16 maj 2024
tisdag, 21 juli 2020 11:14

Nära konkurs för Prime Living

Skrivet av 

 

 

 


I utkanten av förorten Oxie utanför Malmö står kinesiska lägenhetsmodulerna på rad. Här har det omskrivna bostadsbolaget Prime living smällt upp över 500 studentbostäder. Ägaren har problem eftersom var sjätte av skandalbolagets över 500 lägenheter i Oxie är tomma.

 

 

 

 



I ett pressmeddelande säger Prime Livings vd Lars Wikström:
– Vi har sedan en tid arbetat hårt med att stärka bolagets finansiella situation och i slutet av förra året tog vi viktiga steg mot en hållbar situation. Bolagets situation har dock visat sig allvarligare än vad vi bedömde då och omvärldsläget har försämrats. Vi behöver därför ta radikala grepp och kraftigt förstärka balansräkningen för att det ska vara möjligt att realisera potentialen i den kvarvarande portföljen, vilket skulle skapa värde för både aktieägare och borgenärer. Förmår vi inte ta detta krafttag, bedömer jag att bolaget inte kommer att överleva.


Problem för Prime Living har genom åren var många. Lunds universitet tvingades evakuera 200 studentlägenheter år 2019 efter att de dömts ut som undermåliga av miljönämnden. Ägarna Prime Living saknade tillika bygglov för husen och svartbygget står fortfarande övergivet. Lunds universitet har stämt ägarna på 3,4 miljoner för avtalsbrott.  I en genstämning kräver Prime Living 6,2 Mkr av Lunds universitet.

Prime Living har utsetts till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring av bygget av 1.100 studentbostäder i Spånga där studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdiga. I bakgrunden finns dessutom en historia med miljonstämningar och mordkopplingar. Se länk.

Prime Living är också länkad till den konkursmässiga bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

I utkanten av förorten Oxie utanför Malmö står kinesiska lägenhetsmodulerna på rad. Här har det omskrivna bostadsbolaget Prime Living smällt upp över 500 studentbostäder. Ägaren har problem och bland hyresgästerna är bilden splittrad och var sjätte av skandalbolagets över 500 lägenheter är tomma.

Nu har Prime Living beslutat om en nedskrivning av bokförda värden för fastigheterna Träpanelen 1, Träpanelen 6 och Träpanelen 8, gällande Oxie-fastigheterna i Malmö, om totalt cirka 254 Mkr vilket medförde att för Prime Living bedöms  nedskrivningen påverka bolagets förutsättningar för att kunna uppfylla villkoren i dess befintliga obligationsfinansiering.  Prime Living har även noterat ökande problem med uteblivna hyresinbetalningar, vilka bedöms vara kopplade till Corona-pandemin.

Nu måste Prime Living försöka genomföra en plan för rekapitalisering som innehåller följande huvudpunkter:
1. Undersöka förutsättningarna för en försäljning av Oxie-fastigheterna i Malmö som är pantsatta till förmån för innehavarna av bolagets Oxie obligationen med ett totalt emitterat belopp om 400 Mkr. Det bokförda värdet för Oxie-fastighetena är endast 254 Mkr. När en principöverenskommelse med en potentiell köpare av Oxie-fastigheterna föreligger, kommer försäljningen underställas innehavarna av Oxie Obligationen för godkännande i ett skriftligt förfarande. Avsikten är att försäljningslikviden ska användas till återbetalning av Oxie Obligationen. Om det återstår skuld enligt Oxie Obligationen efter sådan återbetalning är avsikten att den ska konverteras till preferensaktier av serie C i Bolaget. Den slutliga utformningen av förslaget kommer att fastställas och kommuniceras i samband med kallelsen till det skriftliga förfarandet för Oxie Obligationen.

2.
Bolagets obligationslån, Senior Unsecured Obligationen, med ett totalt emitterat belopp om 190 Mkr samt med upplupen ränta per den 30 juli 2020 om cirka 7,22 Mkr föreslås att det konverteras till preferensaktier av serie C i bolaget genom en riktad nyemission till en teckningskurs om 0,1 kr per aktie. Teckningskursen är bestämd efter sonderingar med antal större obligationsinnehavare.

3. Prime Living obligationslån, Campus Stockholm Obligationen, med ett totalt emitterat belopp om 50 Mkr samt upplupen ränta per den 30 juli 2020 om cirka 1,9 Mkr, föreslås omvandlas till preferensaktier av serie C i bolaget genom en riktad nyemission till en teckningskurs om 0,1 kr per aktie. Teckningskursen är bestämd efter sonderingar med ett antal större obligationsinnehavare.

 

Enligt det senaste bokslutet år 2018 omsatte Prime Living endast 56,7 Mkr med ett resultat om -587 Mkr. Soliditeten angavs till 9,05 procent (34,08) med tillgångar om 1,9 Mdr kr.


Törngren Magnell & Partners Advokatfirma KB är legal rådgivare för Prime Living i samband med planen för rekapitalisering.