30 april 2024
måndag, 27 maj 2019 18:40

Strategisk Arkitektur har designat Jupiter

Skrivet av 

 

 

 

 

Invigning på Arlanda av installationen Jupiter med fyra galileiska månar som en del av Sweden Solar System (SSS).

 

 


Under måndagen den 26 maj invigdes installationen Jupiter med fyra galileiska månar på Arlanda som en del av Sweden Solar System (SSS), världens största modell (skala 1:20 miljoner) av vårt solsystem. Strategisk Arkitekturs Eva M Persson och Erika Pekkari har utformat installationen på uppdrag av SPP. Storebrands vd Marita Loft avtäckte en stor glasprint som visar ett nytaget foto från Nasas rymdsond Juno, som cirkulerat runt Jupiter sedan 2016.

 

Jupiter representeras av en skalenlig, lysande, svävande takinstallation, som tillsammans med glasprint och skimrande månar på skalenliga avstånd från Jupiter är utplacerade i korridoren mellan Arlanda Sky City och det stora entrérummet utanför Clarion hotell konferenscenter.

 

Sweden Solar System uppfanns av astronomen Gösta Gahm och fysikern Nils Brenning och är världens till utsträckning största modell av vårt planetsystem, där Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och systemet täcker hela Sverige. Ett tjugotal planeter, småplaneter och kometer ingår just nu i SSS och de inre planeterna ”kretsar” i Stockholmsområdet. SSS förmedlar en direkt upplevelse av de enorma avstånden i rymden och hur små planeterna är jämfört med solen. Med projektet sammanbinds konst, mytologi och vetenskap med olika platser och aktiviteter i Sverige.

 

Strategisk Arkitektur skapar värde genom tydlig identitet och funktion i nära dialog med kunden.

 

Bolaget grundades 1991, är partnerägt och har närmare 70 medarbetare. Aktuella uppdrag är bland annat nytt kontors- och badhus i Solna, omdaning av NK, stadsutveckling av Bredden, nytt huvudkontor för Tele2 och nya bostäder i Västerås, Täby och Eskilstuna.