27 april 2024
fredag, 16 februari 2018 12:07

Skanska bygger ESS Campus i Lund

Skrivet av 
alt
Byggnaderna på ESS Campus kommer att innehålla 450 arbetsplatser samt 16 laboratorier och verkstäder för underhåll, test och utveckling av delar till forskningsanläggningen. Bild: Henning Larsen Architects-COBE-SLA Architects

Skanska har slutit ett samverkansavtal med ESS, European Spallation Source ERIC, om att förbereda för ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet innebär att Skanska och ESS under det närmaste halvåret ska planera, projektera och utarbeta riktkostnad för att genomföra byggprojektet med beräknad start fjärde kvartalet i år. För finansieringen svarar Nordiska investeringsbanken (NIB) som har avtalat om ett  23-årigt lån på upp till 30 MEUR med specialföretaget SKR Spallation AB, ägt av Skandrenting.
    
ESS Campus ligger intill den stora sameuropeisk forskningsanläggningen ESS som Skanska bygger i Lund.
    
– Det är väldigt glädjande att få möjligheten att fullborda arbetet med ESS genom att även bygga Campus som blir anläggningens ansikte utåt. Genom att fortsätta vårt nära samarbete med ESS i en gemensam organisation får vi möjlighet att utnyttja all den kompetens som finns i våra respektive organisationer på bästa sätt, säger Jörgen Christiansson, distriktschef Skanska Sverige.
  
Campus-området omfattar totalt cirka 40.000 kvm markyta där tre byggnader med en bruttoyta på 20.000 kvm ska uppföras. Avtalet som nu undertecknats gäller den inledandande fasen. Ett separat avtal för själva byggprojektet kommer att tecknas före byggstart.
    
– ESS Campus blir en viktig signaturbyggnad och det första besökarna möter när de kommer till ESS. Vi har sedan 2014 ett bra samarbete med Skanska, som bygger själva forskningsanläggningen, säger John Womersley, ESS Director General.
    
ESS, European Spallation Source, är en sameuropeisk forskningsanläggning som kommer att användas inom en rad forskningsområden, bland annat miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera framtidens material för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar.