28 april 2024
tisdag, 31 januari 2012 22:13

Vasakronan säljer för 3 Mdr till Carlyle

Skrivet av 

vasakronan_nacka_strand_wEn av den senaste tidens största fastighetsaffärer genomförs när Vasakronan säljer Nacka Strand för 2,95 Mdr kr till The Carlyle Group.

Vasakronan har ägt Nacka Strand i 20 år. Det är i dag ett väl etablerat och fungerande arbetsplatsområde som även innehåller bostäder, skolor, hotell, restauranger, mäss- och konferenslokaler och annan service.

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan kommenterar affären:

– Vi jobbar kontinuerligt med sammansättningen av vår fastighetsportfölj. En betydande andel av vårt fastighetsbestånd ligger i Stockholms ytterområden och den andelen minskar vi nu till förmån för mer centralt belägna fastigheter. Försäljningen av fastigheterna i Nacka Strand ger oss också ett rejält förvärvsutrymme och därigenom möjlighet att ytterligare höja kvaliteten i beståndet genom nya utvecklingsprojekt och köp av fastigheter. The Carlyle Group är en av världens största fondförvaltare med över 153 miljarder US dollar i förvaltat kapital. Tillträde sker den 31 januari 2012. I Sverige äger gruppen sedan tidigare bland annat Globen City samt två köpcentrum i Västerås.

I en kommentar kan sägas att Nacka Strand borde ha utvecklats som ett attraktivt bostadsområde med fint sjöläge för länge sedan. Det låg inte i AP Fastigheters strategi och definitivt inte i Vasakronans, som ej längre äger några bostäder i Nacka Strand.

Flera större hyresgäster som Ericsson, Apoteksbolaget och Telia Sonera har lämnat området. I dag är vakansen cirka 20 procent.                          

Fastighetsaktien sökte under tisdagen köparna Carlyle förgäves. Därför får vi återkomma med besked om Carlyles utvecklingsplaner för området. Nu erhåller Vasakronan en stor köpeskilling, ett belopp som bolaget förmodligen kommer att investera i en prime-fastighet. SF