15 maj 2024
måndag, 14 september 2020 12:12

JM och Åke Sundvall får markanvisning i Västertorp

Skrivet av 

 

 

 


Mellanbergsstråkets planprogram omfattar det rödmarkerade området i Västertorp och Hägerstensåsen.

 

 

 

 

 

 

 


Exploateringskontoret i Stockholm ger en markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till ankarbyggherrar JM AB och Åke Sundvall Projekt AB

Stadsbyggnad- och exploateringskontoret ser ett behov av att utreda ett större område längs Personnevägen inom Mellanbergsstråket genom ett planprogram. Syftet med planprogrammet är att skapa en mer urban miljö med fler bostäder, verksamheter samt stärka sambanden mellan Hägerstensåsen, Västberga och Solberga. Den övergripande kopplingen mellan stadsdelarna Västertorp och Hägerstensåsen, och i förlängningen även Fruängen och Telefonplan, bör förstärkas. Det är viktigt att utveckla parkfunktionerna i Mellanbergsparken. Ny sim- och idrottshall planeras längst söderut i Mellanbergsstråket.


En fördjupad studie görs för hela området, därefter delas området in i ett flertal detaljplaneetapper. JM och Åke Sundvall har valts ut som ankarbyggherrar inom planprogrammet. Det innebär att dessa kommer att representera byggherresidan för samtliga bostadskvarter fram till kommande markanvisningar i den första delen av planprocessen.

Bolagen direktanvisas 100 bostäder var inom ramen för planprogram för Mellanbergsstråket.
Anvisningarnas placering och markpris fastställs i senare skede. Exploateringskontoret tog utredningsbeslut för Mellanbergs-stråket den 29 april 2020. Inriktningsbeslut tas senare under kommande detaljplaneprocess.

Västertorp är ett bostadsområde utbyggt under framförallt 1950-talet. I Västertorp är 39,1 procent av bostäderna bostadsrätter. Allmännyttans bestånd är 32,2 procent. Sammanlagt 28,8 procent är övriga hyresvärdars bestånd. Det finns cirka 3.840 lägenheter i flerbostadshus och 103 st lägenheter i småhus.

Mellanbergsstråket ligger mellan Västertorp och Hägerstensåsen, och utgör grönt område för omgivande stadsdelar. Tunnelbanan korsar området i dess centrala del. I söder ansluter Mellanbergsparken mot E4:an. Dagens simhall, Västertorps sim- och idrottshall, ligger i direkt anslutning till Hägerstensåsens tunnelbaneuppgång.

Exploateringsnämnden anvisade den 14 februari 2019 mark för ny sim- och idrottshall inom fastigheten Västberga 1:1 till idrottsnämnden, dnr 2019-00231. Markanvisningen ingår i det nu aktuella området för planprogrammet, Mellanbergsstråket.


Exploaterings- och stadsbyggnadskontoret ser ett behov att studera ett större område inom ramen för planprogrammet för att uppnå synergieffekter och ett resurseffektivt marknyttjande

Syftet med planprogrammet är 1, Att ska kapa en mer urban miljö med fler bostäder, verksamheter samt stärka sambanden mellan Hägerstensåsen, Västberga och Solberga. 2. Den övergripande kopplingen mellan stadsdelarna Västertorp och Hägerstensåsen och i förlängningen även till Fruängen och Telefonplan, är idag svag och bör förstärkas. 3. Utveckla parkfunktionerna i Mellanbergsparken. 4. Ny sim- och idrottshall placeras längst söderut i Mellanbergsstråket. Badet ska vara väl integrerat i parkens struktur och offentliga ytor som entréytor lokaliseras mot parken. Den befintliga utomhusbasängen ska vara ett logiskt komplement till badhusets inomhusbassänger. 5. En fördjupad studie görs för hela området, därefter delas området in i ett flertal detaljplaneetapper.

Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret gör en gemensam bedömning att området kommer att kunna inrymma bostäder. Med syfte att få tillgång till byggherrekompetens har JM och Åke Sundvall valts ut som ankarbyggherrar inom planprogrammet. Det innebär att bolagen kommer att representera byggherresidan för samtliga bostadskvarter fram till kommande markanvisningar i den första delen av planprocessen.

Bolagen direktanvisas 100 lägenheter var inom ramen för planprogrammet för Mellanbergsstråket. Av dessa skall respektive bolag upplåta 50 hyreslägenheter vardera. Anvisningarnas närmare placering och markpriset för bostadsrätterna studeras och fastställs i ett senare skede.

 

JM och Åke Sundvall har stor erfarenhet av liknande projekt. Bolagen har i sin gemensamma ansökan sett planområdet som en helhet och skissat på en struktur som innehåller både bostäder, ny simhall och andra samhällsfastigheter som skolor, förskolor, med mera, som behövs i en förtätad stad.