29 april 2024

Redaktionen

 

I stadsdelen Rambodal i Norrköping bygger SHH Bostad 117 hyresrättslägenheter om 1-3 rum och kök.

 


SHH Bostad har avyttrat hyresprojekt i Norrköping och Sundsvall om totalt 241 hyreslägenheter till Trenum, som ägs till lika delar av AP3 och Balder. Transaktionerna, som är ovillkorade, har skett genom bolagsöverlåtelser och har baserats på underliggande fastighetsvärde om totalt cirka 400 Mkr, exklusive investeringsbidrag. I avtalet ingår projektutveckling och entreprenaduppdrag om att uppföra bostäderna på de aktuella platserna.

Försäljningen ger en positiv initial resultatpåverkan om cirka 25 Mkr i det fjärde kvartalet 2019 samt en positiv likviditetseffekt om cirka 40 Mkr i första kvartalet 2020. Cirio har varit rådgivare till SHH och Werks Advokater till Trenum.

– Vi är stolta att ha varit värdeskapande i utvecklingen och att ha byggstartat två hyresprojekt som nu kan överlämnas till Trenum som blir en ypperlig långsiktig och erfaren förvaltare av fastigheterna, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef SHH Bostad.

– Förvärvet är i linje med Trenums ambition att förvärva hyresfastigheter på stora och mellanstora orter och vi ser fram emot färdigställande under 2021. Detta är vår andra affär med SHH och vi hoppas kunna göra ytterligare affärer med dem i framtiden, säger Marcus Hansson, vd för Trenum.


måndag, 23 december 2019 12:47

Skanska säljer i Washington för 1,53 Mdr kr

 

Skanskas 99M är en 11 våningar hög, 21.700 kvm stor, LEED Guld-certifierad kontorsbyggnad i Washington D.C. Byggnaden färdigställdes under det andra kvartalet 2018.

 


Skanska har sålt kontorsbyggnaden 99M i Washington, DC, USA, för 163 miljoner dollar, cirka 1,53 Mdr kr. Köparen är ett dotterbolag till Polinger Development Co. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska USA Commercial Development under det fjärde kvartalet 2019. Tillträdet till fastigheten förväntas ske under det första kvartalet 2020.

Skanskas 99M är en 11 våningar hög, 21.700 kvm stor, LEED Guld-certifierad kontorsbyggnad i Washington D.C. Byggnaden är till 87 procent uthyrd och hyresgästerna inkluderar Common Grounds, Pyxera Global och Give Campus. Utöver detaljhandel på bottenplanet erbjuder byggnaden bland annat en takterrass.

Byggandet påbörjades under det tredje kvartalet 2015 och slutfördes under det andra kvartalet 2018.

Skanskas övriga projekt i Washington-området inkluderar kontorsbyggnaden 2112 Penn, lägenhetsprojektet RESA,kontorsbyggnaden 1776 Wilson Blvd och kontorshuset 733 10 and G. Skanskas senaste markköp inkluderar land vid Scott’s Run för att utveckla ett flerfamiljhus i Tysons, VA och 1700 M, en kommersiell byggnad.

måndag, 23 december 2019 12:33

Patrizia köper Louise Tower i Bryssel

 

Louise Tower, på Avenue Louise, i centrala Bryssel, byggdes ursprungligen 1966. Tornet ligger i ett av de främsta kommersiella  kvarteren i den belgiska huvudstaden. I väntan på godkännande av ett bygglov finns planer om att Louise Towers nuvarande 30.000 kvm ska utökas i en större ombyggnad

 


Patrizia förvärvar en portfölj med kontors- och detaljhandelsfastigheter för totalt 190 MEUR, cirka 1,98 Mdr kr, inklusive landmärket Louise Tower i Bryssel som en del i ett stort ombyggnadsprojekt om 65 MEUR. I affären ingår ytterligare sex fastighetstillgångar som tidigare ägs av Athora Real Estate Investments B.V. Totalt omfattar affären, förutom förvärvet av Louise Tower, ytterligare fem kontorsfastigheter med över 45 hyresgäster som hyr cirka 35.000 kvm på välbelägna lägen i Bryssel.

