11 maj 2024
måndag, 02 april 2012 14:19

BSK Arkitekter formger ny rättspsykiatri i Trelleborg

Skrivet av 
alt
Modell av BSK:s förslag till rättspsykiatrisk anläggning i Trelleborg.
Modell: BSK

 

alt
Interiör. Illustration: BSK

 


BSK Arkitekter har vunnit formgivningstävlingen för den nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg. Byggnaden – om 12 000 kvm – har fokus på hållbarhet och ska bli Sveriges största passivhus. Vinsten bekräftar BSK Arkitekters satsning på vårdbyggnader, med tidigare vunna uppdrag för nya Södersjukhuset samt nya rättspsykiatriska anläggningen i Huddinge.

 

– Det är fantastiskt roligt att återigen få förtroende att utveckla vårdbyggnader i Sverige. Vårt förslag heter ”Framkant” och vi tror att vårt synsätt med fokus på effektiva flöden, säkerhet och god arbetsmiljö kombinerat med långsiktig hållbarhet kan förnya sättet att bygga vårdanläggningar i framtiden, kommenterar Anna Espling Rolf, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Den nya kliniken i Trelleborg ska vara den sammanhållande enheten och centrum för rättspsykiatri i Skåne. Det övergripande projektmålet har varit att förnya och utveckla den rättspsykiatriska verksamheten samt skapa en säker och bra arbetsmiljö för personalen, kombinerat med en läkande vårdmiljö för patienterna.

 

I motiveringen till valet av BSK Arkitekters förslag lyfte juryn fram bra funktioner, genomtänkt flöde och hög säkerhet. Sammantaget: allt som kommer att underlätta verksamheten. Dessutom tros förslaget ansluta till staden på ett bra sätt och utstråla trygghet.

 

Projekteringsstart beräknas till våren 2012 med inflyttning år 2016.