15 maj 2024
fredag, 10 juli 2020 12:58

Humlegården: Starkt resultat trots utmanande tid

Skrivet av 

 

 

 


T-House uppfördes 1907-1910 på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Byggnaden vid Engelbrektsplan intill Humlegården är ritad av arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955). I T-House har Humlegården sitt huvudkontor.

 

 

 

 

 

Årets första sex månader 2020 präglas av pandemins effekter på människan och samhället i stort, där verksamheter påverkas och beteenden förändras. Humlegårdens affärsmodell skapar en robust finansiell ställning som medfört att bolaget har en stark position trots utmanande tider. Hyresintäkterna uppgick under årets första sexmånader till 775 Mkr (656), en ökning med 18 procent. I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 3 procent till följd av temporärt ökad ekonomisk vakans, ytorna är uthyrda men ännu inte inflyttade. Nettouthyrningen uppgick till 22 Mkr (58). Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade i genomsnitt 12 procent (32). Uthyrningsgraden inklusive tecknade men inte inflyttade hyresavtal uppgick till 94 procent.

Driftöverskottet ökade med 20 procent till 578 Mkr (482). I jämförbart bestånd minskade driftöverskottet med 2 procent. Minskningen beror främst på en temporärt ökad ekonomisk vakans. Överskottsgraden uppgick till 75 procent (73).

Finansnettot uppgick till –120 Mkr (–74), vilket orsakades av en ökad skuldvolym som togs upp i samband med de förvärv som gjordes under hösten 2019. Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent till 431 Mkr (386).

Marknadsvärdet på fastigheterna ökade till 35.101 Mkr. Orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 260 Mkr (892), vilket dock var en ökning med 0,8 procent sedan årsskiftet.

Resultat efter skatt minskade till 384 Mkr (873) med ett substansvärde per aktie som steg med 3 procent (7) under första halvåret.

Resultatmässigt var pandemins effekter relativt begränsade under första halvåret. Flera tillfälliga insatser genomfördes för att stödja kunder som drabbats ekonomiskt av covid-19. Exempelvis beviljade Humlegården hyresrabatter om totalt 6,9 Mkr enligt det statliga hyresstödet, varav Humlegårdens andel beräknas uppgå till 3,5 Mkr. Per halvårsskiftet har bolaget  lämnat uppskov på hyror för Q3 om totalt 15,3 Mkr. Totalt 98 procent av hyresfordringarna för Q3 har betalats per den 9 juli 2020.

Humlegården påbörjade utvecklingsprojektet Norra Station i kvarteret Härden, beläget där Hagastaden möter Vasastaden. I satsningen erbjuds lokaler om cirka 18.000 kvm. Inflyttning sker hösten 2021.

Gröna obligationer om 500 Mkr emitterades under första halvåret 2020. Andelen hållbar finansiering uppgick därmed till 74 procent av de räntebärande skulderna.

– När vi summerar det första halvåret kan vi konstatera att vi lyckats leverera ett stabilt resultat, trots de utmaningar hela samhället ställts inför. Effekterna av pandemin är begränsade under det första halvåret och de bedöms bli synliga först under årets andra halva. Tack vare vårt fokus på kassaflöde, en stark kundbas, en väl positionerad fastighets- och projektportfölj samt finansiell stabilitet står vi väl rustade. Vi har ett fortsatt stort fokus på dialogen med våra kunder och att stödja de som drabbas av pandemin. I vårt arbete krävs en bra balans mellan ansvarsfullt agerande och affärsmässighet, liksom en förmåga att hitta effektiva stödinsatser samtidigt som långsiktiga värden försvaras. När näringslivet nu kraftsamlar för en omstart vill vi verka för att kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och klimatambitioner stärks. En grundförutsättning för långsiktigt värdeskapande är att det också är hållbart, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

Hon fortsätter:
– En effekt av covid-19 är att redan pågående skiften påskyndas. Ett sådant område är kontorets roll, där det sker en förflyttning från främst arbetsplats till mer mötesplats. Mycket arbete fungerar riktigt bra digitalt, som avstämningar och eget arbete, men det är något som saknas. Att framgångsrikt driva företag och bygga företagskultur handlar till största delen om andra parametrar – att skapa engagemang, kreativitet och att åstadkomma något tillsammans. En förutsättning för det är fysiska möten mellan människor. Humlegården är väl positionerade för den här utvecklingen. Våra fastigheter är koncentrerade runt några av Stockholms mest attraktiva platser. Utmaningen är att löpande utveckla dessa mötesplatser så att de fortsätter vara de mest attraktiva miljöerna för både befintliga och nya kunder. Att öka verkningsgraden i våra fastigheter är något vi arbetat med under en längre tid och det är något som blivit än mer aktuellt nu.


Humlegården äger, förvaltar och utvecklar främst kontorsfastigheter i Stockholmsregionen. Bolaget har 88 anställda och äger 59 fastigheter till ett värde om 35,1 Mdr kr (30 juni 2020).