19 maj 2024
fredag, 08 maj 2020 10:32

Amasten fördubblade förvaltningsresultatet

Skrivet av 

 

 

 


Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.

 

 

För första kvartalet 2020 ökade Amasten hyresintäkterna med 35 Mkr till 109 Mkr (74) med ett driftsöverskott som steg till 48 Mkr (32). Direktavkastningen uppgick till 3,0 procent (3,7) med en överskottsgrad om 44 procent (43). Det medförde att förvaltningsresultatet mer än fördubblades till 24 Mkr (11), med ett resultat efter skatt som steg till 42 Mkr (39)

I balansen ökade fastighetstillgångarna till 6,57 Mdr kr (3,50) med en belåningsgrad om 51,8 procent (50,9). Skulderna finansierades till oförändrad medelräntan om 1,7 procent (1,7). Det innebar att det egna kapitalet steg till 3.102 Mkr (1.235) med en soliditet om 43,9 procent (32,1) och med en räntetäckningsgrad som steg till 2,71 gånger (1,66).

Under perioden förvärvades 29,55 procent av aktierna i bostadsutvecklaren SSM Holding AB.

Amasten har utvärderat effekten av Covid-19 på bolagets verksamhet. Fastighetsbeståndet utgörs till 90 procent av bostäder, vilket innebär ett stabilt och förutsägningsbart kassaflöde. Tre procent av hyresintäkterna är hänförliga till handels- och restaurangbranscherna. Belåningsgraden uppgick till 52 procent och avser i sin helhet lån från banksektorn. Under året kommer cirka tio procent att refinansieras. Bolaget följer utvecklingen och dess påverkan på verksamheten noggrant.

Efter periodens utgång har Amasten avtalat om förvärv av en fastighetsportfölj bestående av 22 fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 1,5 Mdr kr. Portföljen tillför 1.259 lägenheter. Den 28 april 2020 genomfördes en riktad nyemission av 90 miljoner stamaktier. Emission tillförde eget kapital om 648 Mkr före emissionskostnader.


I rapporten säger vd Jan-Erik Höjvall:
– Vi har inte sett slutet på effekterna av rådande pandemi men idag är påverkan liten, även på vår nyproduktion. Tack vare bra hantering av leverantörskedjor och daglig uppföljning av våra projekt har påverkan av Corona varit mindre än vi först befarat. I förvaltningen har vi givit anstånd med hyran till ett mindre antal restauranger och butiker. I tider då det råder stor osäkerhet är tillgången till kapital oerhört viktigt och jag är tacksam över vårt goda samarbete med våra banker som möjliggör att vi kan fortsätta att växa och utveckla Amasten.

– En investeringstakt om 70 Mkr i befintligt bestånd under det första kvartalet innebär att resultatet kommer att förbättras även kommande kvartal. Lägg därtill vår pågående nyproduktion i Sollentuna, Nyköping och Knivsta. Slutligen får vi lägga till resultateffekterna av avtalade och eventuella nya förvärv av befintliga fastighetsbestånd, för att förstå Amastens förmåga att generera ett förbättrat förvaltningsresultat framgent. Amasten har påbörjat en tillväxtresa liknande de jag gjort i mina tidigare uppdrag.