25 mars 2019
söndag, 25 mars 2012 22:00

Nytt bibliotek i Lidköping

Skrivet av 
alt
Det nya biblioteket i Lidköping har ritats av Liljewall Arkitekter.

 

Byggnationen av det nya biblioteket på Stenportsgatan i Lidköping framskrider helt enligt plan. Större ytor för barn- och ungdomsverksamhet, hörsal för föreläsningar och fler studierum är exempel på satsningar som ska utveckla biblioteket som mötesplats.


Inflyttningen är planerad till november/december i år och öppnandet av det nya biblioteket till januari 2013. De största förändringarna är en hörsal för 100 personer samt nya lokaler förockså nya lokaler för Skaraborgs Läns Folkrörelsearkiv och för Lidköpings Konsthall. Lidköpings konsthall får också större och bättre lokaler i anslutning till det nya biblioteket.


Det nya biblioteket i Lidköping har ritats av Liljewall Arkitekter. Kvarteret Herakles ligger vid Stenportsgatan i centrala Lidköping och inrymmer en enda stor byggnad. Tidigare har det bland annat varit ett EPA-varuhus, men under de senaste cirka 30 åren har Försäkringskassan haft sin verksamhet där. Sedan 2008 har byggnaden stått i det närmaste tom, men nu är det en ny tid som väntar byggnaden som ska bli ett nytt bibliotek.


Tillsammans med den nya fastighetsägaren har Liljewall genomfört en anbudstävling om biblioteket och fått uppdraget att arbeta med hela den cirka 5000 kvm stora byggnaden, från plan till inredning.


Byggherre för det nya biblioteket är Fyrkantens Förvaltnings AB.