2 maj 2024
tisdag, 20 juni 2017 15:04

Satsning på kollektivtrafik – bostäder i Göteborg

Skrivet av 
alt
Göteborgs linbana, som planeras att vara i trafik år 2021, ska dras mellan Järntorget – Lindholmen – Västra Ramberget – Wieselgrensplatsen. Projektet innebär att Göteborg blir först i Norden med att integrera en linbana som en del av den ordinarie kollektivtrafiken. Visualiseringsbild: Sweco

 

Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen har enats kring en betydande satsning om fyra kollektivtrafikobjekt och åtta cykelbanor samt 45.680 nya bostäder i Göteborg.

 

– Det är glädjande att staten, med denna överenskommelse, kan bidra till att skapa samhällsnyttor och förbättrad integration och sammanhållning mellan olika stadsdelar. Detta var den sista storstadsöverenskommelsen och med detta har vi nu fullföljt regeringens uppdrag enligt vårt direktiv gällande storstäderna, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

 

– Vi kommer framöver att bygga massor av nya bostäder inom Älvstaden och i övriga Göteborg. Då är det mycket viktigt att också satsa på ny kollektivtrafik och nya cykelstråk. Särskilt med de två nya förbindelserna över älven kommer det att bli mycket smidigare att ta sig runt i staden, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs Stad.

 

Sammantaget har objekten en investeringskostnad på 7.241 Mkr, varav Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och staten tillsammans investerar 7.000 Mkr i kollektivtrafikobjekten och 241 Mkr i utbyggnad av cykelvägnätet. Genom överenskommelsen inom Sverigeförhandlingen medfinansierar staten 3.220 Mkr för kollektivtrafikobjekten, samt 60,25 Mkr för cykelobjekten. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen ansvarar för utbyggnaden av spårvägen, linbana och busslinjerna. Göteborgs Stad ansvarar för utbyggnad av cykelbanorna och för bostadsåtagandet. Statens medfinansiering är kopplad till de 45.680 bostäder som kommunen åtar sig att bygga.

 

Sverigeförhandlingen bedömer att linbanan kan uppfylla kraven för att kunna få medel från stadsmiljöavtal för ytterligare statlig finansiering. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avser att söka detta och avtalet med Sverigeförhandlingen utgör inget hinder för att söka ytterligare statlig medfinansiering upp till 50 procent av investeringsvolymen.