Louise Tower, på Avenue Louise, i centrala Bryssel, byggdes ursprungligen 1966. Tornet ligger i ett av de främsta kommersiella  kvarteren i den belgiska huvudstaden och det erbjuder kontor med tillhörande detaljhandelslokaler. I väntan på godkännande av ett bygglov finns planer om att Louise Towers nuvarande 30.000 kvm ska utökas i en större ombyggnad under ledning av Patrizias paneuropeiska utvecklingsteam. Ombyggnaden av 25 våningar förväntas vara klar i slutet av 2022. Arbetena kommer att omfatta en helt ny fasad jämte en helt ny uppgradering av fastigheten. Efter att arbetet har slutförts kommer tornet vara optimalt ur ett energiperspektiv med betyget BREEAM Excellent.

Sheelam Chadha, chef för transaktioner för Patrizia i Bryssel säger:
– Detta spännande och miljömässigt hållbara projekt kommer att ha en mycket positiv inverkan för hyresgäster som söker ett alternativt huvudkontor i Bryssel.

Affären om totalt 1,98 Mdr kr, inkluderar, förutom Louise Tower,  ytterligare fem kontorsfastigheter och en detaljhandelsfastighet, med totalt över 45 hyresgäster som hyr över 35.000 kvm i välbelägna kvarter i Bryssel.


Förvärvet av portföljen ökar Patrizias totala förvaltade tillgångar (AUM) i Belgien och Luxemburg till cirka 1,62 miljarder euro.

 

Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.


Magnolia Bostad har under fjärde kvartalet produktionsstartat totalt fyra projekt om 1.350 boenden.
Produktionsstarterna avser två projekt i befintlig projektportfölj belägna i Lund och Spånga samt två nyförvärvade projekt belägna i Norrköping och Ystad om totalt 1.350 boenden, varav 80 vårdboenden. Samtliga projekt kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och projekten i Ystad och Norrköping kommer att uppföras i trä.

Projektet i Spånga har sålts till Heimstaden Bostad.

För projektet i Lund har totalentreprenad tecknats med Serneke. Fastigheterna är belägna i Södra Råbylund i östra delen av Lund och har ett unikt läge i staden med närheten till både Råbysjön och Lundaslätten.

För de nyförvärvade projekten i Norrköping och Ystad har totalentreprenad tecknats med Derome. Fastigheten i Norrköping har ett attraktivt läge i Björkalund strax söder om centrala Norrköping och fastigheten i Ystad har ett strandnära läge, cirka 300 meter från havet och med bra kommunikationer till Malmö. Totalt omfattar de två fastigheterna utveckling av cirka 20.600 kvm BTA.

Projekten omfattas av tidigare ingångna ramavtal och vinstavräkning för projekten i Lund, Norrköping och Ystad sker när försäljningsavtal tecknats för respektive projekt.

— Vi ser mycket positivt på att vi under fjärde kvartalet produktionsstartat cirka 1 350 boenden. Detta resulterar i att vi produktionsstartar omkring 2.700 boenden under 2019. Utöver detta har vi förvärvat omkring 1.100 bostadsbyggrätter enbart under det fjärde kvartalet, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

 

Thomas Persson, chef för affärsgenerering och regionchef Öst, Magnolia Bostad.



Magnolia Bostad säljer det första projektet inom ramavtalet med Heimstaden Bostad, vilket innebär att Magnolia Bostad har tecknat avtal om försäljning av fastigheten Ferdinand 9 i Spånga, Stockholms kommun, omfattande 141 boenden, 80 vårdboenden samt en stor livsmedelsbutik i markplan. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 755 Mkr.

