8 maj 2024
tisdag, 15 augusti 2017 14:15

SABO och Framtiden samarbetar med Polen

Skrivet av 
alt
Lars Carlsson och Anna Nordén, Framtiden Byggutveckling, och Jonas Högset, SABO.

 

Som ett steg i att förbättra förutsättningarna för allmännyttan att bygga nya bostäder till priser som folk har råd att efterfråga, genomför SABO tillsammans med den polska regeringen samt Framtidenkoncernen i Göteborg ett pilotprojekt. Det syftar till att undanröja handelshinder som polska byggbolag kan stöta på när de vill verka som totalentreprenörer i Sverige.

 

– Pilotprojektet ska gå igenom arbetssätt och processer hos de upphandlande svenska bostadsföretagen, för att minska riskerna och underlätta för allmännyttan att bedöma anbud från utländska totalentreprenörer. Detta är en del av SABOs strategiska satsning på den internationella marknaden, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

 

Polens regering uppmanar polska byggbolag att ansöka om att vara piloter i projektet. Departement för infrastruktur och konstruktion vill knyta till sig polska företag som redan framgångsrikt prövat på den svenska byggmarknaden för att på så sätt ta del av deras erfarenheter och förslag på förbättringar.

 

Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg deltar i pilotprojektet som representant för allmännyttiga bostadsföretag och som upphandlare av bostadsprojekt, där handelshinder för den internationella marknaden ska arbetas bort.

 

– Exempel på åtgärder skulle kunna vara att upphandlingar genomförs på engelska, att bostadsföretagen accepterar engelsktalande i organisationen på plats i Sverige och att valet av entreprenadform ses över där delad entreprenad kan bli ett alternativ, säger Anna Nordén, chef på utvecklingsavdelningen, Framtiden Byggutveckling, ansvarigt bolag för all nyproduktion inom Framtidenkoncernen.