17 maj 2024
onsdag, 07 mars 2018 15:12

Rekord på hotellmarknaden i Holland

Skrivet av 
alt
Pandox äger Park Hotel, med 189 rum, konferensytor, gym och en restaurang, i hjärtat av Amsterdam.

 

Enligt rapporten "Spotlight Hotels" utgiven av Savills, nådde holländska hotellinvesteringar en rekordhög volym om 1,8 miljarder euro (cirka 18,4 Mdr kr) under år 2017.

 

Detta rekord i investeringsvolym på hotellmarknaden i Nederländerna kan förklaras av ett antal viktiga faktorer inklusive det snabbt ökande antalet turister som besöker Nederländerna. Även om nya hotellprojekt har lett till en avsevärd ökning av hotellrummen, fortsätter antalet turister att överträffa utbudet. Det har medfört att rumspriser och intäkter stiger, vilket gör hotellinvesteringarna tilltalande.

 

När den holländska hotellmarknaden tidigare har dominerades av ett antal specialiserade aktörer, går nu nya investerare på marknaden som försöker att diversifiera sina fastighetsportföljer.

 

Savills säger att det är anmärkningsvärt att en tredjedel av alla investeringar under år 2017 på den holländska hotellmarknaden kom från tyska aktörer, medan ungefär en fjärdedel av investeringsvolymerna kom från asiatiska investerare, medan andelen inhemska köpare var relativt låg.

 

Bas Wilberts, chef för alternativa investeringar i Savills Netherlands, säger:

– Vi ser fortfarande en stark fokus på hotellinvesteringar i Amsterdam. Amsterdam är en extremt populär stad bland turister och den står för nästan hälften av utländska besökare till Nederländerna. Denna höga efterfrågan återspeglas i rumspriserna och RevPAR i Amsterdam, som är den högsta i Nederländerna och i Europas topp tio. Naturligtvis är antalet hotellfastighetsprojekt och investeringsvolymer därför också högst i området kring Amsterdam, där cirka 4.000 rum kommer in på marknaden under 2018 och ytterligare 3.000 rum förväntas fram till år 2020. Eftersom nya hotellprojekt fortsätter att öka på grund av den blomstrande turistnäringen i Nederländerna, kommer hotellinvesteringarna att fortsätta stärkas under 2018. Savills förväntar sig därför ytterligare ett gynnsamt år för holländska hotellmarknadsinvesteringar.