29 april 2024
onsdag, 02 oktober 2019 17:03

Finlands vackraste byggnad är även den smartaste

Skrivet av 

 

Oodi, Helsingfors nya stadsbibliotek är kanske den mest hållbara offentliga byggnaden i Finland. Bild: ALA Architects.


Interiör i Oodi, Helsingfors nya stadsbibliotek.



Oodi, Helsingfors stads nya stadsbibliotek, är kanske den mest hållbara offentliga byggnaden i Finland och kanske också den vackraste.

 

Enligt en rapport från World Green Building Council står koldioxidutsläpp från byggnader för 39 procent av de globala koldioxidutsläppen. Att ansluta och kontrollera byggnadsdata och energiförbrukning i kommersiella och offentliga byggnader kan ha en enorm inverkan på att minska världens energiförbrukning och utsläpp. Det är också ett viktigt steg mot att uppnå de klimatmål som fastställts i Parisavtalet.

 

Helsingfors digitaliseringsprojekt, som startades 2018, har beräknat att den totala byggnadsrelaterade energiförbrukningen i Oodi, Helsingfors nya stadsbibliotek kommer att minska till mellan 10 och 20 procent. Det här är verkligen ingen liten prestation att tillhandahålla ren luft i Finlands kanske vackraste byggnad!

Helsingfors centralbibliotek Oodi invigdes den 5 december 2018. Biblioteket är designat av ALA Architects and Partners och den tekniska installationen har gjorts av Rambøll Finland.

 

Byggnaden, som  omfattar 17.250 kvm, har 143 datapunkter som i realtid övervakar energiförbrukning på en Nuuka-plattform samt 1.201 process- och klimatdatapunkter, vilka övervakar inomhusklimatet i realtid på Nuuka-plattformen.