3 maj 2024
tisdag, 30 april 2019 12:37

HEBA satsar på lokal förnybar energi i Vällingby

Skrivet av 

 

Enstar levererar ett nytt energisystem till de 92 lägenheterna i HEBA:s Pennvässaren 2 på Lyckselevägen i Vällingby.


HEBA Fastighets AB har avtalat med Enstar som ska leverera ett så kallat hybridsystem som innefattar både solceller, geoenergilager samt frånluftsåtervinning till fastigheten Pennvässaren 2 i Vällingby. Det nya energisystemet förväntas generera en energibesparing om cirka 70 procent jämfört med nuvarande fjärrvärme och elanvändning.

 

Det nya energisystemet utgör ett helt nytt energisystem för produktion av värme och varmvatten. Energisystemet baseras på frånluftsåtervinning och ett energilager i form av 18 energibrunnar med ett djup om 270 m. Energibrunnarna tillsammans med frånluftsåtervinningen förser systemet med energi som värmepumpar nyttjar för produktion av både värme och varmvatten. Den befintliga fjärrvärmecentralen demonteras. Utöver detta installeras 241 solpaneler på fastighetens tak med en samlad effekt om 66,3 kWp som producerar gratis el till fastigheten.

 

Med det nya energisystemet uppnår HEBA målet om minskad klimatpåverkan och nyttjande av primärenergier. Det nya energisystemet medför även att HEBA fritt kan välja energileverantör för hela fastighetens behov av inköpt energi.