29 april 2024
måndag, 13 juli 2020 15:10

Fortsatt beläggningskris för hotell

Skrivet av 

 

 

 


Fortsatt ökenvandring för hotellen. I Sverige var beläggningen 22 procent, vilket ska jämföras med 69 procent samma månad i fjol. Motsvarande siffror i Stockholms län var 15 procent i juni i år jämfört med 75 procent i fjol.

 

 

 

 

 

 

 

Besöksnäringens ökenvandring fortsatte i juni, med en beläggning på hotell på endast 22 procent trots lägre prissättning, visar helt nya siffror Stockholms Handelskammare.

Det innebär att 76 procent av intäkterna försvann i juni och att det samlade tappet i logiintäkter på hotell under coronakrisen uppgår till 6,3 miljarder kronor.

– Hela våren har varit ett avgrundsdjupt slukhål och vi kan nu se att det ekonomiska läget är fortsatt mycket allvarligt inom besöksnäringen. Det är därför mycket besvärande att regeringens omställningsstöd inte ens täcker perioden där förlusterna är som störst. Det måste åtgärdas om man vill rädda företag och jobb, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Benchmark Alliance har levererat ny data över hotellens bokningsläge under juni månad. I Sverige var beläggningen på 22 procent, vilket ska jämföras med 69 procent samma månad i fjol. Motsvarande siffror i Stockholms län var 15 procent i juni i år jämfört med 75 procent i fjol.

För landet som helhet har snittpriset per uthyrt rum minskat från 1.115 kronor i juni 2019 till 835 kronor i juni 2020. I Stockholms län är motsvarande siffror 1.326 kronor i fjol jämfört med 790 kronor i år.

– Det är en dramatisk försämring och det som är extra allvarligt är att det inte rör sig om en enskild månad, utan hela våren och försommaren har varit otroligt dålig. Åtgärderna för att motverka smittspridning har slagit stenhårt mot just denna bransch och förstört stora delar av högsäsongen, säger Stefan Westerberg.

Sammantaget innebär det att logiintäkterna i Sverige minskade med 76 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för Stockholms län är 88 procent.

Det innebär att logiintäkterna har minskat med ungefär 6,3 Mdr kr mellan mars och utgången av juni månad, i förhållande till intäkterna under motsvarande tidsperiod i fjol.

–  Hotellbranschen är, tillsammans med exempelvis de nöjesparker som i princip fått ett inofficiellt näringsförbud, extremt hårt drabbade. Deras viktigaste månader har blivit rena mardrömmen och regeringen borde ta ett större ansvar för att rädda dessa verksamheter genom att antingen förlänga omställningsstödet, som nu endast täcker mars och april månad, eller ta fram ett specifikt stöd för de branscher som är specifikt beroende av sommarmånaderna, säger Stefan Westerberg.