegården äger sedan tidigare över 24.000 kvm runt Engelbrektsplan, bland annat fastigheten T-House i kvarteret Sparbössan. Sammantaget bildas ett sällsynt starkt kluster i ett attraktivt område, där det finns goda möjligheter att skapa ett samspel mellan husen och stärka kunderbjudandet i kvarteret.

Nu är Humlegården en större fastighetsägare i innerstaden (City, Gärdet, Hagastaden, Kungsholmen), då bolaget med förvärvet av Landbyska verket 8 och 9, äger totalt cirka 203.000 kvm.

Sedan halvårsskiftet har Humlegården förvärvat, förutom Landbyska verket 8 och 9, två fastigheter på Gärdet, Bremen 2 och 4 samt en hotellfastighet Dykaren 33 på Kungsholmen. Dykaren 33 se länk. Bremen 2 och 4 se länk

Humlegården är en långsiktig, aktiv förvaltare som även genomför utvecklingsprojekt. Flera av fastigheterna i beståndet i innerstaden har förädlats för att både möta dagens krav på funktionalitet och hållbarhet samtidigt som de ursprungliga värdena bevaras. Bolaget ser potentialen även i förvärvet av Landbyska verket. Anneli Jansson, vd säger:

– Landbyska verket passar väl in i vår profil och vi kommer att se på kvarteret som helhet, där vi inkluderar alla våra fastigheter runt Engelbrektsplan. Det finns stora möjligheter att skapa ett utbyte mellan fastigheterna och på så vis stärka kunderbjudandet. Här kan vi ta ett helhetsgrepp om en central plats som vi tror kan nyttjas på ett bättre sätt, i ett sällsynt bra läge alldeles intill en av Stockholms största parker.

Flera stora projekt

Nu har Humlegården flera stora pågående projekt. 1. Närmast färdigställande är Nybrogatan 17, med en uthyrningsbar yta om cirka 6.000 kvm. 2. Vidare sker nu en omfattande restaurering av Nybrogatan 15-17 i den del av fastigheten som varit entré till den gamla biografen Astoria. 3. Nu utvecklas Härden 15, om 22.000 kvm, belägen på Hälsingegatan 38-40 i Norra Stationsområdet i Stockholm. Projektering pågår och uthyrningsarbetet har startat. 4. I Solna Strand har Humlegården hyrt ut hela fastigheten Grow om 25.000 kvm till Arbetsförmedlingens Huvudkontor, Qlik, Technopolis co-workingkoncept UMA Workspace, Key Solution, DNV GL och restaurang K-Märkt. 5. I Solna Strand utvecklar nu Humlegården även kvarteret Origo med nyproducerade, yteffektiva och flexibla kontor med lokaler upp till 50.000 kvm med en planerad inflyttning från år 2022. 6. Ett stort projekt har Humlegården i Hagalund. Solna stad och Humlegården har tecknat en principöverenskommelse om en första etapp i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde kommer att ske i flera etapper och beräknas pågå under 15 år. Tillsammans med den utbyggda kollektivtrafiken är tanken att utvecklingen av området, som ligger i anslutning till Solnavägen, ska knyta samman Solna och Stockholm. Humlegården äger samtliga fastigheter i denna första etapp, som avser nyskapande av cirka 48.000 kvm ljus BTA inom kvarteren Gelbgjutaren samt en del av kvarteret Instrumentet. Den nya tunnelbanestationen kommer att placeras mitt i Hagalunds arbetsplatsområde, längs med Gelbgjutarevägen, och detta första steg i utvecklingen omfattar fastigheterna närmast den framtida stationen.

Ett stort fastighetsvärde

Enligt Humlegårdens halvårsrapport var värdet på fastigheterna cirka 26,2 Mdr kr. Sedan halvårsskiftet har Humlegården, förutom förvärvet av Landbyska verket 8 och 9, även köpt två fastigheter på Gärdet, Bremen 2 och 4, samt en hotellfastighet på Kungsholmen, Dykaren 33, transaktioner motsvarande ett värde om cirka 4 Mdr kr och lägger vi till värdet på Landbyska verket 8 och 9 om cirka 2 Mdr kr så kommer Humlegårdens totala fastighetsvärde bli  cirka 32 Mdr kr, exklusive pågående projektfastigheter. Dessa värden är nu en grov skattning av mig och detta rätta värdet får vi när Humlegården Fastigheter publicerar sin årsrapport.


