17 maj 2024
fredag, 16 juni 2017 11:11

Folksam och Willhem köper stort i Helsingborg

Skrivet av 
alt
Lars Johnsson,  chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet, och Mikael Granath, vd för Första AP-fondens bostadsbolag Willhem.


Akelius har avtalat om att sälja 61 bostadsfastigheter med 2.299 lägenheter i Helsingborg till Willhem och Folksamgruppen med tillträde i september. Totalt pris uppgår till 3.810 Mkr, 21.800 kr per kvm, varav Willhems del motsvarar 1.138 bostäder för ett fastighetsvärde om 1.862 Mkr och Folksams del 1.161 lägenheter med ett fastighetsvärde om 1.948 Mkr. Affären är villkorad av bland annat Konkurrensverkets godkännande.
    

Fastigheterna är byggda mellan 1906-1992 och hälften av dem ligger i centrum och Eneborg, resterande runtom i Helsingborg, såsom Statterna och Adolfsberg.
– Vår grej är bostäder i storstäder. Vi kommer att återinvestera i nya och befintliga hus, kommenterar Pål Ahlsén, vd Akelius Residential.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien karaktäriserar Mikael Granath, vd för Willhem, förvärvet som en blandad portfölj med bra B-lägen. Efter genomförd affär dubblar Willhem sitt bestånd i Helsingborg till totalt cirka 4 Mdr kr fördelat på drygt 2.100 lägenheter.
    

– Generellt ser vi mycket positivt på att kunna växa i Helsingborg. Nyligen etablerade vi oss med ett eget kontor på orten och i och med det är grunden lagd för en fortsatt expansion. Vi är också glada över samarbetet med Folksamgruppen som innebär att vi delar affären mellan oss, säger Granath.
    

Totalt sett har Willhem, ägt av Första AP-fonden, växt med 100 procent under en tvåårsperiod och efter det nu aktuella förvärvet i Helsingborg har den totala portföljen ett värde i storleksordningen 34 Mdr kr.
    

För Folksamgruppens del innebär affären ett stort kliv närmare målet om att öka fastighetstillgångarna med 10 Mdr kr. Förvärvsvolymen uppgår nu till drygt 7 Mdr och värdet på portföljen som Folksams fastighetsverksamhet förvaltar är närmare 29 Mdr kr, varav Folksamgruppen äger 26 Mdr.
    

Cirka 60 procent av beståndet som Folksamgruppen köper är byggt på 70- och 80-talet och nästan hälften av hyreslägenheterna har genomgått en komplett uppgradering. Investeringen fördelar sig inom gruppen enligt följande: KPA Pensionsförsäkring cirka 1.074 Mkr, Folksam Liv (Övrig livförsäkring) cirka 643 Mkr och Folksam Sak cirka 230 Mkr.
    

– Den här investeringen är ett långsiktigt engagemang för oss och våra kunder. Vi får in en stor volym hyresbostäder med god utvecklingspotential i en av Sveriges mest expansiva och välbelägna städer. Affären är stor och viktig för oss i vårt arbete med att kraftigt öka fastighetsexponeringen, samtidigt som den sänker risknivån i portföljen. Den har dessutom skett genom ett välfungerande samarbete med Willhem, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.