29 april 2024
fredag, 07 augusti 2020 11:24

Amazon kommer till Eskilstuna logistikpark

Skrivet av 

 

 

 


I det senaste styrelseprotokollet från det kommunägda bolaget Eskilstuna logistik och etablering AB, är en ny etablering inom kort på gång till logistikparken. Ända sedan Amazon köpte domänen amazon.se år 2017 har det ryktats om att bolaget även planerar för att öppna ett eget jättelager, och nu bekräftar Amazon att bolaget ska etablera ett 15.000 kvm stort lager i Eskilstuna logistikpark.

 

 

 

 


Amazon etablerar ett lager i Eskilstuna inför sitt inträde på den svenska marknaden. Det bekräftar bolaget Kuehne Nagel för SVT Nyheter Sörmland. Amazon kommer att hantera den amerikanska e-handelsjättens logistik från ett 15.000 kvm stort lager i Eskilstuna logistikpark.

– Jag kan bekräfta att Amazon har gett oss förtroendet att fullborda deras e-handel i Sverige. Därför håller vi på att öppna ett nytt logistikcenter i Eskilstuna, skriver Helgi Ingólfsson, Kuehne Nagels chef i Sverige, i ett mail till SVT via koncernens kommunikationschef.

Det var för några månader sedan som det internationella logistikföretaget började sin inflyttning till ett lager i Eskilstuna Logistikpark.

Spekulationerna kring om det rörde sig om ett kontraktslager för Amazons räkning har florerat länge. Och mycket har pekat på just detta. Dels då e-handelsjätten samarbetar med Kuehne Nagel i flera andra europeiska länder. Dels då Amazon-koncernen sedan några år tillbaka har en stor serverhall i Eskilstuna genom vilken man erbjuder molntjänster.

I tisdags bekräftade Amazon att man tänker ta sig in på den svenska e-handelsmarknaden genom att lansera en svensk sajt. Och nu meddelar alltså även Kuehne Nagel att det är för Amazon som företaget bygger lagret i Eskilstuna.

– Vi har valt Eskilstuna eftersom det ligger idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm, skriver Helgi Ingólfsson och framhäver att samarbetet med kommunen har varit bra.Etableringen kommer innebära jobb, men hur många är för tidigt att säga.

I USA kontrollerar Amazon redan cirka 40 procent av e-handelsmarknaden, och globalt har bolaget lockat 1,7 miljoner små och medelstora företag att saluföra sina produkter via Amazon; mer än hälften av e-handelsgigantens omsättning uppges komma från tredjepartsleverantör.