Projektet är den första försäljningen inom det ramavtal som Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad ingick den 20 juni 2018. Ramavtalet innebär att Heimstaden Bostad ska förvärva bostadsprojekt omfattande 14 projekt om cirka 5.300 boenden av Magnolia Bostad till ett värde av cirka 9,6 Mdr kr.


Fastigheten är belägen inom ett område som står inför en stor förändring då det håller på att omvandlas från industriområde till en blandstad med bostäder, kontor, butiker och annan service. Fastigheten har ett mycket bra läge med närhet till pendeltågstrafik och busskommunikationer.

Totalentreprenör är Consto. Operatör för vårdboendet är Vardaga, med vilka ett 15-årigt hyresavtal tecknats. Det finns även ett 12-årigt hyresavtal tecknat med Coop för livsmedelsbutiken i markplan.

Magnolia Bostad kommer att utveckla och driva projektet fram tills dess att bostäderna är klara för inflyttning, vilket beräknas ske under 2023.


 

Säve flygplats. Illustration: White arkitekter

 

 

Castellum och Serneke har kommit överens om att Castellum i förtid ska fullfölja sitt åtagande om utbetalning av tilläggsköpeskilling för Säve flygplats, genom att erlägga ett engångsbelopp om 300 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt om 60 Mkr. Beloppet ska jämföras med den maximala tilläggsköpeskillingen som bedömdes till 1,3 Mdr kr vid förvärvstidpunkten. Detta ger Castellum, förutom full förfoganderätt över området, möjlighet till väsentliga tidsvinster i arbetet med att utveckla ett av Nordens största, mest moderna och innovativa logistiknav.

 

Överenskommelsen ger Castellum fullt förfogande över ett utvecklingsområde på 3 miljoner kvm mark nära Nordens största hamn, industrier, nationella transportleder och staden Göteborg.

– Säve flygplats har stor potential inom logistik, hållbara transporter och mobilitet. Det kommer att vara ett av våra absolut största och viktigaste projekt under den kommande tioårsperioden med möjliga investeringsvolymer om 10 miljarder kronor eller mer. Eftersom det första årets erfarenheter och insikter överträffat våra förväntningar vill vi öka takten på markarbete och byggnation, vilket vi nu får möjlighet till, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Castellum har expansiva utvecklingsplaner för området med målsättning att skapa ett av Nordens modernaste och största logistiknav, och ett område för innovation och utveckling med fokus på hållbara transporter och mobilitet. Det tidigarelagda fullföljandet av förvärvet ger goda möjligheter till ökad kontroll över planprocessen, vilket också kommer att kunna öka takten på exploateringen av Säve flygplats.

Redan under det år som gått sedan förvärvet har Castellum upplevt ett betydande intresse från befintliga och potentiella kunder, som ser möjligheter att växa tack vare de synergier som kan uppstå i det kluster av utvecklingsverksamhet inom framtida teknologi som Castellum har för avsikt att skapa på Säve flygplats. Idag pågår exempelvis produktion av testutrustning för att möjliggöra mer hållbara transporter med befintliga fordon och inom kort inleds den första svenska produktionen av elflyg.

– Den fulla rådighet vi nu skaffat oss gör att vi kan agera än snabbare för att realisera möjligheter för våra kunder och andra intressenter. Vår drivkraft är att hjälpa våra kunder att växa. Här ges vi chansen att ta det ett steg till, genom att också möjliggöra för kunders utbyte av varandra och den ytterligare utveckling det kan leda till för både kunderna och klimatet, säger Henrik Saxborn.


Affären innebär även att Castellum utökar sitt ägande på Säve med 200.000 kvm mark samt övertar ansvaret för sanering av eventuella föroreningar.

