29 april 2024
måndag, 27 augusti 2018 12:15

Next Step planerar 750 bostäder vid Landvetter

Skrivet av 
alt
Wendelstrand ska bli ett område med stor variation och stark karaktär. Med hjälp av nya digitala verktyg optimeras taken maximalt för solceller. Illustration: Snøhetta

 

Tillsammans med arkitektkontoret Snøhetta ska Next Step Group förvandla ett uttjänt stenbrott till 750 attraktiva bostäder i en naturskön skogspark med badrocksavstånd till Landvettersjön i Härryda kommun. Genom att fylla det gamla stenbrottet med återskapad natur, vackra miljöer och hus i klimatsmart trä blir Wendelstrand en vägvisare mot ett bättre sätt att bygga och bo. Byggstart planeras ske under 2019.

 

Bostadsområdet vid Landvettersjön blir Next Step Groups ”uppföljare” till nyskapande Nya Hovås i södra Göteborg. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä, förskola och äldreboende. Vid sidan av detta får området ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse – en byggnaden som blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här planeras coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym.

 

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, projektchef på Next Step Group.

 

Detaljplanen för Wendelstrand utvecklas genom ett nyskapande samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet. Det ställer krav på täta kontakter mellan alla inblandade parter. Next Step har en framgångsrik modell för dialog och samskapande för att ta del av allmänhetens synpunkter och samla in goda idéer.

 

– Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.