18 maj 2024
måndag, 14 augusti 2017 16:46

British Land/Land Securities gör rekordutdelningar

Skrivet av 
alt
British Land och Land Securities gjorde rekordstora utvecklingsvinster i London då kineser köpte Cheesegrater (t v) för 1,15 miljarder pund och Walkie Talkie (t h) för 1,28 miljarder pund. Dessa vinster återinvesteras inte utan vinsterna delas ut till aktieägarna på grund av de stora substansvärdesrabatterna på aktier i brittiska fastighetsbolag.

 

Då Londons landmärke Walkie Talkie nyligen såldes av Land Securities till hälsojätten LKK (Lee Kum Kee) Health Products från Hongkong blev köpeskillingen 1,28 miljarder pund, cirka 13,64 Mdr, vilket gjorde affären till den största för en enda enskild kontorsbyggnad i Storbritannien. I affären kunde Land Securities göra en stor utvecklingsvinst om 50 procent av 634,5 MGBP, cirka 6,86 Mdr kr, en vinst som nu delas ut till aktieägarna.

 

Rådgivare i transaktionen för Walkie Talkie var investmentbanken Eastdil Secured. Till Financial Times säger Jim McCaffrey, CEO på Eastdil Secured att:

– När vi får denna stora avvikelse mellan offentliga och privata marknadsvärden stimulerar det till debatt.

 

En liknande period med rabatter på substansvärdena för de noterade brittiska fastighetsbolagens aktier uppstod under finanskrisen 2008 och 2009. Detta ledde sedan till en brant nedgång i fastighetspriserna. Men, menar analytiker i London, att förutsättningarna är annorlunda nu när skuldnivåerna är lägre och räntorna är lägre än någonsin tidigare.

 

British Land, det näst största börsnoterade fastighetsbolaget i Storbritannien, handlas nu med 34 procent substansvärdesrabatt, medan de noterade brittiska fastighetsbolagen handlas i genomsnitt till cirka 19 procent under substansvärdet. Denna rabatt leder således till att Land Securities och British Land gör stora utdelningar till sina investerare snarare än att återinvestera utvecklingsvinsterna.

 

British Land, som sålde sin andel om 50 procent i Cheesegrater för 575 MGBP, återköper nu aktier för 300 MGBP, medan Land Securities lämnar en särskild utdelning på 60 pence per aktie.

 

De kinesiska investerarna är således inte avskräckta av höga fastighetspriser och fallande kontorshyror i London på grund av Brexit. Kineserna köper själva i Hongkong till direktavkastningar om cirka 1 procent och kineser gör även förvärv i större tyska städer till direktavkastningar om 3 procent. TM