 

– Säve går nu in i en fas där det är naturligt för oss att fokusera mer på vår roll som byggare. När vi summerar den totala affären för oss som ägare och utvecklare av Säve kan vi konstatera att den i sin helhet gett oss ett positivt resultat på cirka 625 miljoner kronor. Dagens uppgörelse ger goda möjligheter att fortsatt vara del av utvecklingen på Säve, men då i rollen som entreprenör. Vi vet av egen erfarenhet att processen som kommer nu med programhandling och detaljplan kan dra ut på tiden och det kan dröja många år ytterligare innan vi ser några pengar. Bättre för oss då att stärka kassan här och nu och få möjlighet att hitta fler projekt med potential av ett nytt Säve. Det och att kunna göra fler projekt som bidrar till ett bättre samhälle är något jag personligen brinner för, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group.

Affären innebär att Serneke vid en slutavräkning erhåller 360 Mkr. Serneke kvarstår som föredragen partner till Castellum i den kommande utvecklingen av området. Genom dagens uppgörelse upphör även Sernekes ansvar avseende sanering av föroreningar på området. Återstående reservation för saneringsåtaganden om totalt 10,5 miljoner kronor upplöses i samband med affären

 

Den finansiella effekten för Serneke innebär en negativ resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 85 Mkr samt en positiv likviditet om cirka 300 Mkr.

 

Affären i sammandrag
Castellum förvärvade Säve Flygplats av Serneke med tillträde 21 december 2018. Förvärvspris: Den initiala köpeskillingen uppgick till minst 1,1 miljarder kronor, varav 750 Mkr erlades som likvid vid tillträdet. Resterande cirka 300 Mkr reserverades vid förvärvstillfället i syfte att utgå som del av en större tilläggsköpeskilling i takt med detaljplanens utvecklande och erhållande av bygglov där en bortre tidsgräns var år 2030. Vid förvärvstidpunkten bedömdes en maximal tilläggsköpeskilling uppgå till 1 miljarder kronor utöver de 300 Mkr som då reserverades.




måndag, 23 december 2019 09:59

SBB säljer 46 fastigheter för drygt 1 Mdr kr

 

Ilija Batljan, vd för SBB.

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått avtal om försäljning av 46 fastigheter i huvudsak kontorsfastigheter, LSS-fastigheter och HVB-hem, lokaliserade företrädesevis i södra och mellersta Sverige.

Försäljningarna sker till ett överenskommet fastighetsvärde om drygt 1 Mdr kr och de överstiger bokförda värden med cirka 10 procent.

– Försäljningen visar på nytt att även SBBs fastigheter som inte är del i kärnportföljen men med starka kassaflöden, är mycket attraktiva och likvida, kommenterar Ilija Batljan, vd för SBB.

fredag, 20 december 2019 17:22

SSM säljer andel i Bromma Square till Profi

 

Efter att SSM säljer en andel i ett JV-bolag så äger Profi äger nu tomträtterna Linneduken 5 och Bordduken 7, med en total yta om 11.000 kvm, som ligger i direkt anslutning till Brommaplan och Drottningholmsvägen.

 

 

SSM Holding AB har sålt sin andel i bostadsprojektet Bromma Square avseende fastigheterna Bordduken 7 och Linneduken 5 till JV-partnern Profi Fastigheter. Försäljningen är en konsekvens av utfallet från den utvärdering av projektet som inleddes i Q3 2019. Försäljningen har en marginell påverkan på SSMs resultat samtidigt som kassaflödet påverkas positivt med 42,9 Mkr under Q1 2020.

Bostadsprojektet var planerat till att omfatta cirka 355 bostadsrätter med en BOA om 18.850 kvm. Projektet har varit under utvärdering sedan Q3 2019 och försäljningen är en konsekvens av utvärderingens slutsats som anger att det är mindre attraktivt att utveckla bostäder än att vidareutveckla nuvarande kommersiella fastigheter.

Försäljningen har en marginell påverkan på SSMs resultat samtidigt som kassaflödet påverkas positivt med 42,9 Mkr under Q1 2020.

fredag, 20 december 2019 17:02

Humlegården avtalar om teckningsåtagande

 

– Beskedet har mottagits väl av marknaden, där kreditanalyserna pekar på en ökad sannolikhet för en höjd rating, säger Mikael Andersson, Humlegårdens finanschef.

