18 mars 2019
tisdag, 10 oktober 2017 15:25

Villapriserna sjunker i London

Skrivet av 
alt
Ordinära villor från 1920-talet i Dagenhamn, en större förort i östra London.

 

Villapriserna i London har fallit för första gången sedan 2009 och priserna för hela Storbritannien hade i september sin lägsta prisökningstakt sedan år 2013, enligt Nationwide Building Society.

 

Ett tecken på avmattningen på Storbritanniens bostadsmarknad, sedan förra årets Brexit-omröstning, är att huspriserna i London fallit med 0,6 procent, enligt Nationwide. För den brittiska huvudstaden ­ som har lockat fastighetsinvesterare över hela världen, visar nu mätningar för villapriserna i september, att London är den svagaste regionen i Storbritannien för första gången sedan år 2005.

 

Nationellt, säger Nationwide,  så steg huspriserna i september med 2,0 procent jämfört med september år 2016, vilket är den svagaste ökningen sedan juni 2013.

 

En undersökning utförd av Reuters visar att ekonomer hade pekat på en årlig tillväxt om 1,9 procent för huspriserna i hela Storbritannien.

 

Nationwide säger att trycket på hushållens inkomster, som har minskats på grund av stigande inflation och långsam löneutveckling, har i flera år fått av stöd från marknadens rekordlåga räntor. Men Bank of England, med en styrränta om 0,25 procent, förväntas allmänt höja räntorna snart, eventuellt så snart som den 2 november i år

 

– Under de senaste åren har den stora majoriteten av nya hypotekslån med fasta räntor utökats, säger Robert Gardner, direktör på Nationwide till Reuters.

 

De brittiska huspriserna har stigit med mer än 5 procent sedan Brexit år 2016 med beslutet att Storbritannien ska lämna EU. Men nu har denna prisökningstakt stoppats.