29 april 2024
måndag, 21 september 2020 10:15

Kulturshuset öppet efter 1,5 års renovering

Skrivet av 

 

 

 


Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr överlämnade en symbolisk nyckel till Kerstin Brunnberg, styrelseordförande i Kulturhuset Stadsteatern, vid invigningen av nya Kulturhuset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturhuset och Teaterhuset vid Sergels torg i Stockholm uppfördes för snart 50 år sedan och har sedan dess besökts flitigt av såväl Stockholmare som hitresta besökare. I januari 2019 påbörjade Stockholms stad en omfattande och primärt teknisk upprustning av fastigheten som nu är klar. Målet har varit att denna knutpunkt i Stockholms kulturliv ska fungera i minst 50 år till.

Byggnadernas tekniska installationer hade uppnått sin livslängd och kostnaderna för att hålla husen igång ökade. Nu finns nya system för vatten, avlopp, el, värme, brand, kyla och ventilation, vilket ger en bättre inomhusmiljö och en mer energieffektiv och driftsäker fastighet.
Efter drygt ett och ett halvt år och en kostnad på cirka 900 Mkr är den omfattande upprustningen nu i mål.

– Kulturhuset är en knutpunkt i Stockholm med hundratusentals besökare, och det är viktigt att besökarna kan känna sig säkra och trygga. Under renoveringen har det tagits bort gifter, luften är renare och tillgängligheten förbättrad för att alla ska känna sig välkomna. En bättre huvudingång från Sergels torg, kommer också bidra till att torget blir tryggare, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Staden har avlägsnat 155 ton asbest och 500 kg miljöfarliga ämnen (PCB) som användes när husen byggdes. Saneringen har varit en viktig del av projektet och i stadens arbete mot en mer hållbar stad.

Upprustningen är primärt teknisk men besökarna kommer också att mötas av en del inre förändringar. Innanför huvudentrén vid Sergels torg har ett nytt besökscenter med bland annat information, biljettförsäljning och garderob skapats, vilket kommer ge besökare och publik ett trevligare och mer effektivt mottagande.

En ny invändig skyltning skapar ett enhetligt och mer harmoniskt intryck, samtidigt som den också underlättar för besökare. Delar av originalinredningen, som Olle Baertlings draperier i hörsalen, de handmålade lamporna i Teaterbarens tak och Celsings fåtöljer har restaurerats och blivit som nya. En del ytskikt har målats.

- Jag är särskilt glad över att projektet hållit tidsplan, och ligger 90 miljoner under budget. Att sanera och renovera en fastighetsyta på 10 fotbollsplaner i hjärtat av Stockholms innerstad är en utmaning. Den strikta kostnadskontrollen har lönat sig, och är ett resultat av arbetet att få ordning och reda i stadens fastighetsbestånd, avslutar Dennis Wedin.

De flesta hyresgäster som fanns i huset före ombyggnaden återvänder, en del restauranger har nya koncept och en del av dem kommer också att få en ny hyresvärd i Kulturhuset Stadsteatern.

På gatuplan, där biljettkassorna tidigare låg, finns det plats för ytterligare en publik verksamhet.

Under byggtiden har Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet fått flytta ut och bedrivits på olika ställen runt om i staden. Även restauranger och andra hyresgäster har haft stängt under byggtiden, helt eller delvis.

Den 18 september var det äntligen dags för alla Stockholmare att besöka verksamheterna igen. Entréerna öppnade klockan 11.30 direkt efter en coronasäkrad invigningsceremoni.

Under  år 2017 bytte Stockholms stad också omkring 4.000 kvm av Kulturhusets fasadglas. Det nya glaset är betydligt mer energieffektivt och en viktig insats för att skapa en miljösmart och ekonomiskt hållbar byggnad. Eftersom glasfasaden är en viktig del av byggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värde har bytet av fasadglaset gjorts i samarbete med Stadsmuseet.