15 maj 2024
onsdag, 05 augusti 2020 09:59

Södra Snösätra blir naturreservat

Skrivet av 

 

 

 


Byggnaderna i Snösätra industriområde, som ligger mellan Rågsveds centrum och sjön Magelungen i södra Stockholm, ska rivas. Södra Snösätra kommer att ingå i Rågsveds naturreservat som är 94 hektar stort, varav 13 hektar är vatten.

 

 

 

 

 


I mitten av augusti i år 2020 startar omvandlingen av den södra delen av Snösätra industriområde, som ligger mellan Rågsveds centrum och sjön Magelungen i södra Stockholm. Befintliga industribyggnader ska rivas och marken ska återställas till naturmark för att ingå i Rågsveds naturreservat, enligt ett beslut i exploateringsnämnden från 2018. Parallellt med detta arbete utreds den norra delen av Snösätra med målet att lyfta området till en lokal kulturplats med utgångspunkt i områdets unika karaktär. Rågsveds naturreservat är 94 hektar stort, varav 13 hektar är vatten. Stora delar av området visar spår av människors brukande av marken som präglat landskapet i flera hundra år. I naturreservatet finns goda möjligheter till promenader, löpning, natur- och kulturupplevelser och vintertid även skidåkning.

Arbetet i den södra delen kommer att pågå under hela hösten och därefter väntar provtagning inför kommande sanering av området.

- Arbetet med att omvandla den södra delen av Snösätra från industriområde till naturreservat startar nu. Vi samarbetar nära med andra förvaltningar inom staden för att utveckla Snösätra som helhet till något positivt, säger projektledare Denise Silveti Bustillos på exploateringskontoret som ansvarar för återställandet till naturmark.

Samtidigt pågår en utredning av förutsättningarna för att skapa en kulturplats i den större norra delen av industriområdet.

– Staden ska lyfta Snösätra som en lokal kulturplats med utgångspunkt i områdets unika karaktär. Platsen är en viktig resurs för det lokala förenings- och kulturlivet och är starkt identitetsskapande. Det blir därför en viktig förutsättning för stadens arbete och planer, säger Ulrika Wallin, chef stadsutvecklingsenheten, Kulturförvaltningen.

– Vi ser över hur vi kan ha en dialog och samla in synpunkter från kulturutövare och andra som brukar Snösätra i arbetet med att utreda förutsättningarna för en kulturplats, säger Kersti Tagesson, avdelningschef för lokaler och stadsmiljö på Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.