13 maj 2024
torsdag, 06 juli 2017 11:24

Galären renoverar ett helt bostadskvarter

Skrivet av 
alt
En del i Galärens förnyelse av kvarteret Gersen i Luleå innebär att bolaget uppför ett nytt bostadshus i fem våningar med 18 lägenheter. Skiss: Tirsén&Aili Arkitekter


Galären genomför en omfattande förnyelse i kvarteret Gersen mellan Sandviksgatan och Varvsgatan i Luleå. I projektet ingår renoveringar av ett stort bostadshus samt nyproduktion av lägenheter och attraktiva utemiljöer.
    

Projektet, som genomförs av Selbergs Entreprenad, omfattar totalrenovering av ett befintligt bostadshus, vars ursprungliga delar byggdes för över 60 år sedan. Huset får exempelvis nya isolerade fönster, klimatsmart ventilation, LED-belysning, nya vitvaror och mycket annat. Lägenheterna utrustas med individuella mätare för varmt och kallt vatten som sparar energi och fördelar kostnaderna rättvist mellan hyresgäster.
    

Dessutom pågår detaljplanearbete för ett nytt 5-våningars bostadshus med 18 lägenheter och en butik i hörnet Varvsleden-Varvsgatan. Det nya huset byggs ihop med den befintliga fastigheten på Varvsgatan 63A och B.
    

Till det nya huset skapas en attraktiv innergård i upphöjd parkmiljö. I markplan byggs en ljus och trygg tvättstuga, öppna cykelparkeringar samt en modern källsortering för samtliga hyresgäster. Parkeringen är tänkt att till största delen förläggas under jord. Befintliga p-platser på gården förvandlas till carportar med sedumtak.