27 april 2024
fredag, 10 maj 2019 14:53

Catella ökade omsättningen till 447 Mkr

Skrivet av 

 

Knut Pedersen, koncernchef för Catella.


Under första kvartalet 2019 hade Catella en hög affärsaktivitet med en normal säsongsvariation i avslut inom fastighetsdelarna. Det innebar att nettoomsättning ökade till 447 Mkr (411) under kvartalet med ett rörelseresultat som minskade till 62 Mkr (81) och med ett resultat per aktie som steg till 1,32 kr (0,26). Koncernens förvaltade kapital steg till 196 Mdr kr (161). Det egna kapitalet var 1.604 Mkr (1.626), motsvarande ett eget kapital per aktie om 19,07 kr (19,86).

 

Under kvartalet ökade koncernens fasta intäkterna väsentligt i jämförelse med föregående år, vilket bidragit till att intäkterna var i nivå med föregående år, trots lägre rörliga intäkter inom främst Mutual Funds. Den fasta intäktsökningen berodde främst på ökat förvaltat kapital, men även att Catellas produktmix har förbättrats vilket även ger möjlighet till ökade framtida rörliga intäkter. Således ökade stabiliteten i Catella samtidigt som en allt större hävstång växte fram.

 

Rörelseresultatet minskade från 81 Mkr till 63 Mkr, främst påverkat av ökade personalkostnader i form av nyanställningar, vilket är i linje med Catellas offensiva satsning och strategi inom de kapitalförvaltande enheterna.

 

Avvecklingen av affärsområdet Banking gick enligt plan. Under första kvartalet slutfördes avyttringarna av de tre operativa verksamheterna inom Banking; Wealth Management i Sverige och Luxemburg samt Kortutgivningsverksamheten. De realiserade intäkterna avseende avyttringarna uppgick till 254 Mkr. Kvartalets resultat belastades av avvecklingskostnader vilka är andel av tidigare kommunicerad totalkostnad för avvecklingen av Banking.

 

I rapporten är vd och koncernchefen Knut Pedersen optimistisk om framtiden:

– Vi står på en stabil plattform med goda förutsättningar för att vi ska leva upp till vårt varumärkeslöfte – Delivering beyond the expected – gentemot såväl kunder, medarbetare som aktieägare. Idag är Catella mer tydligt positionerat än någonsin. Avvecklingen av Banking går enligt plan och kommer att minska regelkraven vilket ökar flexibiliteten i kvarvarande verksamheter. Genom rätt fokus är målet att fortsätta den starka tillväxt- och lönsamhetsutveckling som vi har haft de senaste åren i Catella.