18 maj 2024
måndag, 16 april 2012 10:25

Tre arkitektförslag för Huddinge Centrum presenteras

Skrivet av 
alt
Sekvenser är ett av de tre anonyma förslagen från BIG/Sweco, Kod Arkitekter
och White.

 

Mellan den 16 april och 16 maj i år presenteras en utställning i Folkets Hus av tre arkitektförslag för ny byggnad i Huddinge Centrum
. Tävlande arkitektkontor är BIG och Sweco tillsammans, Kod Arkitekter och White
. Förslagen ska vara anonyma fram till dess att juryn har utsett en vinnare.

Den nya byggnaden, kallad Paradiset, ska vara en entré till Huddinge Centrum. Ambitionen är att fastigheten ska bli en långsiktigt hållbar publik plats med en blandning av service, handel och kontor.

– Vi vill skapa ett personligt, gemytligt och välkomnande centrum där Huddingebor och besökare tillbringar tid, handlar, umgås eller äter en bit mat. Vi vill också ge fler företag möjlighet att etablera sig centralt i Huddinge. Nu har vi tre spännande förslag som vi vill visa, säger Christina Hansson, affärsområdeschef centrum för Huge Fastigheter.

Den ursprungliga arkitekturen i centrumet hämtade inspiration från klassiska engelska towncenters och gav Huddinge Centrum en intim karaktär. Måtten på gångstråk och torg hämtades även från andra etablerade platser som Gamla Stan och Biblioteksgatan i Stockholm.

Centrumet byggdes ursprungligen på 1960-talet och har genomgått flera ombyggnationer under 80-talet. Tanken var att integrera bostäder för att skapa ett levande centrum där människor vistas under dygnets alla timmar. Centrumet gjordes bilfritt med garage i utkanterna. Ett av dem, Paradisgaraget, är i dag i behov av större ombyggnadsåtgärder. Här kommer arkitekttävlingen in, och med den undersöker Huge möjligheten att skapa nya värden för området.

Tävlingsförslagen bedöms av en jury bestående av representanter från fastighetsägaren Huge Fastigheter AB, Huddinge kommun, två oberoende arkitekter utsedda av Sveriges Arkitekter samt en plats- och stadskärneutvecklare.