15 maj 2024
måndag, 17 augusti 2020 10:02

750 bostäder markanvisas i Husby

Skrivet av 

 

 

 

 


Hanstagatan, område F i Husby, blir en stadsgata genom nybyggnadsförslag från Bonava, Sveafastigheter, ByggVesta och Sveaviken. Förslagen bedöms totalt kunna innehålla 750 lägenheter fördelat på cirka 250 hyresrätter (varav cirka 150 studentbostäder) och cirka 500 bostadsrätter i flerbostadshus samt cirka 1.000 kvm kontor, motsvarande cirka 50 arbetsplatser.

 

 

 

 

 

 

 

Exploateringskontoret i Stockholm föreslår att exploateringsnämnden i Stockholm beslutar om att anvisa området F i Husby till Bonava Sverige AB, Sveafastigheter Bostad AB, ByggVesta AB och Sveaviken Bostad AB. De fyra bolagen har tagit fram utbyggnadsförslag för området. Förslagen bedöms totalt kunna innehålla 750 lägenheter fördelat på cirka 250 hyresrätter (varav cirka 150 studentbostäder) och cirka 500 bostadsrätter i flerbostadshus samt cirka 1.000 kvm kontor motsvarande cirka 50 arbetsplatser.

Stadsdelsförvaltningen bedömer att den föreslagna utbyggnaden inom område F kommer att medföra ett behov av totalt cirka 6 förskoleavdelningar. Kontoret bedömer att detta behov kan inrymmas inom den föreslagna exploateringen.

Exploateringskontoret bedömer att utvecklingsförslaget för Husby innebär en godtagbar ekonomi för stadens del med tanke på att de i förslaget ingående projekten ger ett positivt nuvärde på 63 Mkr. Utgifterna i löpande prisnivå bedöms uppgå till cirka 359 Mkr. Om fler lägenheter kan inrymmas i projekten eller om andelen bostadsrätter ökar kommer projektekonomin att ytterligare förbättras.

Den föreslagna markanvisningen kommer att ge goda förutsättningar för Hanstavägen att utvecklas till en stadsgata genom att bostadshusens entréer och lokaler föreslås bli vända mot gatan.


På grund av idag rådande marknadsförhållanden för bostäder har kontoret beslutat att skjuta på förhandling om avgäldsnivåerna för både bostäderna och de kommersiella lokalerna tills dessa har stabiliserats. Markpriserna för bostadsrätterna och de kommersiella lokalerna kommer dock senast att bestämmas inför tecknandet av överenskommelsen om exploatering.

För hyresrätterna ska stadens taxa för tomträttsfastigheter gälla. Kontoret avser att upplåta del av markanvisningsområdet till ByggVesta och Sveafastigheter med tomträtt.

ByggVesta kommer att genomföra sin del av projektet i sitt helägda dotterbolag ByggVesta Startskottet 41931 AB u.ä.t. ByggVesta Rogaland AB.