26 april 2024
tisdag, 03 april 2018 10:23

Datscha: Starka transaktionsvolymer

Skrivet av 
alt
Kristina Andersson, Global Head of Research på Datscha.


Den senaste helårsstatistiken avseende transaktionsvolymerna i Sverige från Datscha visar fortfarande mycket starka siffror. År 2017 innebar den näst högsta volymen sedan finanskrisen 2008 och transaktionsvolymen landade på hela 175 Mdr kr. De segment som omsatte mest sett till volym var Bostäder med andel på 25 procent. Kontorssegmentet placerade sig på andra plats med 20,6 procent.
    

Datschas analys visar vidare att den största volymförändringen har skett i segmentet mark- och byggrätter. Under 2017 ökade transaktionsvolymen för mark- och byggrätter med 34 procent jämfört med 2016. I ett längre perspektiv har utvecklingen varit explosionsartad och jämfört med 2013 har transaktionsvolymen för mark- och byggrätter ökat med hela 1.540 procent vilket är den största ökningen någonsin för segmentet.
    

Även i vårt grannland Finland uppvisar den kommersiella fastighetsmarknaden en positiv utveckling. En färsk analys av Datschas transaktionsdata för den finska kommersiella fastighetsmarknaden visar att Finland, efter många år av negativ ekonomisk utveckling och oro, äntligen visar mycket starka siffror 2017.
    

– Det pågår en fantastisk transaktionsfest på den finska fastighetsmarknaden just nu och den visar ännu inte några tecken på att mattas. Tvärtom, vi ser att de höga transaktionsvolymerna kommer att fortsätta. Under 2017 omsattes det i Finland kommersiella fastigheter till ett värde motsvarande 104 Mdr kr, vilket med råge överträffade det tidigare rekordåret 2016 (75 Mdr kr). Det är ett finskt ”All-time-high”, säger Kristina Andersson, Global Head of Research på Datscha.
    

I Finland var kontorssegmentet det mest populära ifjol en andel på 45 procent, vilket är en ökning med 147 procent jämfört med 2016. Samtidigt ökade andelen utländska köpare på den finska fastighetsmarknaden markant, från 29 procent under 2016 till hela 70 procent under 2017.
    

Slutligen konstaterar Datscha att den brittiska fastighetsmarknaden har börjat återhämta sig från Brexit-chocken och de internationella investerarna har börjat återvända. Trots Brexit ökade den totala transaktionsvolymen med cirka 30 procent under året och slutade på cirka 700 Mdr kr. Det mest populära fastighetssegmentet var kontor med en andel på cirka 40 procent.