 

 

Som tidigare meddelats har Humlegården Fastigheter och merparten av bolagets ägare ingått en avsiktsförklaring om ett teckningsåtagande avseende företagscertifikat. Nu har även avtal tecknats. Beskedet har genererat positiv respons på kreditmarknaden och stärker bolagets finansiella position ytterligare.

De deltagande ägarbolagen innehar tillsammans en ägarandel om cirka 67 procent. Enligt avtalet förbinder de sig att på Humlegårdens begäran köpa företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor. Avtalet gäller till och med den 16 december 2021 och har en uppsägningstid om 24 månader. Vid utebliven uppsägning förlängs avtalet tills vidare med 24 månaders uppsägningstid. Syftet med teckningsåtagandet är att stärka Humlegårdens finansiella position och kreditkvalitet.

– Beskedet har mottagits väl av marknaden, där kreditanalyserna pekar på en ökad sannolikhet för en höjd rating. Den utökade volymen lånelöften sänker dessutom Humlegårdens refinansieringsrisk och innebär att vi står ännu bättre finansiellt rustade inför framtiden, säger Mikael Andersson, Humlegårdens finanschef.

Humlegården Fastigheter ägs av samtliga 23 länsbolag inom Länsförsäkringar samt Länsförsäkringar Liv, Länsförsäkringar Sak och Länsförsäkringar Fondliv.

fredag, 20 december 2019 14:40

Fabege i avtal med TietoEVRY om 22.000 kvm

 

Tillsammans med Fabege, Solna Stad och AIX Arkitekter utvecklar Strategisk Arkitektur Arenastadens östra delar projektet Första parkett som innehåller kontor och nytt badhus för Solnaborna. Byggnaden blir ett landmärke som markerar Arenastadens östra port och samtidigt manifesterar det nya badhuset. Planarbetet inleddes i början av 2017 och i oktober 2018 togs första spadtaget.

 



Ett atrium i Första parkett.

 

Tieto och EVRY, som precis fått klartecken för sin sammanslagning av två av Nordens största IT-leverantörer, har beslutat att samla sina verksamheter i Stockholm i helt nya lokaler. TietoEVRY har tecknat avtal om cirka 22 .00 kvm i Fabeges pågående projekt Kvarter Poolen, som även inrymmer Solna Stads nya simhall. De får tillträde till sina nya lokaler under det första kvartalet 2022.

Den nya byggnaden, som ritats av Strategisk Arkitektur, har totalt cirka 28.000 kvm uthyrningsbar kontorsyta. TietoEVRY har tecknat avtal för 22.000 kvm och har även en option under byggtiden på ytterligare 6.000 kvm. Byggnaden kommer i enlighet med Fabeges policy att hållbarhetscertifieras enligt BREEAM- SE och avtalet är ett så kallat grönt hyresavtal där båda parter kommer överens om gemensamma ambitioner för minskad klimatbelastning.

– Vi är verkligen glada över att få välkomna TietoEVRY till Arenastaden. Här får de ett fantastiskt kontor i en byggnad med lockande arkitektur och i en stadsdel som verkligen erbjuder allt. Det kommer att ge mycket goda förutsättningar för fortsatt framgång, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

Avtalet löper på sju år och den årliga hyran uppgår till 70 Mkr. EVRY är hyresgäst hos Fabege redan idag och kommer i samband med flytten att lämna sitt kontor på 9.500 kvm i fastigheten Sliparen 2 i Solna Business Park. (Nettouthyrningseffekten för Fabege blir 47,5 Mkr.)

TietoEVRY blir bland annat granne med ICAs nya huvudkontor i Arenastaden, ett stenkast från såväl Westfield Mall of Scandinavia, Friends Arena, naturområden och bra kollektiva kommunikationer.