16 maj 2024
torsdag, 17 september 2020 11:19

Tellus Towers kan inte byggas

Skrivet av 

 

 

 


Tellus Towers kan inte byggas med två torn, där det högsta skulle vara 78 våningar och 237 meter högt. Nu säger stadsbyggnadskontoret att kulturmiljön i innerstan och LM-staden, som båda är riksintressen, påverkas negativt av förslaget Tellus Towers och föreslår istället en grupp av höga hus på 20-30 våningar.

 

 

 

 

 

 


Stadsbyggnadskontoret presenterar nu ett nytt förslag för hur det ska byggas vid Telefonplan, vilket innebär att Tellus Towers stryks från förslaget. Orsaken är inte att Swedavia redan år 2019 sa definitivt nej till Tellus towers eftersom det påverkar flyget, utan nu säger stadsbyggnadskontoret att kulturmiljön i innerstan och LM-staden, som båda är riksintressen, påverkas negativt av förslaget Tellus Towers. I mars 2019 meddelade SSM att ett nytt förslag för projektet Tellus Towers och att det skulle flyttas till Telefonplans tunnelbana, på mark ägd av Stena Fastigheter och där det skulle byggas två torn istället för ett, 78 respektive 58 våningar höga., där det högsta tornet skulle bli 237 meter. Nya ägare till projektet ska bli Clear Real Estate Holding AB, som kontrolleras av SSM:s styrelseledamöter och aktieägarna Ulf Morelius samt Ulf Sjöstrand. Se länk.

Nu blir det inget rekordhögt Tellus Towers eftersom stadsbyggnadskontoret vill se en grupp av höga hus på mellan 20 och 30 våningar, enligt Stockholm Direkt. ”Att bygga vidare på denna skala och struktur är ett sätt att uppnå de stadskvaliteter som eftersträvas i projektet”, skriver stadsbyggnadskontoret.


Enligt stadsbyggnadskontoret baseras förslaget inte på flyget utan framförallt att tornen får en för stor negativ konsekvens på kulturmiljön och stadens siluett samt på den närmaste omgivningen i form av vind- och mikroklimat.

– Det främsta skälet är att kulturmiljön i innerstan och LM-staden, som båda är riksintressen, påverkas negativt. Därför föreslår vi att skyskraporna utgår. Men det är viktigt att betona att vi i det nya förslaget strävar mot en jämförbar exploateringsgrad, säger Peter Tomtlund, handläggare på stadsbyggnadskontoret till StockholmDirekt.

Enligt stadsbyggnadskontoret kan det nya förslaget innebära cirka 1.000 nya bostäder jämfört med 1.500 som planförslaget hade tidigare.

Förslaget ska beslutas i stadsbyggnadsnämnden den 24 september 2020. Det är tänkt att det nya förslaget ska ut på samråd vid årsskiftet 2021/2022.