18 maj 2024
måndag, 28 augusti 2017 14:17

PensionDanmark avtalar stort om bostäder i Ørestad

Skrivet av 
alt
By & Havn och PensionsDanmark vill bygga 178.000 kvm i Örestad, varav 25 procent ska upplåtas som allmänna hyresrätter.

 

By & Havn och PensionDanmark har tecknat avtal om att etablera ett projektbolag för att tillsammans utveckla ägd mark i Ørestad under de närmaste 10 åren. Avtalet säger att PensionDanmark ska genomföra en "due diligence" för markförhållanden och översiktsplanen för att Köpenhamns stad ska anta en slutlig detaljplan för området.


By & Havn har i samarbete med Brunswick Real Estate genomfört undersökning av möjliga samarbetspartners. Baserat på denna process har Köpenhamns stad och By & Havn valt att förhandla med PensionDanmark, vilket nu har nu resulterat i ett konkret avtal om att bilda ett projektbolag.

 

Ørestad Fælled Quarter är det fjärde och sista kvarteret i Ørestad. Kvarteret ska bli ett hållbart bostadsområde nära tunnelbanan och naturen. Projektbolaget förväntar sig att 178.000 kvm bostäder kommer att byggas på den mark som parterna äger. Cirka 75 procent av bostäderna kommer att bestå av privata hyresbostäder och ägarbostäder, medan cirka 25 procent av bostäder ska vara hyresbostäder, vilka ska vara allmänna och förmedlas av AAB, se nedan.

Det nya kvarteret ska utvecklas som ett hållbart bostadsområde i nära samband med naturen. Det kommer att vara begränsad biltrafik i kvarteret, och fasaderna i husen ska väljas i naturliga material som sten, tegel och trä.

– I PensionDanmark har vi hittat en solid investerare och en erfaren och kompetent partner. Vi kommer att utveckla Ørestads gemensamma kvarter som ett hållbart stadsområde där både byggnader och stadsområden ska uppnå en certifiering godkänd av DGNB. Det är ett markområde som båda parterna sätter stor vikt på, och vi har många års erfarenhet, säger Jens Kramer Mikkelsen, vd för By & Havn.

PensionDanmark har sedan år 2012 ökat investeringar i fastigheter med fokus på hållbar konstruktionslösningar. Möjligheten att investera i Ørestad Felled Quarter var därför i linje med pensionsbolagets fastighetsstrategi.

– Det är en intressant stadsdel av hög kvalitet och på ett bra läge i Ørestad mellan tunnelbana och natur. Det är sällsynt med en möjlighet att investera i en hel stad, som även har ett hållbart tänkesätt, och vi är mycket glada över att vara en del av projektet. Det är en stor investering som förväntas ge en stabil långsiktig avkastning för våra medlemmar, och som ökar antalet byggarbeten och som ger högkvalitativa bostäder för vanliga familjer, säger Torben Möger Pedersen, vd för PensionDanmark.

Projektbolaget har varit i dialog med flera allmänna bostadsföretag, eftersom det är viktigt för partnerbolaget att det nya kvarteret får blandade upplåtelseformer.

– Vi behöver bostäder för alla i Köpenhamn och framför allt i de nya utvecklingsområdena, och då måste vi tänka på att uppföra bostäder och inte bara till de välsituerade. Därför gläder vi oss att 25 procent av bostäderna i Ørestad Fælled Quarter byggs för det allmänna, säger Christian Høgsbro, vd för AAB som en allmänn bostadsförening. AAB hyr ut cirka 19.000 allmänna bostäder fördelat på 107 avdelningar i Köpenhamn med omgivningar. AAB har funnits sedan 1912 och är Danmarks äldsta och största allmänna bostadsförening.