27 april 2024
torsdag, 30 augusti 2018 11:00

AL kan satsa 8 Mdr i Slakthusområdet

Skrivet av 
alt

Atrium Ljungberg blir en viktig spelare när Slakthusområdet ska omvandlas till en dynamisk del av innerstaden. Bilden visar den framtida Rökerigatan i området. Skiss: Walk the Room


alt
Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, Karin Wanngård, finansborgarråd, och Ingela Lindh, stadsdirektör.


Atrium Ljungberg (AL) har tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms stad om att både förvärva befintliga fastigheter samt att teckna avtal om markanvisningar i Slakthusområdet precis söder om Stockholms city. Går alla planer i lås handlar det om en total investering om cirka 8 Mdr kr under perioden 2019-2030.
    

Slakthusområdet ska under kommande decennium att genomgå en omfattande utveckling. Visionen är att stadsdelen ska bli en dynamisk del av innerstaden och en mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser.
    

– Vår vision är att Slakthusområdet ska bli Söderorts men även Stockholms självklara mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir Stockholms motsvarighet till New Yorks Meat Packing District eller Londons Kings Cross. Affären är Atrium Ljungbergs största någonsin och en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
    

Enligt avsiktsförklaringen ska Atrium Ljungberg köpa befintliga fastigheter vid två tillfällen, där tillträde för cirka 70.000 kvm BTA sker under andra kvartalet 2019 och cirka 30.000 kvm BTA efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast 31 december 2021. Dessutom säger avsiktsförklaringen att bolaget ska teckna avtal om markanvisningar om cirka 100.000 kvm BTA.
    

Totalt omfattar de planerade förvärven och utvecklingen av markanvisningarna om cirka 200.000 kvm BTA, vilket motsvarar cirka 30 procent av Slakthusområdet. Avsiktsförklaringen omfattar flera av de tidiga etapperna. I kommande etapper planerar staden gå ut till flera byggaktörer. För Atrium Ljungberg blir merparten av de planerade ytorna kontor (cirka 40 procent) och bostäder (cirka 25 procent), medan resterande andel består av kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera.
    

Avsiktsförklaringen är villkorad av beslut i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB samt exploaterings- och fastighetsnämnden i Stockholms stad, senast den 1 november. Förvärven kommer att vara villkorade av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad och beräknas kunna fattas under första kvartalet 2019. Köpeskillingen för förvärven kommer att baseras på fastighetsvärderingar av externa oberoende parter medan priset på markanvisningarna kommer att genomföras till definierade marknadsmässiga nivåer.
    

I överenskommelsen ingår även ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas. Utöver Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter kan även Larsboda i Farsta vara ett alternativ för omlokalisering.
    

– Vi är mycket glada över att nu kunna ta nästa steg i utvecklingen av Söderstaden. Avsiktsförklaringen innebär att vi inleder ett partnerskap med Atrium Ljungberg för att tillsammans förverkliga visionerna om en ny komplett stadsdel i söderort med attraktiva bostäder och arbetsplatser, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.
    

– I Slakthusområdet finns unika möjligheter att skapa mötesplatser för stockholmarna med en spännande mix av kulturhistoriska byggnader och nya miljöer. Genom att Atrium Ljungberg kommer in tidigt i processen kan bolaget bidra till en positiv utveckling, både nu och i framtiden, tillägger Ingela Lindh, stadsdirektör i Stockholms stad.