15 maj 2024
onsdag, 09 september 2020 10:04

SBB bygger stadsdel med 1.600 bostäder i Nyköping

Skrivet av 

 

 

 

Nöthagen i Nynäshamn omvandlas från industriområde till en ny stadsdel med bostäder, handel, verksamheter och skola/förskola. Totalt möjliggör planen cirka 1.600 bostäder. Nya torg och en stor offentlig park ingår i planområdet.

 

 

 

 

 





Mötet mellan gammalt och nytt blir en viktig del i Nöthagens identitet. Inom området planeras nya förskolor, grundskolor och även högre utbildning som gymnasieskola eller eftergymnasial utbildning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyköpings kommun beslutade under tisdagen den 8 september 2020 om en ny stor detaljplan för det stationsnära området Nöthagen. Området är idag ett industriområde och om fem år kommer den nya stadsdelen i sina första delar stå klar med bostäder, skola samt vård- och omsorgsboende om totalt 160.000 kvm BTA. Det är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, som äger och driver utvecklingen av en den nya stadsdelen Nöthagen i Nyköping.

Området Nöthagen omvandlas från industriområde till en ny stadsdel med bostäder, handel, verksamheter och skola/förskola. Totalt möjliggör planen cirka 1.600 bostäder. Nya torg och en stor offentlig park ingår i planområdet. Delar av den äldre kulturhistoriskt värdefulla industribebyggelsen bevaras och förenas med den nya bebyggelsen. Mötet mellan gammalt och nytt blir en viktig del i Nöthagens identitet. Inom området planeras nya förskolor, grundskolor och även högre utbildning som gymnasieskola eller eftergymnasial utbildning. Bostadsdelarna kan inrymma vård- och omsorgsboende, hyresrätter och bostadsrätter.

– Nyköping är en tillväxtkommun som är centralt placerad i Mälardalen och den kommer med Ostlänkens utbyggnad att vara en viktig del för utvecklingen i Mälardalsområdet. Med Nöthagens placering i direkt anslutning till den nya järnvägsstationen kommer området att vara attraktivt för såväl lokalt som regionalt arbetspendlande. Utvecklingen i området ligger helt i linje med SBB:s hållbarhetsmål, säger Krister Karlsson, vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.