 

Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.



Serneke har tecknat avtal med Trenum AB kring försäljning av en hyresrättsportfölj omfattande cirka 875 lägenheter. Affären har ett totalt värde på cirka 1,8 Mdr kr. Sernekes rådgivare i affären har Cushman & Wakefield varit.


Fastighetsbolaget Trenum AB, samägt av Balder och Tredje AP-fonden, köper sammanlagt fem markområden med tillhörande bostadsprojekt i Borås, Göteborg, Trollhättan och Vänersborg. I avtalet ingår projektutveckling och entreprenaduppdrag för Serneke att uppföra totalt cirka 875 bostäder på de aktuella fastigheterna.

Bostadsprojekten baseras på Sernekes egenutvecklade koncepthus, som i korthet innebär en standardiserad och effektiviserad byggprocess, attraktiva planlösningar och hög boendekvalitet.

– Det känns mycket bra att inleda ett strategiskt långsiktigt samarbete med ett bolag i Balder-koncernen. Det här är en affär som vi arbetat fram under en längre tid och som, utöver att den knyter en ny stark allians, också innebär bra ordervolym för vår entreprenadverksamhet under en tid framöver. Detta är helt strategiskt rätt utifrån vår affärsidé om att utveckla, sälja och bygga fastigheter, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

– Trenum fokuserar på att bygga och förvärva nyproducerade hyresrätter. Affären med Serneke passar väl in i den strategin då Serneke, med sina koncepthus, har utvecklat en produkt som uppfyller hyresrättens krav på yteffektivitet utan att ge avkall på arkitektur och kvalitet, säger Marcus Hansson, vd för Trenum.

Produktionsstart för de första projekten är beräknad till första kvartalet 2020 och under 2023 beräknas samtliga lägenheter stå klara. Ordervolymerna för de olika entreprenaduppdragen orderbokförs löpande under motsvarande period, i takt med produktionsstarter.

Totalt har affären ett underliggande fastighetsvärde på cirka 1,8 Mdr kr, inklusive investeringsbidrag. Transaktionen har en positiv likviditetseffekt i det fjärde kvartalet på cirka 95 miljoner kronor samt en positiv initial resultatpåverkan om cirka 60 Mkr.

onsdag, 18 december 2019 20:37

Besqab bygger 172 borätter i Årstaberg

 

Besqabs 172 bostadsrätter i Årstaberg ska stå klara för inflyttning efter sommaren 2021. Illustration: Equator Stockholm



Under onsdagen den 18 december tog Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad tillsammans med Besqabs vd Anette Frumerie, ett första spadtag för nya bostäder i Årstaberg.
Besqab är med och utvecklar Stockholms stad och kompletterar bostadsutbudet med lägenheter i ett kollektivtrafiknära läge med cykeln i fokus för Brf Vélo. Här finns cykelparkering i garaget, cykelverkstad i huset och cykelkrokar på balkongerna. Dessutom väl utbyggt cykelbanenät utanför dörren samt pendeltåg, tvärbana och buss.

– Det är mycket som händer i Stockholm nu och vi håller en hög takt för att få fram fler attraktiva bostäder i Stockholm, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad. Årstaberg är en fantastiskt bra boendemiljö med närhet till både bra kommunikationer och till promenadstråken längs Liljeholmskajen och i Årstaskogen

– Vi är stolta och glada över att kunna starta ytterligare ett bostadsprojekt i Stockholm, säger Anette Frumerie, vd för Besqab. Här anpassar vi bostäderna för att kunna leva hållbart med låg energiförbrukning, sunda materialval och lägenheter med stort ljusflöde och känsla av rymd. Ett fantastiskt läge där du kan cykla över Årstabron och nå Södermalm på 5 minuter.

Fakta Brf Vélo

172 bostadsrättslägenheter, 1 - 4 rum och kök, 30 - 103 kvm. Inflyttning efter sommaren 2021 Arkitekt: Equator Stockholm