15 maj 2024
fredag, 03 juli 2020 09:57

EQT ökar satsningen på logistikfastigheter

Skrivet av 

 

 

 


Henrik Orrbeck, partner på EQT Real Estate, säger att Svenska Verksamhetsfastigheters portfölj förväntas bli gynnad av den ökade urbaniseringstakten i stadskluster och bolaget har som målsättning att nå ett portföljvärde om 4 till 5 Mdr kr inom de kommande 2 till 3 åren.

 

 

 

 


I ett pressmeddelande säger EQT Real Estate att bolaget Svenska Verksamhetsfastigheter accelererar satsningen på stadsnära lager- och logistikfastigheter. Den ökade urbaniseringstakten och demografiska tillväxten i svenska städer ställer nya krav på stadsbilden. En växande befolkning och kontinuerlig utveckling av nya bostadsområden och butikskomplex har över tid resulterat i en minskning av lagerlokaler i citynära områden. Bristen och efterfrågan på dessa fastigheter förväntas växa ytterligare i takt med att den ökade övergången till e-handel kräver logistik med kortare ledtider och snabbare leveranser.

EQT Real Estate och dess team i Stockholm identifierade behovet av urbana logistikfastigheter som särskilt högt i svenska universitetsstäder då områdena kännetecknas av en god ekonomisk tillväxt och stabil befolkningsökning. I juli 2019 gick EQT Real Estate och fastighetsbolaget Kvalitena samt Broadgate Asset Management samman och lanserade Svenska Verksamhetsfastigheter, ett joint venture, med fokus på lager- och industrifastigheter i citynära områden.

Sedan juli 2019 har Svenska Verksamhetsfastigheter genomfört en ambitiös ”buy and build-strategi” och efter att ha stängt sex tilläggsförvärv under 2020 förvaltar bolaget idag en portfölj om 28 fastigheter omfattande totalt 174.000 kvm i universitetsstäder i mellersta och södra Sverige.


Henrik Orrbeck, partner på EQT Real Estate, säger i en kommentar:
– Efterfrågan på urbana logistikfastigheter drivs av den exponentiella tillväxten inom e-handel och vi ser att denna trend påverkar städer över hela Sverige och i synnerhet universitetsstäder. Svenska Verksamhetsfastigheters portfölj förväntas bli gynnad av den ökade urbaniseringstakten i dessa stadskluster och bolaget har som målsättning att nå ett portföljvärde om 4 Mdr kr till 5 Mdr kr inom de kommande 2 till 3 åren.

Richard Wollter
, vd för Broadgate Asset Management, säger:
– Vi fortsätter att bygga en attraktiv plattform, implementera den strategiska affärsplanen samt utveckla portföljen genom aktiv asset  management. Vi utvärderar hela tiden marknaden för potentiella tilläggsförvärv i de kluster där Svenska Verksamhetsfastigheter är verksamma. Transaktionerna som genomförts består både av portföljer och mindre styckeaffärer, varav majoriteten är gjorda off-market.