30 april 2024
torsdag, 04 oktober 2018 15:47

YIT planerar bygga 180 m högt i Helsingfors

Skrivet av 
alt
YIT ligger mycket bra till för att få bygga höghusen Trigoni i Pasila, Helsingfors. Arkitekt är Lahdelma&Mahlamäki.

 

YITs Trigoni-förslag nomineras som vinnare i en build and designtävling i Pasila (Böle) i norra Helsingfors. Den första byggfasen innefattar byggandet av två tornbyggnader om 180 respektive 140 m samt en podiumstruktur. Vinnaren och genomförandekontraktet kommer officiellt att beslutas av statliga Senatfastigheter och Helsingfors stad. Kontraktets värde beräknas till cirka 500 MEUR och byggstart beräknas kunna ske 2020-2021.

 

Enligt tävlingsförslaget kommer det högsta tornet i området att nå en höjd på cirka 180 meter och ha totalt 51 våningar. Tornet är utformat för att inkludera hotell, lägenheter och restaurang. Det andra tornet om 140 meter fördelat på 40 våningar ska inrymma kontor och lägenheter. Det så kallade podiet kommer att innehålla kommersiella utrymmen och parkeringsmöjligheter. Gemensamma innergårdar och mötesplatser har planerats på torn och takytor. I den första byggfasen ingår cirka 500 lägenheter, 300 hotellrum och 1.000 arbetsplatser.

 

I sin helhet omfattar Trigoni-förslaget tio tornbyggnader och tre byggfaser. Det totala kontraktsvärdet beräknas uppgå till cirka 1 miljard euro. Byggnaderna uppförs i anslutning till treblockskomplexet Tripla, som ska slutföras i faser 2019-2020 med köpcentrumet Tripla Mall, ett parkeringshus, ett lägenheter, hotell och kontor.

 

– Urban utveckling ligger i kärnan i vår strategi. Trigoni kombinerar handel, arbete, bostäder och transporter. Tillsammans med Tripla bildar de en unik helhet som ytterligare stärker Pasila, säger Antti Inkilä, chef för segmentet YIT Housing Finland och CEE.