29 april 2024
måndag, 27 augusti 2018 16:24

Rekordstort utbud av bostadsrätter

Skrivet av 
alt
Bild: JM:s Condor Premium i Danderyd. JM har nu totalt 2.139 bostäder i 144 projekt i Sverige, publicerade för försäljning, varav 1.175 i Stockholm i 75 projekt.

 

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet är tre veckor in i augusti fortsatt högre än motsvarande vecka i fjol, då utbudet steg kraftigt. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

 

Totalt finns nu i Sverige 15.022 bostadsrätter till salu på Hemnet, varav 5.579 i Stockholms län, 2.056 i Västra Götalands län och 1.821 i Skåne län.

 

– Det intressanta är att det håller i sig och att vi går in i hösten med ett fortsatt ökat utbud, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

 

Den senaste veckan var utbudet av bostadsrätter på Hemnet, exklusive nyproduktion, 14 procent högre än motsvarande vecka i fjol, vilket enligt Staffan Tell är särskilt anmärkningsvärt eftersom det var vid denna tid i fjol som utbudet ökade kraftigt. Utbudet av villor var 12 procent högre än motsvarande vecka 2017.

 

– Vi tror att det kommer att vara ett fortsatt högt utbud. En allt större andel av de annonser som plockas bort från Hemnet är osålda och vi tror att många av dem kommer att komma tillbaka. Vi ser också att andelen återpublicerade annonser har ökat. Dessutom fortsätter utbudet av nyproduktion att öka och vi kan anta att det kommer ut mycket nu i september och oktober, säger Staffan Tell.

 

I juli var 35 procent av alla bostadsrättsannonser som plockades bort osålda, jämfört med 25 procent i juli i fjol. Samtidigt var 26 procent av alla nya bostadsrättsannonser återpubliceringar, vilket är upp från 18 procent samma månad i fjol.

 

– Att det är mycket som inte säljs och mycket som återpubliceras tyder på att det finns ett glapp i prisförväntningarna mellan köpare och säljare, precis som mäklarna vittnade om förra hösten. Detta kan leda till en viss prispress när utbudet är så pass högt, säger Staffan Tell.

 

Han påpekar samtidigt att det finns en fundamental styrka på bostadsmarknaden med låga räntor, låg arbetslöshet och även ett stort köpintresse.

 

– Vi noterade en ny rekordnivå för bostadsintresset förra veckan då vi hade 3,4 miljoner besökare på Hemnet, 52.000 fler besökare än den tidigare rekordveckan som var motsvarande vecka i fjol, säger han.