19 maj 2024
torsdag, 07 maj 2020 15:39

Aktieutdelningar innebär slopat krisstöd

Skrivet av 

 

 

 


Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf säger att utbetalat stöd till företag som påverkas av coronapandemin kommer krävas återbetlaning av stödet om företaget gjort aktieutdelningar.


I rapportfloden har flera fastighetsbolag slopat utdelningar, medan andra minskar eller delar upp dem på grund av coronapandemin. Idag torsdag har Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf informerat finansutskottets ledamöter om att det är olämpligt att företag som får statligt stöd samtidigt gör aktieutdelningar. Hon slår fast att företag som agerar på ett sätt som visar att de inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, till exempel genom att göra aktieutdelningar, kommer att krävas på återbetalning eller få ett reglerat stöd.

I ett pressmeddelande förtydligar Tillväxtverket att företag som gör aktieutdelningar bör vara medvetna om att stödet som beviljats endast är preliminärt.

 

Företagen har i sin ansökan intygat till Tillväxtverket att de befinner sig i ekonomisk kris på grund av den rådande coronapandemin. Det är också det underlaget som ligger till grund när det preliminära beslutet fattas om en ansökan.

 

Enligt lagen ska Tillväxtverket agera skyndsamt i att ta beslut om preliminära stöd och under stödets gång göra kontroller för att säkerställa att företagen följer lagen.