18 maj 2024
fredag, 01 september 2017 15:38

Balder: Löser preferensaktier för nya obligationer

Skrivet av 
alt
Marcus Hansson, finanschef för Balder.

 

Fastighets AB Balder går vidare med sina planer på att emittera obligationer på den europeiska kapitalmarknaden för att lösa in sina preferensaktier. Nu har totalt 850 MEUR (cirka 8.060 Mkr) emitterats, varav 500 MEUR (cirka 4.740 Mkr) som en senior icke säkerställd obligation med förfall 2026 till en fast ränta om 1,95 procent och 350 MEUR (cirka 3.320 Mkr) som en hybridobligation med en fast ränta om 3,13 procent. Likviden från obligationsemissionen ska användas för att återbetala säkerställd skuld, medan emissionen av hybridobligationen innebär att Balder är redo att inlösa samtliga utestående preferensaktier. Inlösen kan ske efter beslut på en extra bolagsstämma som ska äga rum den 25 september.

 

Marcus Hansson, finanschef på Balder, förklarar i ett samtal med Fastighetsaktien att obligationsemissionen är ett led i Balders strävan att minska andelen banklån och öka andelen obligationer. Intresset för den aktuella emissionen var stort. Den övertecknades fyra gånger och merparten av investerarna var europeiska pensionsförvaltare, medan 10 procent var nordiska investerare. När det gäller hybridobligationen var andelen nordiska investerare cirka 30 procent med tonvikt på asset managers.

 

Bakgrunden till att Balder började undersöka möjligheten att emittera en hybridobligation var att ratinginstitutet Standard & Poor’s betraktar preferensaktier som 100 procent skuld, medan en hybridobligation ses om 50 procent skuld och 50 procent eget kapital. En hybridobligation istället för preferensaktier innebär därmed att Balder kan få höjt kreditbetyg. Att den är noterad i euro passar dessutom Balder bra i och med att bolaget har stora tillgångar i Finland och Danmark, vars krona är knuten till euron. Dessutom innebär hybridobligationens lägre ränta jämfört med preferensaktien en besparing på 95 Mkr per år.

 

Inför den extra stämman föreslår Balders styrelse inlösen av samtliga 10 miljoner utestående preferensaktier i enlighet med inlösenbestämmelsen i punkt 8 i bolagsordningen. I samband med inlösen sker kontant återbetalning till innehavarna av preferensaktier med ett belopp om 350 kr per preferensaktie, vilket sammanlagt motsvarar ett belopp om 3,5 Mdr kr.

 

Inlösen av preferensaktierna innebär en minskning av bolagets aktiekapital med 10 Mkr (nedsättningsbeloppet), motsvarade kvotvärdet för de inlösta preferensaktierna. I samband med inlösen kommer ett belopp motsvarande nedsättningsbeloppet om 10 Mkr att avsättas till reservfonden från fritt eget kapital.

 

Avstämningsdag för inlösen av preferensaktierna föreslås bli måndagen den 9 oktober. Sista dag för handel med preferensaktien blir 5 oktober och inlösenlikviden betalas ut den 12 oktober. Preferensaktierna kommer därmed inte vara berättigade att erhålla någon ytterligare vinstutdelning. Det finns inte heller något s.k. innestående belopp som avser utdelningar som ännu inte har blivit utbetalda avseende tidigare avstämningsdagar för utdelning. LE