28 april 2024
söndag, 01 april 2012 19:42

Cornerstone renodlar sin retail-portfölj

Skrivet av 
alt
Mikael Igelström.

 

Cornerstone har i dagarna slutfört försäljningarna av ett antal fastigheter från Nordic Retail Fund (NRF), enligt gällande plan för att fokusera på färre och större handelsfastigheter i den svenska portföljen. De fastigheter som sålts nu ligger i Mariestad, Ludvika, Hedemora och Örnsköldsvik. Totalt har fastigheter sålts för cirka 100 Mkr under det senaste halvåret, vilket frigör resurser för fortsatt utveckling av de större fastigheterna.


Cornerstone beslutade i samband med att man övertog förvaltningen av NRF från EFM sommaren 2011 att se över hur hela den svenska portföljen, på 27 fastigheter till ett värde av drygt 4 Mdr kr (totalt 9 Mdr kr i Norden), kunde utvecklas.  Ett viktigt resultat blev en långsiktig strategi mot färre och större handelsfastigheter, genom att icke-kärninnehav skulle säljas för att frigöra resurser för fortsatt utveckling av de större fastigheterna, t ex Nian i Gävle, Center Syd i Löddeköpinge samt Sigma och Skrapan i Västerås. Ett första steg för att förverkliga denna strategi togs före jul, då sex mindre fastigheter såldes för sammanlagt ca 40 miljoner kr. Ett andra steg tas nu när fyra fastigheter har sålts för cirka 60 Mkr. Fastigheterna är belägna i Mariestad, Ludvika, Hedemora och Örnsköldsvik. Därmed har 10 fastigheter sålts för cirka 100 Mkr under det senaste halvåret.


– Vi har lagt fast en tydlig plan på en renodling av den svenska portföljen och vi fortsätter att följa den. Detta görs parallellt med att vårt Asset Management-team under Kristina Johnsons ledning driver utvecklingsarbetet för de större fastigheterna, säger Cornerstones transaktionschef Mikael Igelström.