28 april 2024
tisdag, 08 augusti 2017 19:27

Sweco ökade vinsten till 585 Mkr

Skrivet av 
alt
Tomas Carlsson, koncernchef för Sweco.

 

För första halvåret ökade Sweco nettoomsättningen till 8.670 Mkr (8.387), vilket ledde till att EBITA steg till 807 Mkr (690), med en rörelsemarginal som ökade till 9,3 procent (8,2)

 

Resultatet efter skatt förbättrades till 585 Mkr (489), motsvarande 4,89 kr/aktie (4,09).

 

Koncernens nettoskuld minskade till 2.064 Mkr (2.534).

 

I en kommentar till halvårsrapporten säger koncernchef Tomas Carlsson:

 

– Swecos verksamhet utvecklades stabilt under andra kvartalet. Ökade timarvoden och lägre projektjusteringar bidrog positivt till utvecklingen. EBITA ökade med cirka 23 Mkr justerat för kalendereffekter och förra årets extraordinära poster. Eftersom kvartalet hade färre tillgängliga arbetstimmar jämfört med samma period förra året är den redovisade resultatutvecklingen negativ.

 

– Under kvartalet tilldelades Sweco ett antal viktiga projekt för att planera och utforma framtidens samhällen och städer, såsom utformning av inkapslingsanläggningen för Sveriges använda kärnbränsle, planering av tre nya stadsdelar i Amsterdam samt rådgivning vid konstruktionen av en ny kraftanläggning som kommer att fördubbla energiproduktionen i Rwanda.
 

– Vår huvudsakliga prioritet är fortsatta operationella förbättringar. Vi fokuserar på våra kunder, intern effektivitet och på att ha branschens bästa medarbetare i enlighet med Swecos verksamhetsmodell. Med stöd av en stark finansiell ställning och en marknadsposition som Europas ledande arkitekt- och ingenjörsbolag, är Sweco väl positionerat för fortsatt värdeskapande tillväxt. Strategin för framtiden är att upprepa vår historia. Vi kommer att fortsätta utveckla vår ledande position på den nordeuropeiska marknaden genom såväl förvärv som organisk tillväxt.

 

– Sammantaget är marknaden för Swecos tjänster god. Den svenska marknaden är fortsatt stark. Marknaderna i Norge, Danmark, Västeuropa och Centraleuropa är överlag goda. Marknaderna i Finland och Nederländerna håller på att förbättras.