16 maj 2024
söndag, 12 juli 2020 13:08

Filmstadens ägare undviker konkurs

Skrivet av 

 

 

 


Den 24 juni öppnades Filmstaden Scandinavia i Westfield Mall of Scandinavia i Solna åter. Filmstaden Scandinavia som invigdes i november 2015, har femton salonger med totalt 1.860 platser. Salong 1 är en IMAX-biograf med 419 platser och den har Sveriges största filmduk, 21,82 meter bred och 11,34 meter hög.

 

 

 

 





Den amerikanska biografkedjan AMC Entertainment har avtalat om ett omstruktureringsavtal för att avvärja en kortfristig ansökan om konkurs och för att utesluta ett konkurrerande finansieringserbjudande från en senior långivare inklusive Apollo Global Management. Detta avtal ska rädda företaget från konkurs, skriver Wall Street Journal.  AMC Entertainment äger svenska Filmstaden med 255 salonger i 21 städer.

Enligt avtalet ska delägaren Silver Lake Group investera ytterligare 200 miljoner dollar i AMC. Den stora biografägaren är skuldsatt på grund av stora investeringar och den har tappat 2,4 miljarder dollar i intäkter under sedan de amerikanska biograferna stängde den 17 mars på grund av pandemin. Fler än 1000 biografer har stängts globalt.


Filmstaden AB, Sveriges största biografkedja, har varit nära i konkurs, efter att kedjan har stängt sin verksamhet i Sverige den 18 mars. Vid den tidpunkten i mars skickade Filmstaden AB brev till samtliga fastighetsägare för 255 salonger i Sverige på 21 orter med meddelandet att bolaget inte betalar hyran för april. Se länk

Filmstadens första biografer i Sverige som öppnade den 24 juni var Filmstaden Scandinavia i Westfield Mall of Scandinavia i Solna, Filmstaden Storgatan (Malmö), Filmstaden Bergakungen (Göteborg) och Filmstaden Västerås.

Från den 15 juli öppnar Filmstaden biografer i Jönköping, Linköping, Lund, Stockholm (Filmstaden Heron City, Filmstaden Sergel, Filmstaden Sickla, Filmstaden Söder, Filmstaden Täby), Umeå, Uppsala och i Örebro.

Den 22 juli öppnar Filmstaden biografer i Gävle. Helsingborg, Karlstad, Luleå, Norrköping, Växjö

Övriga biografer som öppnar under augusti är
i Göteborg (Biopalatset, Göta, Malmö (Entré, Royal), Stockholm (Filmstaden Kista, Filmstaden Råsunda, Filmstaden Vällingby, Grand Lidingö, Rigoletto, Saga, Skandia, Sture) och Uppsala (Spegeln, Royal).

Under tiden biograferna varit har varit stängda så har de renoverats för återöppningen. Filmstadens biografer har begränsat antal platser för varje föreställning och tar in max 50 gäster i de större salongerna som alltid tomma stolar mellan grupper av gäster.