26 april 2024
fredag, 11 maj 2018 10:02

Folksam säljer skola i Norra Hammarbyhamnen

Skrivet av 
alt
Folksam säljer tomträtten Hönsfodret 1 på Tullgårdsgatan 12 på Södermalm, omfattande 9.100 kvm med 34 P-platser i garage.

 

Folksam har sålt tomträtten Hönsfodret 1, Tullgårdsgatan 12 på Södermalm, till EQT. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 345 Mkr. Cushman & Wakefield var rådgivare till Folksam vid försäljningen.

 

Byggnaden om 9.100 kvm med 34 P-platser i garage uppfördes 1983 åt Folksam, som bedrev verksamhet i lokalerna fram till juni 2011. Byggnaden används idag för skolverksamhet.

 

– Den här försäljningen ligger i linje med vår fastighetsstrategi som har fokus på de bästa kontorshusen i Stockholm, Göteborg och Malmö och bostäder på landets större tillväxtorter. Projektet är inte vår inriktning och Hönsfodret står inför stora förändringar för att kunna nå sin fulla potential. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Vi satsar istället på en fortsatt expansion och vi vill växa på våra prioriterade marknader, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam Fastigheter.

 

Det är Folksam Sak som är säljare och köpare är EQT Real Estate 1 som äger fastigheter till ett värde av 1,5 Mdr kr.

 

Investeringen representerar EQT Real Estate hittills sjunde och den andra i Sverige. EQT Real Estate första förvärv i Sverige var en nybyggnation med studiolägenheter i Täby Terrass.

 

Fastigheten ligger i närheten av centrala tunnelbanelinjer och området har gynnats av starka investeringar de senaste åren, säger EQT i ett pressmeddelande.

 

Henrik Orrbeck, Director på EQT Partners och Investment Advisor till EQT Real Estate I, säger i kommentar:

– Hönsfodret 1 presenterar en sällsynt möjlighet att uppgradera en befintlig kontorsbyggnad i ett attraktivt innerstadsområde i Stockholm. Detta förvärv understryker vidare EQT Real Estates ambition att leverera prime-tillgångar som passar moderna invånare vilka kräver flexibla och kreativa lösningar.

 

Robert Rackind, Partner och Head of Real Estate på EQT Partners, Investment Advisor to EQT Real Estate, tillägger: 

– Investeringen i Hönsfodret 1 representerar EQT Real Estates strategi som identifierar underinvesterade tillgångar i Västeuropas större städer med flera tillägg av värden. EQT Real Estate ser många möjligheter i Västeuropa och vi kommer fortsätta att undersöka behovet av en hållbar globala efterfrågan på dessa lokala marknader.

 

EQT Real Estates rådgivare var Linklaters, AF Consulting, Concila, Archus och Beadmans.